Игнациус Готфрид Кајм

австриски хемичар

Игнациус Готфрид Кајм ( 1746-1778) — Австриски хемичар.

Игнациус Готфрид Кајм

Во својата дисертација Металис дубис (De metallis dubiis) објавен во 1770 година, Кајм го опишува намалувањето на манган оксид со јаглерод и образување на кршлив метал. Ова е првиот опис на манганот неколку години пред попознатата синтеза Јохан Готлиб Хан (1774).

Листа на литератураУреди

  • Fasold, H.; Dehnicke, K.; Fuchs, O.; König, K. -H.; Gail, L.; Tamamushi, B. (1981). „Buchbesprechungen“. Colloid and Polymer Science Kolloid-Zeitschrift & Zeitschrift für Polymere. 259 (11): 1137. doi:10.1007/BF01524902.