Повикувачки броеви во Македонија

список на статии на Викимедија

Меѓународниот повикувачки број за Македонија е +389.

Карта на повикувачките броеви во Македонија

Формати на броеви за Македонија:

+389 2 xxxxxxx географски броеви - Скопје
+389 3x xxxxxx географски броеви
+389 4x xxxxxx географски броеви
+389 5xx xxxxx додадена вредност, заеднички приход, жешки линии
+389 7x xxxxxx мобилни
+389 8xx xxxxx бесплатни, заеднички трошок

1xx е генерален формат за краток број (на пр. 112 за итни случаи); форматот 10xx е за carrier access.

Повикувачки броеви

уреди
Мрежна група Број Општини покриени со бројот
Скопје 2 Град Скопје: (Аеродром, Центар, Сарај, Кисела Вода, Гази Баба, Бутел, Шуто Оризари, Карпош, Чаир, Ѓорче Петров), Арачиново, Чучер-Сандево, Илинден, Петровец, Сопиште, Студеничани, Зелениково
Куманово 31 Куманово, Липково, Кратово, Крива Паланка, Ранковце, Старо Нагоричане
Штип 32 Штип, Пробиштип, Радовиш, Свети Николе, Конче, Карбинци, Лозово
Кочани 33 Кочани, Делчево, Берово, Пехчево, Виница, Македонска Каменица, Зрновци, Чешиново-Облешево
Струмица 34 Струмица, Валандово, Василево, Босилово, Ново Село, Дојран, Богданци, Гевгелија
Гостивар 42 Гостивар, Врапчиште, Маврово и Ростуше
Велес 43 Велес, Кавадаци, Неготино, Демир Капија, Чашка, Градско, Росоман
Тетово 44 Тетово, Јегуновце, Боговиње, Брвеница, Теарце, Желино
Кичево 45 Кичево, Македонски Брод, Пласница
Охрид 46 Охрид, Струга, Вевчани, Дебрца, Дебар, Центар Жупа
Битола 47 Битола, Ресен, Новаци, Могила, Демир Хисар
Прилеп 48 Прилеп, Крушево, Кривогаштани, Долнени

Мобилни префикси

уреди
префикс Мобилна компанија
070,071,072 Македонски Телеком
073 ГреенМобиле Прилеп,МТЕЛ
074 Телекабел
075,076,077,078 А1 Македонија
079 ЛајкаМобајл

Итни телефонски броеви

уреди
Број Значење
112 Полиција,Пожарна и Амбуланта
192 Полиција
193 Пожарна
194 Амбуланта
195 Центар за управување со кризи
196 АМСМ
13-112 Планинска Спасителна Служба
1188 Служба за информации-Златна книга
188 Служба за информации-Македонски телеком