Ксенофобија

страв и недоверба кон странците и нивните вредности

Ксенофобијата е страв и недоверба кон странците и нивните вредности, обичаи и навики. Се манифестира во етничка и верска предрасуда, расизам и шовинизам . Спротивно на ксенофобија е ксенофилија .

АфрикаУреди

Брегот на Слоновата КоскаУреди

Во изминатите неколку години, Брегот на Слоновата Коска доживеала повторното раѓање на омраза и етничка нетрпеливост во етничките племиња. Покрај бројните жртви меѓу различните племиња од северниот и јужниот регион на земјата, кои биле убиени во тековниот конфликт, белите странци кои живееле или го посетувале Брегот на Слоновата Коска, исто така биле подложени на насилни напади. Според извештајот на „Хјуман рајтс воч“, владата на Брегот на Слоновата Коска била виновна за ширење етничка омраза во име на сопствените политички цели.[1]

Во 2004 година, Младите патриоти, моќна националистичка организација од Абиџан, основана од државните медиуми, ограбила странски државјани на Абиџан . Повиците за насилство врз белците и неиворианците се емитувале на националното радио и телевизија, откако младите патриоти ја презеле контролата врз своите канцеларии. Станиците следеле силувања, тепања и убиства на лица со европско и либанско потекло. Илјадници иселеници и бели или етнички жители на Либан и на Брегот на Слоновата Коска ја напуштиле земјата. Нападите предизвикале меѓународна осуда.[2][3]

МавританијаУреди

Ропството во Мавританија е сè уште присутно и покрај неговото укинување во 1980 година и главно има најголемо влијание врз потомците на црните Африканци земени во ропство кои сега живеат во Мавританија како „црни Мавари “ или харатини и кои сè уште делумно им служат на „белите Мавари“ или биданците, како робови. Практиката на ропство била најзастапена во Мавританија меѓу горната традиционална класа на Маврите. Со векови, пониската класа Харат, која се однесувала главно на сиромашните црни Африканци кои живееле во руралните области, се сметале за природни робови на овие Мавари. Социјалните ставови биле корегирани во повеќето урбани Мавари, но во руралните средини заостанувала античката поделеност.[4]

НигерУреди

Во октомври 2006 година, Нигер објавила дека ќе се депортира во Чад „ Дифа Арапи “, Арапи кои живеат во регионот Дифа во источен Нигер.[5] Нивното население било околу 150000.[6] Додека владата ги опколила Арапите во подготовките за депортација, две девојчиња починале, наводно откако избегале од владините сили, и три жени кои страдале од абортуси. Нигериската влада на крајот ја прекинала контроверзната одлука за депортирање на Арапите.[7][8]

Јужна АфрикаУреди

 
Направете резервација на натална плажа „за единствена употреба на членови на групата бела раса“, на англиски, африканс и зулу ( Дурбан, 1989).

Ксенофобија во Јужна Африка во моментов е присутна и како апартхејд, како и во пост-апартхејд ера. Непријателството помеѓу британската и Бурски кои ја влошиле Втора Бурска војна довела до бунт од страна на сиромашните Африканерите кои ги ограбувале продавниците во сопственост на Велика Британија . [9] Јужна Африка, исто така, донела бројни акти со цел да ги задржи Индијанците подалеку, како што е Законот за имиграција на регулативи од 1913 година, со кој се предвидувале исклучување на „непожелните“ групи на луѓе кои имплицирале. Ова ефикасно ја запрела индиската имиграција. Општинскиот одред од 1924 година имал за цел да ги „негира Индијанците општинска франшиза“.[10]

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  1. [news.bbc.co.uk/1/hi/world/Africa/1932930.stm Ivory Coast "fanning ethnic hatred"]
  2. 19.xml&sSheet=/news/2004/11/19/ixnewstop.html „News“ Проверете ја вредноста |url= (help). Telegraph.co.uk. Посетено на 17 јуни 2015.
  3. „Europeans flee Ivory Coast violence. 13 November 2004. ABC News Online“. Архивирано од изворникот на 24 март 2009. Посетено на 9 јуни 2018.
  4. Foundation, Thomson Reuters. „Thomson Reuters Foundation“. Посетено на 17 јуни 2015.
  5. „BBC NEWS - Africa - Niger starts mass Arab expulsions“. Посетено на 17 јуни 2015.
  6. Foundation, Thomson Reuters. „Thomson Reuters Foundation“. Посетено на 17 јуни 2015.
  7. „BBC NEWS - Africa - Niger's Arabs to fight expulsion“. Посетено на 17 јуни 2015.
  8. United Nations High Commissioner for Refugees. „Refworld - The Leader in Refugee Decision Support“. Refworld. Посетено на 17 јуни 2015.
  9. Giliomee 2003.
  10. „Anti-Indian Legislation 1800s - 1959“. South African History Online. Посетено на 27 јуни 2016.