Општина Сопиште
Zgradata-na-Opstina-Sopiste.JPG

Зградата на Општина Сопиште
Map of Sopište Municipality.svg

Знаме на Општина Сопиште Грб на Општина Сопиште
Знаме Грб
Општи податоци
Седиште Сопиште
Регион Logo of Skopje Region.svg Скопски
Површина 222,1 км²
Основана 1996 (првпат)
2004 (измени)
Службен јазик македонски и албански
Демографија
Население 5.656 жит.
Густина 25,47 жит/км²
Населени места
Народности Македонци и Албанци
Локална управа
Градоначалник Стефче Трпковски
Совет 11 члена
Контактни податоци
Седиште ул. 2, бр. 2, 1054, Сопиште, Скопје.
Телефон 02 2743-032
Факс 02 2743-032
Мреж. место Службен портал
Карта на Општина Сопиште со селските атари.
Демографска карта на Општина Сопиште со селските атари.

Општина Сопиштеопштина во Северна Македонија. Центар на општината е селото Сопиште. Општината е создадена во 1996 година и се одделила од Општина Кисела Вода. Во 2004 година, дел од територијата и населението на општината, поточно од населбата Сопиште, биле припоени повторно кон Општина Кисела Вода.

ГеографиjaУреди

 
Поглед кон областа Каршијак која претежно се поклопува со општината

Општина Сопиште се наоѓа на јужната страна на планината Водно, на координати 42` и 20`. Прекрасен амбиент се граничи со општините Кисела Вода, Центар, Студеничани и Сарај. Патно е поврзана со пат кој доаѓа од Скопје преку Кисела Вода и продолжува кон Батинци и Македонски Брод.

ДемографијаУреди

Според податоците од пописот во 2002 година Општина Сопиште има 5.656 жители (1.510 домаќинства, 3.398 станови), кои живеат во 13 населени места од збиен тип, со отсуство на класичен урбан центар.[1]

Во општината постојат следните населени места: Сопиште (1.365 жители), Ракотинци (394), Добри Дол (431), Долно Соње (707), Горно Соње (240), Барово (24), Говрлево (31), Чифлик (664), Света Петка (718), Јаболци (44), Нова Брезница (89), Држилово (365) и Патишка Река (584).[1]

Во минатото поради депопулационата политика кон селата имало големо движење од селата кон градот. Денес евидентно е враќањето на населението во селата делумно предизвикано од ослабената економска состојба, но и од наметнатиот нов тренд на живеење значајна е и миграцијата град-село кое население останува како постојано жителство во рамките на нашата општина со што се создаваат населби од урбан карактер.[1]

Бројот на населението во општина Сопиште е релативно стабилен, со тенденција на бавен природен прираст. за разлика од високиот природен прираст од минатото, кој што денес е во процес на опаѓање и стационарно експанзивната старосна структура се должи на две карактеристики на популацијата на општината.[1]

- висок природен прираст во четири населби од муслиманска вероисповест.
- демографската стабилност на населението во некои од населбите во приградската зона на Скопје каде степенот на регресија на населението е правопропорционално со одалеченоста од Скопската агломерација и отсуството на функционално-атрактивни фактори.

СтатистикаУреди

Вкупно население на општината по поделбата од 2004 година изнесувало 5.656, од кои:

етничка група број процент
Македонци 3.404 60,18%
Албанци 1.942 34,33%
Турци 243 4,30%
Срби 32 0,57%
Власи 4 0,07%
други 31 0,55%

Сепак, според Законот за Град Скопје[2], каде се утврдени границите на скопските општини, дел од селото Сопиште потпаднало под Општина Кисела Вода и населението на селото се намалило од 5.325[3] на 1365[1]. Тоа влијаело врз вкупното население на Општина Сопиште, и така од вкупното првично општинско население од 9.522 жители, паднало на 5.656 жители.

етничка група број процент
Македонци 7.216 75,7%
Албанци 1.942 20,3%
Турци 244 2,5%
Срби 58 0,60%
Власи 15 0,15%
други 47 0,49%
религија вкупно
Православни 6.829
Муслимани 2.310
Католици 6
Протестанти 2
Други 375


Јазик вкупно
Македонски 7.478
Албански 1.944
Турски 6
Ромски 0
Влашки 10
Српски 49
Бошњачки 0
Други 35

Општествени институцииУреди

Општината е неразвиена, како општесвени институции се застапени:

  • Општинска зграда
  • Пошта
  • Амбуланти
  • Полициска станица
  • Основно училиште

ИсториjaУреди

ЕкономијаУреди

Администрација и политикаУреди

Градоначалник на општина Сопиште е Стефче Трпковски од редовите на ВМРО-ДПМНЕ. Тој бил реизбран на локалните избори од 2017 година за втор мандат од четири години.[4] Советот на општина Сопиште е составен од 11 члена. Според последните локални избори од 2017 година, членовите на советот според политичката припадност за мандатот 2017-2021 се:

 
  ВМРО-ДПМНЕ: 6 места
  СДСМ: 3 места
  АА: 1 местo
  ДПА: 1 место

Културни и природни знаменитостиУреди

Редовни настаниУреди

ЛичностиУреди

Култура и спортУреди

ИселеништвоУреди

НаводиУреди

ПоврзаноУреди

Надворешни врскиУреди