Феликс Клајн

германски математичар

Кристијан Феликс Клајн (25 април 1849 година - 22 јуни 1925 година) бил германски математичар и наставник по математика, познат по својата работа со групна теорија, сложена анализа, неевклидова геометрија и за здруженијата помеѓу геометријата и групната теорија. Неговата програма Ерланген од 1872 година, класифицирајќи ги геометрите според нивните основни групи на симетрија, била влијателна синтеза на голем дел од математиката во тоа време.

Феликс Клајн
Роден(а)25 април 1849(1849-04-25)
Диселдорф, Рајна, Прусија, Германија
Починал(а)22 јуни 1925(1925-06-22) (возр. 76)
Готинген, Хановер, Прусија, Германија
НационалностГерманец
ПолињаМатематика
ОбразованиеУниверзитет Бон
Докторски менторЈулиус Пликер и Рудолф Липшиц
Значајни студентиЕдвард Каснер

Дела

уреди

Дисертацијата на Клајн, на линиската геометрија и неговите апликации за механика, класифицирани втор степен линиски комплекси користење вајерштрасовата теорија на елементарните делители.

Првите важни математички откритија на Клајн биле направени во текот на 1870 година. Во соработка со Софус Ли, тој ги открил основните својства на асимптоматските линии на површината Кумер. Подоцна ги испитувал W-кривите, кривите непостојани под група на проективни трансформации. Тоа бил Ли кој го запознал Клајн со концептот на групата, што требал да има голема улога во неговата подоцнежна работа. Клајн исто така дознал за групите од Камил Јордан.

 
Рачно дувано Клајн шише

Библиографија

уреди
  • 1887 година. „Аритметизацијата на математиката“ во Евалд, Вилијам Б., издание, 1996 година. Од Кант до Хилберт: Изворна книга во темелите на математиката, 2 тома. Оксфорд Уни. Притиснете: 965–71.
  • 1921 година. „Felix Klein gesammelte matematische Abhandlungen“ R. Fricke and A. Ostrowski (eds. ) Берлин, Спрингер. 3 тома. (онлајн копија во ГДЗ )
  • 1890 година. „ Нихт-Еклидише Геометрија

Наводи

уреди

Дополнителна литература

уреди
  • Дејвид Мамфорд, Серија на Каролин и Бисерите на Дејвид Рајт Индра: Визијата на Феликс Клајн . Кембриџ Унив. Притиснете 2002 година.
  • Тоби, Ренате (со Фриц Кониг) Феликс Клајн . Teubner Verlag, Лајпциг 1981 година.
  • Роу, Дејвид „Феликс Клајн, Давид Хилберт и математичката традиција на Гетинген“, во Science во Германија: Пресекот на институционалните и интелектуалните теми, Катрин Олеско, еди., Озирис, 5 (1989), 186-213.
  • Федериго Енрикес (1921) L'oeuvre mathematique de Klein in Scientia .

Надворешни врски

уреди