Отвори го главното мени

Википедија:Потребни статии

Ова е список од околу 1000 статии коишто можат да се најдат на Мета, дополнета со статии коишто сметаме дека се особено битни за Македонската Википедија, и некои други статии кои ги нема на првичниот список. Како и за секоја статија во Википедија важи истото правило - секој може да менува (нормално измените треба да бидат аргументирани). Дискусијата за оваа страница треба да се одвива на страницата за дискусија.

Едноставно, кликнете на црвените врски и почнете да пишувате! Помогнете во проширувањето на македонската википедија!

Содржина

БиографијаУреди

СпортистиУреди

 1. Ник Абенданон
 2. Мет Банахан
 3. Оли Баркли
 4. Бред Барит
 5. Стив Бортвик
 6. Мајк Браун
 7. Сем Бурџес
 8. Ник Истер
 9. Бен Јангс
 10. Хаиле Гебрселасие
 11. Бен Александер
 12. Родни Блејк
 13. Џејмс О'Конор
 14. Стивен Мур
 15. Стивен Ларкам

ИстражувачиУреди

 1. Соичи Ногучи
 2. Тибор Секељ
 3. Ерих Дагоберт фон Дригалски
 4. Жил Димон Дирвил
 5. Жан Баптист Дувил
 6. Мухамед ел Идриси
 7. Витус Беринг
 8. Гаспар де Карвахал
 9. Хуан Себастијан Елкано
 10. Перси Фосет
 11. Вилијам Бафин
 12. Афонсо Гонсалвес Балдаја

Научници и пронаоѓачиУреди

 1. Виктор Каплан
 2. Ловренц Кошир
 3. Бартоломео Кристофори
 4. Харолд Хофниг
 5. Оле Кристенсен Ремер
 6. Герард 'т Хофт
 7. Беноа Клајперон
 8. Шарл Кро
 9. Фило Фарнсворт
 10. Хеди Ламар‏‎
 11. Бери Бериш‏
 12. Фредерик Рајнес
 13. Игнацијус Готфрид Кајм‏‎
 14. Карл Норден
 15. Алојз Зенефелдер
 16. Жозеф Мари Жакар
 17. Марија Телкеш
 18. Семјуел Колт
 19. Чарлс Гудјир

МатематичариУреди

 1. Арјабата
 2. Ибн Муаз Џајани
 3. Карл Густав Јакоб Јакоби
 4. Леополд Кронекер
 5. Абу Абдула Мухамед бин Муса ал-Кваризми
 6. Станислав Улам
 7. Петер Густав Лежен Дирихле
 8. Феликс Хаусдорф

Филозофи и мислителиУреди

 1. Мојсије Мајмонид
 2. Герхард Генцен
 3. Џон Стјуарт Мил
 4. Александер Бејн
 5. Алонзо Черч
 6. Аренд Хејтинг
 7. Кори Доктору
 8. Зеами
 9. Јако Хинтика
 10. Нагагруна
 11. Алфред Тарски
 12. Јан Лукашијевич
 13. Шамс Табризи
 14. Џорџ Сантајана
 15. Галина Лозко

ЕкономистиУреди

 1. Мануел Пинто де Коста
 2. Доналд Рамотар
 3. Херберт А. Сајмон
 4. Ришар Сантијан

Уметници и изведувачиУреди

 1. Џакомети
 2. Жан Барден
 3. Трипо Кокоља
 4. Готфрид Хелнвајн
 5. Амеде Озанфан
 6. Дора Мар
 7. Пјер Бонар
 8. Гаспар Диге
 9. Жан-Леон Жером
 10. Анри Гец
 11. Ив Клајн
 12. Томас Харт Бентон
 13. Џаспер Џонс

Македонски политичариУреди

 1. Зоран Алексов
 2. Блерим Беџети
 3. Димитар Богов
 4. Ивица Боцевски
 5. Гордан Георгиев
 6. Алајдин Демири
 7. Владо Димов
 8. Марјан Ѓорчев
 9. Зоран Јовановски
 10. Рамиз Мерко
 11. Емилијан Станковиќ
 12. Перо Стојановски
 13. Борис Стојменов

Политичари и водачи од минатотоУреди

 1. Бен Али
 2. Пјетро Бадољо
 3. Шефкет Верлаци
 4. Зоран Гингиќ
 5. Анте Готовина
 6. Виктор Емануел III
 7. Франц Јозеф I
 8. Хамза Кастриот
 9. Петар I Караѓорѓевиќ
 10. Мохамад Катами
 11. Жорж Клеменс
 12. Хелмут Кол
 13. Фридрих Паулус
 14. Филип Петен
 15. Фрањо Туѓман
 16. Лојд Џорџ
 17. Шака Зулу
 18. Чан Кај-Шек
 19. Герхард Шредер

Современи политичари и водачиУреди

 1. Башар ал Асад
 2. Трајан Басеску
 3. Милорад Додик
 4. Јанез Дрновшек
 5. Биѕина Иванишвили
 6. Иво Јосиповиќ
 7. Доминик Строс Кан
 8. Хамид Карзаи
 9. Урхо Кеконен
 10. Вацлав Клаус
 11. Јадранка Косор
 12. Нури ал Малики
 13. Зоран Милановиќ
 14. Бенјамин Нетањаху
 15. Шимон Перез
 16. Данило Тирк
 17. Петро Порошенко

Жени во историјатаУреди

 1. Лилиуокалани
 2. Агрипина Помладата
 3. Елија Флакила
 4. Хилдегарда Бингенска
 5. Марта Гелхорн
 6. Сожурне Трут
 7. Леига Калед
 8. Антонија Минор
 9. Герда Таро
 10. Кари Чапман Кет
 11. Викторија Кент

ТерористиУреди

 1. Барбара Мејер
 2. Хезболах
 3. Талибанци

Oрганизации и борци за слободаУреди

 1. Емилијано Сапата
 2. Раул Кастро
 3. Мануел Нориега
 4. Герилско војување

Држави, право, политика, меѓународни и човечки темиУреди

Продукти и јадењаУреди

ГеографијаУреди

Литература и книжевни делаУреди

ИсторијаУреди

РелигијаУреди

Уметност и култураУреди

Филмска уметностУреди

Музичка уметностУреди

НаукаУреди

БиологијаУреди

 1. Амитоза
 2. Генотип
 3. Наследување
 4. Метаморфоза
 5. Регенерација
 6. Гаструлација

Биолошки материјалиУреди

 1. Генетичка информација

Животински светУреди

 1. Кубански амазонец
 2. Кеа (птица)
 3. Цеце мува
 4. Болви
 5. Сабјозаба мачка
 6. Јужна слоновска фока
 7. Пајак-краба
 8. Смок
 9. Безлетни птици
 10. Кобра

Растителен светУреди

 1. Азалеја
 2. Гарденија
 3. Индијски лотос
 4. Бела врба
 5. Лилјан
 6. Лаванда
 7. Јаглика
 8. Планинско ѕвонче
 9. Ловор
 10. Ѓумбир
 11. Естрагон

Анатомија на цицачитеУреди

 1. Плунковнa жлездa
 2. Бронхиола
 3. Систем за излачување
  1. Бубрег
   1. Бубрежна кора
   2. Бубрежна срцевина
   3. Бубрежно легенче
  2. Мочовод
  3. Мочно ќесе
  4. Мочен канал
  5. Урина
 4. Кожен систем
  1. Кожа
  2. Жлезди на кожата
  3. Рожести творби на кожата
 5. Систем за движење
  1. Скелетен систем
   1. Коска
   2. Зглоб
   3. Скелет
  2. Мускулен систем
   1. Мускул
 6. Регулаторни системи
  1. Нервен систем
   1. Неврон
   2. Нерв
   3. Синапса
   4. Нервен пат
    1. Рецептор
    2. Аферентен нервен пат
    3. Нервен центар
     1. Черепен мозок
     2. ’Рбетен мозок
    4. Еферентен нервен пат
    5. Ефектор
   5. Вегетативен нервен систем
    1. Симпатичен нервен систем
    2. Парасимпатичен нервен систем
   6. Сензорен систем
    1. Систем за слушање
    2. Систем за вид
    3. Систем за мирис
    4. Систем за вкус
    5. Соматско-сензорен систем
     1. Мајснерово телце
     2. Пачиниево телце
     3. Руфиниево телце
     4. Краусеово телце
 7. Циркулаторен систем
  1. Лимфни садови
  2. Лимфоидни органи
 8. Репродуктивен систем
  1. Машки репродуктивен систем
   1. Натсеменик
   2. Куперова жлезда
  2. Женски репродуктивен систем
   1. Плодница (матка)
   2. Мали усни
   3. Големи усни
   4. Бартолиниева жлезда

Биолошки процесиУреди

 1. Развиток

ХемијаУреди

 1. Сулфур триоксид
 2. Сулфурна киселина
 3. Суспензија
 4. Катјон
 5. Анјон
 6. Азот диоксид
 7. Бромоводородна киселина
 8. Сулфуроводородна киселина
 9. Смарагд
 10. Сафир
 11. Боксит

ЕкологијаУреди

 1. Екологија
 2. Вид (биологија)
  1. Загрозени видови
 3. Екосистем
  1. Биотоп
  2. Биоценоза
  3. Метаболизам на екосистемот
 4. Еколошки фактори
  1. Биотички фактори
  2. Абиотички фактори
  3. Антропогени фактори
 5. Еколошка ниша
 6. Еколошка валенца
  1. Температурна валенца
 7. Еколошка интеграција
 8. Животна средина
  1. Копнена средина
  2. Водена средина
 9. Еколошка физиологија

ЕлектромагнетикаУреди

 1. Електрично поле
 2. Магнетостатика
 3. Динамичка теорија на електромагнетното поле

ГеологијаУреди

 1. Кремен
 2. Варовник
 3. Земја (геологија)

МедицинаУреди

 1. Дизентерија
 2. Срцева болест
 3. Висок притисок
 4. Грип
 5. Рак на бели дробови
 6. Маларија
 7. Неухранетост
 8. Дебелост
 9. Слепост
 10. Душевна болест
 11. Глувост

ФизикаУреди

 1. Физика
 2. Атом
  1. Електрон
  2. Неутрон
  3. Протон
 3. Енергија
  1. Електромагнетно зрачење
   1. Радио
   2. Инфрацрвена светлина
   3. Видлива светлина
    1. Спектар
    2. Црна
    3. Бела
    4. Црвена
    5. Жолта
    6. Зелена
    7. Сина
   4. Ултравиолетова светлина
   5. Гама-зраци
 4. Изотоп
 5. Молекула
 6. Светлина
 7. Основни заемодејства
  1. Гравитација
  2. Електромагнетизам
  3. Слаба нуклеарна сила
  4. Јака нуклеарна сила
 8. Забрзување
 9. Сила
 10. Маса
 11. Брзина
 12. Време
 13. Тежина
 14. Квантна механика
 15. Теорија на релативност

Науки за човекотУреди

 1. Антропологија
 2. Образование
  1. Универзитет
 3. Човек
 4. Психологија
 5. Социологија


Календари и одбележување на времетоУреди

 1. Будистички календар
 2. Етиописки календар
 3. Хинду календар
 4. Индиски национален календар
 5. Ирански календар
 6. Кинески календар
 7. Тибетски календар
 8. Зороастрички календар
 9. Вавилонски календар
 10. Египетски календар
 11. Руни календар

ЈазикУреди

Македонски јазикУреди

 1. Подмет во македонскиот јазик
 2. Лексикографија на македонскиот јазик‏‎
 3. Преднонепчена приближна согласка‏‎
 4. Стилистика на македонскиот јазик
 5. Модални зборови во македонскиот јазик‏‎
 6. Лексикологија на македонскиот јазик
 7. Извици во македонскиот јазик‏‎
 8. Фактори за дијалектната диференцијација на македонскиот јазик
 9. Основни македонски дијалектни групи
 10. Проста реченица во македонскиот јазик‏‎
 11. Прирок во македонскиот јазик‏
 12. Образување на глаголите во македонскиот јазик
 13. Класификација на глаголите во македонскиот јазик‏‎
 14. Категорија преодност на глаголите во македонскиот јазик
 15. Категорија начин на глаголите во македонскиот јазик
 16. Категорија лице на глаголите во македонскиот јазик‏
 17. Категорија залог на глаголите во македонскиот јазик
 18. Категорија време на глаголите во македонскиот јазик‏‎
 19. Категорија вид на глаголите во македонскиот јазик‏‎
 20. Категории род и број на глаголите во македонскиот јазик‏‎
 21. Зборовни групи во македонскиот јазик
 22. Гласовни промени во македонскиот јазик
 23. Акцентски целости во македонскиот јазик
 24. Безвучна венечна избувна согласка‏‎
 25. Целни зависносложени реченици во македонскиот јазик‏‎‎
 26. Условни зависносложени реченици во македонскиот јазик‎
 27. Уметничколитературен стил‎
 28. Типови лексички значења на зборовите во македонскиот јазик‎
 29. Степенување на придавки во македонскиот јазик
 30. Согласување меѓу подметот и прирокот во македонскиот јазик
 31. Речнички состав на македонскиот јазик
 32. Речник на македонскиот јазик
 33. Реченични соодветници во македонскиот јазик‏
 34. Редот на дел-речениците во сложената реченица во македонскиот јазик
 35. Разговорен стил на македонскиот јазик‏‎
 36. Публицистички стил на македонскиот јазик‏
 37. Причински зависносложени реченици во македонскиот јазик‏
 38. Прилошки определби во македонскиот јазик‏
 39. Последични зависносложени реченици во македонскиот јазик
 40. Основни типови реченици во македонскиот јазик‏
 41. Односот меѓу глаголските дејства во сложените реченици во македонскиот јазик
 42. Односни зависносложени реченици во македонскиот јазик
 43. Образување на придавките во македонскиот јазик
 44. Негација на реченицата во македонскиот јазик‏‎
 45. Начински зависносложени реченици во македонскиот јазик
 46. Научен стил на македонскиот јазик‏‎
 47. Модална карактеристика на реченицата во македонскиот јазик
 48. Лингвистички реченици во македонскиот јазик‏‎
 49. Лексика според форма и сфера на употреба во македонскиот јазик
 50. Лексика според процесот на обновување во македонскиот јазик
 51. Исказни зависносложени реченици во македонскиот јазик‏‎
 52. Заеднички карактеристики кај одделни видови сложени реченици во македонскиот јазик
 53. Зависносложени реченици во македонскиот јазик
 54. Допусни зависносложени реченици во македонскиот јазик‏‎
 55. Директен и индиректен говор во македонскиот јазик‏‎
 56. Граматичка структура на реченицата во македонскиот јазик‏‎
 57. Гласовен систем на македонскиот јазик
 58. Временски зависносложени реченици во македонскиот јазик‏
 59. Видови предмети во македонскиот јазик
 60. Безлична реченица во македонскиот јазик‏‎
 61. Атрибут во македонскиот јазик‏‎
 62. Акцентски целости во клитики во македонскиот јазик‏‎
 63. Активни и пасивни реченици во македонскиот јазик‏‎
 64. Административен стил на македонскиот јазик‏‎
 65. Звучна усненозаднонепчена приближна согласка‏‎
 66. Звучна усненозабна струјна согласка‏‎
 67. Звучна заднонепчена избувна согласка‏
 68. Звучна двоуснена избувна согласка‏‎
 69. Звучна венечна шушкава согласка‏‎
 70. Звучна венечна избувна согласка‏‎
 71. Безвучна венечна шушкава согласка

АрхитектураУреди

МатематикаУреди

ВојскаУреди

СпортУреди

ТехнологијаУреди

СметачиУреди

 1. Сметач
  1. Процесор
  2. РАМ Меморија
  3. РОМ Меморија
  4. Матична плоча
  5. Тврд диск
  6. Boot loader
 2. Вештачка интелигенција
 3. Информатика
  1. Алгоритми
 4. Оперативен систем
  1. Микрософт Виндоус
  2. Mac OS
  3. Линукс
  4. Јуникс
 5. Програмски јазик
  1. Ц
  2. Java
  3. Паскал
  4. PHP
 6. Софтвер
 7. Кориснички интерфејс
  1. Глушец
  2. Тастатура
  3. Монитор

Секојдневна технологијаУреди

 1. Ковање на пари
 2. Мотор со внатрешно согорување
 3. Инженерство
 4. Оган
 5. Коса рамнина
 6. Лост
 7. Металургија
 8. Печатење
 9. Чекрк
 10. Штраф
 11. Парна машина
 12. Клин
 13. Тркало
 14. Навртка

КомуникацијаУреди

 1. Буква
  1. Кинеска азбука
  2. Македонска азбука
  3. Кирилица
  4. Грчка азбука
  5. Латиница
  6. Писменост
 2. Информација
 3. Интернет
  1. Електронско писмо
  2. Интернет протокол
  3. ТЦП
  4. WWW
   1. Интернет прелистувач
    1. Опера (интернет прелистувач)
    2. Мозила Фајрфокс
    3. Интерет Експлорер
    4. Гугл Хром
  5. ХТТП
  6. ХТМЛ
  7. Вики
  8. Мрежно место
  9. Мрежна страница
  10. Блог
  11. RSS
 4. Новинарство
  1. Весник
  2. Масовни медиуми
  3. Радио
 5. Железница
 6. Телеграф
 7. Телефон
  1. Мобилен телефон
 8. Телевизија
 9. Пишување

ЕлектрицитетУреди

 1. Обновливи извори на енергија
  1. Сончева енергија
  2. Хидроенергија
  3. Ветерна енергија
  4. Бранова енергија
  5. Биоенергија
 2. Необновливи извори на енергија
  1. Јаглен
  2. Гас
  3. Нафта
  4. Нуклеарна енергија

ЕлектроникаУреди

 1. Електроника
  1. Напон
  2. Струја
  3. Полнеж
  4. Фреквенција
  5. Фаза
  6. Отпор
  7. Реактивност
  8. Индукција
  9. Капацитет
  10. Засилување
 2. Делови
  1. Транзистор
  2. Диода
  3. Отпорник
  4. Кондензатор
  5. Трансформатор
  6. Индуктивитет

МатеријалиУреди

 1. Свила
 2. Латекс
 3. Каучук
 4. Еластомер
 5. Плута
 6. Терпентин
 7. Растворувач
 8. Порцелан
 9. Тула
 10. Текстил

ПревозУреди

 1. Фијакер
 2. Танкер
 3. Реморкер

ОружјаУреди

 1. Проектил
 2. Бомба
 3. Дометно оружје
 4. Огнено оружје
 5. Мина (оружје)
 6. Автоматска пушка
 7. Самострел
 8. Боздоган
 9. Меч
 10. Копје
 11. Топ
 12. Катана
 13. Сабја

КатастрофиУреди

ФилософијаУреди

ЕкономијаУреди

 1. Економија
 2. Пари
 3. Понуда и побарувачка
 4. Слободен пазар
 5. Капитал
 6. Микроекономија
 7. Макроекономија
 8. Европска асоцијација за слободна трговија
 9. Хартии од вредност
 10. Банки
 11. Меѓународна економија
  1. Апсолутна предност
  2. Компаративна предност
  3. Ембарго
  4. Увоз
  5. Извоз
  6. Хекшер-Олинова теорема
  7. Леонтиев парадокс
  8. Трговски бариери
  9. Протекционизам
  10. Рестрикционизам
  11. Увозни квоти
  12. Царинa
  13. Меѓународна трговија
  14. Меѓународни финансии
  15. Субвенции
  16. Дампинг
  17. Трговска политика
 12. Монетарна политика
 13. Фискална политика
 14. Берза
 15. Ревизија
 16. Данок на додадена вредност
 17. Девизни резерви
 18. Инвестиции
 19. Опортунитетни трошоци
 20. Трошоци
 21. Пазарна економија
 22. Претприемништво
 23. Монопол
 24. Олигопол
 25. Макроекономска политика
 26. Бруто општествен производ (БОП)
 27. Бруто домашен производ (БДП)
 28. Ресурси
 29. Совршена конкуренција
 30. Штедење
 31. Потрошувачка
 32. Инфлација
 33. Невработеност
 34. Дефлација
 35. Хиперинфлација
 36. Ануитет
 37. Девизен курс
 38. Претпријатие
 39. Плата
 40. Амортизација
 41. Сметководство
 42. Финансии
 43. Пазар
 44. Варијабилни трошоци
 45. Фактори на производство
 46. Депрецијација
 47. Рецесија
 48. Применета економија
 49. Стопански систем
 50. Пазарен систем
 51. Банкарство
 52. Фискална година
 53. Данок

ВикипедијаУреди