Пасквелија - збирка раскази на македонскиот писател Живко Чинго, првобитно објавена во 1963 година од издавачката куќа „Култура“.

СодржинаУреди

Збирката се состои од 24 раскази:[1]

 • „Семејството Огулиновци“
 • „Најубавиот ден на Зурло“
 • „Понекогаш кога ќе задува јужниот ветар“
 • „Смртта на градинарот“
 • „Пожар“
 • „Ќерка“
 • „Празничен ден“
 • „Легенда за пасквелските момчиња“
 • „Пламенот на пустата земја“
 • „Како го убив другарот“
 • „Пеперуга со златна прав“
 • „Орден“
 • „Одродени“
 • „Син“
 • „Молитва за спас“
 • „Фортуна“
 • „Фромовата ќерка“
 • „Спроти Макавеите“
 • „Глувците на семоќниот бог“
 • „Нешто за сонцето и стапиците за волци“
 • „Борба против пожарите“
 • „Болеста на Атанас Иваноски“
 • „Гробишта во полето“
 • „Раби божји пасквелски“ (прилог кон „Пасквелија“)

За книгатаУреди

Првото издание на „Пасквелија“ го објавила „Култура“ во 1963 година, а истата година збирката била наградена со наградата на ЦК СМЈ и весникот „Младост“ од Белград. Во 1965 година, под истоимениот наслов, се појавил избор на раскази на српскохрватски јазик (во превод на Влада Урошевиќ), како издание на „Нолит“ од Белград, а следната година се појавило и продолжението на збирката, со наслов „Нова Пасквелија“, исто така, издание на „Култура“. Во 1968 година, приштинската „Рилиндја“ објавила избор од расказите на албански јазик (во превод на Адем Гајтани), со насловот „Пасквелија“. Истата година, „Култура“ уште еднаш ја објавила збирката, во рамките на едицијата „Современи македонски автори“.[2]

НаводиУреди

 1. Живко Чинго, Пасквелија. Скопје: Култура, 1968.
 2. „Живко Чинго (био-библиографска белешка)“, во: Живко Чинго, Пасквелија. Скопје: Култура, 1968, стр. 253.