Јапонска музика

Музиката во Јапонија е разновида и постојат различни видови музика за кои е невозможно да се зборува за сите. На јапонски, 'музика' е 音楽(онгаку), со комбинaција „он“ (звук) и „гаку“ (музика). Јапонскиот пазар е втор во светот, вреден 4,422 милиони американски долари во 2012 година, а доминираат јапонските уметници со 45 од најдобрите 50 најпродавани албуми и 49 од 50-те најпродавани албуми во 2013 година. На пазарот во главно, доминираат уметници од Јапонија, популарните песни често се појавуваат во караоке клубовите. Некои од најпопуларните жанрови се Ј-поп, Ј-рок, Visual рок, J-synth, Ska, Punk.

J-поп

AKB48

Поп-музиката во Јапонија почнала да се развива во осумдесеттите години и ја заменува до тогаш доминантната бледа копија на американската поп-музика. Ј-поп во поширока смисла, вклучува и реге,рок и народна музика. Во потесна смисла, таа е поделена на подгрупи на технопоп, пара-пара, џез, хип-хоп, електро и хаус.

Почетокот на модерната музика бил помеѓу 1912 и 1926 година, во периодот Таишо, кога Јапонија се сретнала со западните инструменти и џез музиката. До 1960 година се развивале кајокјаку жанрови, кои буквално обележале музика со елементи од запад и енка, традиционалниот стил на кој пополека му се приближувал рокот.

Изведувачите на Кајокијаку првично преведувале американски хитови на јапонски и по ситни или големи промени, ги препејувале. Поради разликата во јазиците, текстовите се оддалечуваат сè повеќе од оригиналот, а композиторите конечно почнале да ги создаваат своите оригинални дела. Од 1980 година, идејата за женски идоли стана популарна, а издавачките куќи барале соло уметници или склопувале група пејачи. Бараниот стил е природна убавина. Текстовите биле едноставни и без никакво посебно значење, фокусирани на младата љубов или пријателство, а целиот жанр имал сладок звук, лесен за играње.

Од 1990 година, изведувачите се свртеле кон посериозни и мрачни теми, и посекси изведби и видеа. Во истите години, јапонската музичка сцена станала втора најголема и највлијателна. Нови поп песни се појавувале во реклами, серии и скоро секоја недела. Ограничувањето на жените од поп и мажи во рок-музика исчезнало, а формирани биле boy бендови, моделирани според претходните женски групи. Нивните почетоци биле слични, но слатките и невини момчиња наскоро биле заменети со стил на згодни, сериозни мажи. Настапите вклучувале и танц, составен од лесни чекори што се повторуваат и брзо се изучуваат. Подоцна, се развивало под-жанр на Пара-пара, фокусирајќи се повеќе на споменатите танци отколку на музиката.

Сè повеќе и повеќе млади сакале да влезат во музички води, па така, Hello! Компанијаta со идеја да пробие нови женски групи, кои биле значително побројни од нивните претходници, поради што се случувала честа промена на членовите, кои потоа можеби би продолжиле со соло кариера. Дури во 21 век, жанровите RnB и Хип Хоп станаа популарни. На овој звук се сврте и најпопуларниот соло уметник на Ј-поп, Нами Амуро, а се појавија нови големи имиња, како што е Куми Кода.

Во 2005 година,дошло до пресвртна точка во Ј-поп. Поточно, до оваа година групите се намалија во популарноста и претежно доминирале соло уметници. Сепак, Јасуши Акимото решил да се обиде на проект сличен на Hello! Скоро веднаш по аудициите во 2005 година, новоформираната група АКБ48 се здобила со неверојатна популарност, а до ден денес тие се водат како кралици Ј-поп сцената. Моделирани според најголемата женска група до денес, слични групи од ист тип се појавуваат во различни региони и градови во Јапонија, па дури и надвор од земјата, кои се пријателски настроени кон AKB48 и честопати соработуваат.

Корејската пејачка BoA исто така доживеала неверојатен успех во Јапонија, по што бројни корејски изведувачи се обиделе да се пробијат во оваа земја. Нивниот успех варирал од група до група, изведувач до изведувач, но влијанието на корејскиот поп стана огромно и генерално добро прифатено.

J-rok

Јапонската рок-музика, или Ј-рок накратко, е богато поле во областа на музиката, но поради недоразбирањето на зборовите, таа не е многу популарна во светот. Ј-рок претставува звук сличен на алтернативниот рок на запад. Создаден е како имитација на западни рок-музичари како Битлси, Боб Дилан и Ролингстонси. Џон Ленон и Битлси биле најпопуларните музичари од западот во Јапонија. Group sounds e жанр на јапонски рок кој станал популарен во средината на 1960-тите. По откривањето на овој жанр, се појавиле неколку текстописци, Нобујасу Окабајаши станал првиот познат текстописец. Ватару Такада, инспирирана од Вуди Гутри, исто така станал популарен. Такада ја користел јапонската поезија како текст, додека Казуки Томокава ги користел песните на Чуја Накахара. The Tigers биле најпопуларен бенд „Group Sound“ во тоа време.

Во текот на 1960-тите, Јапонците направиле психоделичен рок, каде експериментирале со спејс рок и други форми на музика. Психоделичниот карпа дошол во Јапонија преку бендови, како што е Jacks The Jacks. Спејс рокот во Јапонија може да се каже дека започнал со бендот Hadaka no Rallizes. Иако овој жанр не се слуша веќе две децении, Јапонија остана извор на спејс рок-бендови.

Јапонски момчиња

Во Јапонија имало и секогаш ќе има многу boy-бендови. Во моментов најпопуларен One OK Rock!, кој бил формирана во 2005 година и првично имал пет члена, но поради проблеми паднал на четири. Нивните песни се користат за аниме, филмови и слично.

Женски јапонски бендови

За јапонски рок, женските бендови не се многу чести. Денес има неколку бендови, бидејќи женските групи честопати влегуваат во поп-индустријата. SCANDAL е еден од најпознатите женски бендови. Тие започнале во средно училиште и брзо потпишале .за издавачка куќа.