Муслимани бил термин во СФРЈ кој официјално се користел како национален идентитет за јужнословенските муслимани. Муслиманите од 1971 година биле еден од шесте конститутивните народи во СФР Југославија. По распадот на СФРЈ, Муслиманите го смениле името и денес се нарекуваат Бошњаци. Сепак, одреден број луѓе на територијата на поранешна Југославија сè уште го користи терминот „Муслимани“.

Муслимани
Muslimani
Вкупен број
околу 70,000
Подрачја со значајно население
 Црна Гора20,537(2011 попис)
 Хрватска3,902(2021 попис)
 Србија
        (без Косово)
22,301(2011 попис)
 Словенија10,467(2002 попис)
Македонија Македонија1,187(2021 попис)
Босна и Херцеговина БиХ12,101(2013 попис)
Јазици
српскохрватски  (босански, српски, хрватски, црногорски)
словенечки
македонски
Вероисповед
ислам
Сродни народи
Јужни Словени

Денес уреди

Муслиманите денес низ републиките се познати како:

Население уреди

  • Според пописот од 2002 во Србија (без Косово), биле регистрирани 19,503 Муслимани и 136,087 Бошњаци.[1]
  • Во Црна Гора на пописот од 2003 година 24,625 (3.97%) се изјасниле за Муслимани, 48,184 (7.77%) како Бошњаци и 57,100 (9.51%) како Црногорци (муслимани).
  • Во Македонија во 2002 биле регистрирани 17,018 (1,15%)[2] Бошњаци и 2,553 (0.13%) Муслимани.
  • Во Хрватска, населението со исламска вероисповед се изјаснило како: 10,000 се изјасниле како Хрвати, 20,000 како Муслимани и 20,000 Бошњаци.
  • Во Словенија 21,542 лице се изјаснило за Бошњаци, 8,062 како Босанци и 10,467 како Муслимани.[3]

Наводи уреди

  1. „Statistics Office of Republic of Serbia. Population by nationality“ (PDF). Архивирано од изворникот (PDF) на 2009-02-25. Посетено на 2012-01-11.
  2. Statistics Office of Republic of Macedonia - Државен завод за статистика:Попис на населението, домаќинствата и становите во Република Македонија, 2002: Дефинитивни податоци (PDF) (македонски)
  3. Statistics Office of Republic of Slovenia - Statistični urad Republike Slovenije Архивирано на 24 февруари 2015 г.: 7. Prebivalstvo po narodni pripadnosti, Slovenija, popisi 1953, 1961, 1971, 1981, 1991 in 2002 Архивирано на 26 април 2017 г.

Поврзано уреди