Маршал е највисока воена титула во вооружените сили на некои земји. Повисока од оваа титула е генералисимус. Се доделува најчесто без утврдени правила, право на доделување имаат шефовите на држави или парламентот. Титулата по правило се доделува за заслуги во војната.

Називот се јавува во 8 век во Франечказа управителите на коњушница кнезот на власт (старогермански марах — коњ и скалк — слуга). Во1185 години станува титула која се се доделува за исклучителни заслуги. До Француската револуција 1789, веќе има 16 типови маршали. Револуционери го укинуваат звањето, но Наполеон го обновува во 1804 година и 18 назначува 18 маршали во Царството, а подоцна уште 8. Кон крајот на 19 вие титулата не се користи во Франција, а во Првата светска војна го добиваат само највисоките команданти како Франше Д Епере, Жозеф Жофр,и други. По примерот на Франција, другите држави (Германија, Италија, Русија) доделуваат титули Маршал.

Во Кралството Србија и Кралството Југославија чинот маршал не постоел, функцијата постоела маршал на двор. Еквивалент на овој чин бил чинот [[Војвода (воен чин)] војвода]]. По Втората светска војна, само советската армија ја задржала титулата за поголе број на воени лица (Георгиј Жуков, Константин Рокосовски и др.) Исто така овој чин доделуван на политички функционери (Јосиф Стаљин, Лаврентиј Берија, Николај Булгањин и Леонид Брежњев). Во 1955 година во Кина е воведен чинот маршал на Народна Република Кина. Десет кинески генерал и го добиле овој чин. Титулата маршал на Република е воспоставена 1953 во Северна Кореја и првиот носител беше Ким Ил Сунг. Во исто време за воени лица беше воведен е чинот вицемаршал. Во 1992 година воведен е чинот во корејската армија маршал на Корејската народна армија, кој го носеле тројца офицери, ветерани од Корејската војна. Године 1955. у Кини је уведен чин маршал Народне републике Кине. Десет кинеских генерала је добило овај чин. Титулата Маршал на Југославија е установен на Второ заседание на АВНОЈ во 1943 и доделено е на врховниот командант на НОВЈ Јосип Броз Тито. Чинот Маршал на Руската Федерација е установен 1993 година. 1997 години овој чин е доделен на Игор Сергејев до сега единствен маршал на Руската Федерација.

Звањето маршал на Сирија установено е во почетокот на војната во Сирија и доделено е на претседателот во Сирија Башар ал Асад.

Маршалски нараменици од различни земји

уреди

Активни чинови

уреди

Поранешни чинови

уреди

Поврзано

уреди

Литература

уреди