Роберт Бош GmbH, или Бош, е германска мултинационална инженерска и технолошка компанија со седиште во Герлинген, во близина на Штутгарт, Германија. Компанијата е основана од Роберт Бош во Штутгарт во 1886 година.[2] Бош е 92% во сопственост на Роберт Бош Стифтунг, добротворна институција.

Robert Bosch GmbH
Oснована15 ноември 1886; пред 134 години (1886-11-15)
СедиштеRobert-Bosch-Platz 1, 70839 Gerlingen, Germany
Опслужувано
подрачје
Широкопростран
Клучни личностиVolkmar Denner (CEO), Michael Bolle (CTO, CDO)
ДејностConglomerate
ПроизводиАвтомобилски делови, уреди за напојување, безбедносен систем, апарати за домаќинстви, инженерство, електроника, cloud computing, IoT
Приходи 78.5 billion (2018)[1]
Тековен
приход
€5.5 billion (2018)[1]
Нето приход €4.1 billion (2018)[1]
Сопственик Robert Bosch Stiftung (92%)
Bosch Family (7%)
Robert Bosch GmbH (1%)
Вработени400,100 (March 2019)[1]
ПодружнициBSH Hausgeräte, ETAS, Bosch Rexroth
Порталbosch.com

Основните оперативни области на Бош се распространети во четири деловни сектори: мобилност (хардвер и софтвер), стока за широка потрошувачка (вклучувајќи уреди за домаќинство и електрични алати), индустриска технологија (вклучувајќи погон и контрола ) и енергија и технологија за градење.[3]

ИсторијаУреди

1886-1920 годинаУреди

Историјата на компанијата започнала во дворот во Штутгарт-Запад како Werkstätte für Feinmekanik und Elektrotechnik ( Работилница за прецизна механика и електротехника ) на 15 ноември 1886 година. Една година подоцна, Бош го претставил првиот магнето со низок напон за бензински мотори.

Од 1897 година, Бош започнал да инсталира подобро дизајнирани уреди за палење на магнетот во автомобили и станал единствениот снабдувач на навистина стабилни палења во рамките на индустријата. Во 1902 година, главниот инженер во Бош, Готлоб Хололд, го откри системот за палење на магнетот со висок напон, со свеќичка. Овој производ го отвори патот Бош да стане водечки снабдувач на автомобилски производи.[4]

Првата фабрика ја отворил Бош во Штутгарт во 1901 година. Во 1906 година, компанијата го произвела својот 100000-ти магнет. Во истата година, Бош го воведе 8-часовниот ден за работниците. Во 1910 година, фабриката Фејербах е основана и изградена близу Штутгарт. Во оваа фабрика, Бош започна да произведува фарови во 1913 година.

Во 1917 година, Бош се претвори во корпорација.

НаводиУреди

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Robert Bosch GmbH. "Annual Report 2018" (PDF). Соопштение за печат.
  2. „Robert Bosch GmbH Company Profile“. Yahoo! Finance. Yahoo!.
  3. „Bosch Today 2018“ (PDF). Bosch Global. 22 May 2018. Посетено на 22 May 2018.
  4. „The beginnings 1886–1905“. Bosch Global (англиски). Robert Bosch GmbH. Посетено на 12 May 2019.