Локална самоуправа

Локалната самоуправа е облик на јавна управа каде жителите на извесно подрачје образуваат заедница која е признаена од централната власт и како таков има специфичен правен статус.

Средба на градски совет на Јивескиле во 1925

Локалната самоуправа во Македонија

уреди

Република Македонија е поделена на општини кои уживаат локална самоуправа. Надлежната институција за ваквата управа во државата е Министерството за локална самоуправа на Република Македонија.

Поврзано

уреди

Надворешни врски

уреди