Општина Гази Баба

Општина во Македонија, една од општините на град Скопје
Гази Баба

Map of Gazi Baba Municipality, Macedonia.svg

Знаме на Општина Гази Баба Грб на Општина Гази Баба
Знаме Грб
Општи податоци
Седиште Скопје
Површина 110,86 км2
Демографија
Население 72.617 жит.
- проценка од 31.12.2016 76.926 жит.
Густина 655,03 жит./км2
Населени места
Самоуправа
Градоначалник Борис Георгиевски
Совет 27 члена
Контактни податоци
Седиште Општина Гази Баба 1000 Скопје
Телефон 02 3226-655
Факс 02 3231-258
Мреж. место Службен портал

Општина Гази Бабаопштина во источниот дел на Град Скопје.

Карта на одделните населени места во Општина Гази Баба. Урбаните подрачја опфаќаат градски населби кои не се прикажани на картата.

ГеографијаУреди

Се наоѓа во северниот дел на Р. Македонија и се простира во источниот дел од скопската котлина и градот Скопје. Поголемиот дел од територијата во централниот, југозападниот и јужниот дел се наоѓа во рамница под обработлива површина (65% од вкупната територија) со неколку височини, во северниот дел од општината кај паркот шума Гази Баба и во централниот дел во месноста Камник, и планински дел (Скопска Црна Гора) во источниот дел од општината. Се граничи со скопските општините: на север со Бутел и Чаир, на запад со Центар и Аеродром, на југ со Илинден и Петровец, и на исток со Арачиново и Липково. Пречникот на простирање на Општината исток-запад изнесува 10 км, а север-југ 15 км.

Површина: 92км2, голем дел од таа површина припаѓа на руралниот дел од општината, со 65% обработливо земјиште од вкупното земјиште на територијата на Општина Гази Баба.

ИсторијаУреди

Просторот на кој се протега општината, со своите географски и стратешки обележја, се среќава низ речиси сите епохи.

Откривањето на археолошкото наоѓалиште "Тумба Маџари" од младото камено време (неолит), укажува на фактот дека на овие простори се живеело и се творело од самиот почеток на човештвото. Од наодите откриени во населбата се истакнуваат керамички модели на куќи оформени во вид на фигура на жена, кои во современото живеење на Општина Гази Баба стануваат дел од идентитетот и симболите на општината.

Името на Општина Гази Баба доаѓа од тогаш познатиот османлиски поет Ашик Челеби - Гази Баба кој живеел во периодот на 14 век.

Подоцна низ вековите, територијата на која се протега денешната општина била препознатлива и како место кое изобилува со верски објекти и богати извори на вода.

Од современата историја на Општина Гази Баба за одбележување е повторното нејзино формирање на 3 ноември 1976 година, со што станува конститутивна организациона единица на градот Скопје. Од тогаш тој ден претставува патронен празник на општината.

Со осамостојувањето на Република Македонија Општина Гази Баба станува дел од главниот град на Републиката и негова комуникациска и сообраќајна порта.

СтопанствоУреди

Општина Гази Баба е најголемата индустриска зона на градот Скопје и Република Македонија, и на нејзина територија се создава третина од општествениот производ на Република Македонија. Бруто-домашниот производ по жител изнесува 11.964 USD (според попис од 2002г.). Квалитетно земјиште, поволна сообраќајна положба и вкупна комунална инфраструктура, стручна работна сила, научни, образовни, здравствени и други институции, потоа традиција во одвивање на одделни дејности, како и големината и квалитетот на економската структура, се битни потенцијали во развојната стратегија на Општина Гази Баба како дел од градот Скопје.

ДемографијаУреди

Според пописот од 2002 г.[1] општината брои 72.222 жители, и со тоа е една од поголемите општини по населеност во земјата.

Народ Број Удел (%)
Македонци 53.497 73,7
Албанци 12.502 17,2
Турци 606 0,8
Роми 2.082 2,9
Власи 236 0,3
Срби 2.097 2,9
Бошњаци 710 1,0
останати 887 1,2
Вера Вкупно
православни 54.637
муслимани 15.968
католици 248
протестанти 14
останати 1.750
Јазик Говорници
македонски 54.664
албански 12.665
турски 532
ромски 2.060
влашки 147
српски 1.429
бошњачки 492
останати 628

Демографската структура на општината според етничката припадност: Македонци 73,5%, Албанци 17,3%, Срби 2,9%, Роми 2,9%, Турци 0,8%, Власи 0,3%, и останати 1,3%.

Просечна возраст: На населението е 32,9 години, до 20 години 31,3 %, до 40 години 62,6%, 60 години и повеќе 10,3%.

Општествени установиУреди

Самоуправа и политикаУреди

Во 2017 година, општината Гази Баба имала вкупно 1.018 вработени, од кои 109 биле вработени во општинската администрација, а останатите во општинските јавни претпријатија.[2] Градоначалник на општина Гази Баба е Борис Георгиевски од редовите на СДСМ. Тој бил избран на локалните избори од 2017 година за мандат од четири години.[3] Советот на општина Гази Баба е составен од 27 члена. Според последните локални избори од 2017 година, членовите на советот според политичката припадност за мандатот 2017-2021 се:

 
  ВМРО-ДПМНЕ: 14 места
  СДСМ: 12 места
  БЕСА: 1 место

Културни и природни знаменитостиУреди

Збратимени ОпштиниУреди

Редовни настаниУреди

ЛичностиУреди

Култура и спортУреди

ИселеништвоУреди

НаводиУреди

  1. „Население во Република Македонија на 31.12 по специфични возрасни групи, по пол, по општини, по години“. Државен завод за статистика на Република Македонија. Посетено на 2 мај 2018.
  2. „Мора ли Шилегов да прима 101 нов работник, кога на располагање има 7.620?“, Скопско Ехо, бр. 75, 7.6.2018, стр. 4-5.
  3. „Заклучок за конечност на резултати од гласањето во вториот круг на Локалните избори 2017“. Државна изборна комисија на Македонија. Посетено на 3 декември 2017.

Надворешни врскиУреди