Имажинизмот бил руско авангардно поетско движење кое започнало по Револуцијата од 1917 година.

Имажинизмот бил основан во 1918 година во Москва од група поети меѓу кои Анатолиј Мариенхоф, Вадим Шершеневич и Сергеј Есенин, кои сакале да се дистанцираат од футуристите; името можеби било под влијание на имажизмот.

Стилски, тие биле наследници на его-футуризмот. Имажинистите создадале поезија врз основа на секвенци на невообичаени слики. Тие напишале многу бесглаголни песни.[1]

Други членови на групата биле поетите Рурик Ивнев, Александар Кусиков, Иван Гружинов, Матвеј Ројзман и истакнатиот руски драматург Николај Ердман. Во јануари 1919 година тие издадале манифест, чиј текст во голема мера го напишал Шершеневич.

Повеќето имажинисти биле слободоумни и атеисти. Имажинизмот имал свои главни центри во Москва и Санкт Петербург. Постоеле и помали центри на имажинизам во Казан, Саранск и Украина. Имажинистите организирале четири поетски издавачки куќи, од кои едната била наречена едноставно имажинизам и го објавиле поетското списание „Гостиник за патници во убавото“ (Gostinitsa dlya puteshestvuyuschih v prekrasnom).

Групата се распаднала во 1925 година, а во 1927 година била официјално ликвидирана. Неговото наследство, сепак, е сè уште силно во Русија. Песните на Есенин и Шершеневич, мемоарите на Мариенхоф и драми од Ердман сè уште се печатени и секогаш барани.

По исчезнувањето на групата, „младите имажинисти“ се прогласиле за следбеници на овој тренд на почетокот на 1930-тите, а исто така и „мелоимагинистите“ од 1990-тите.[2]

Литература уреди

  • Марков, В. Руски имажинизам 1919-1924 година . Гисен 1980 година.
  • Нилсон, Н. Руските имажинисти . Ен Арбор: Алмгвист и Виксел, 1970 година.
  • Хутунен, Т. Имажинист Мариенгоф: Денди. Монтаж. Циники . Москва: НЛО, 2007 година.
  • Ponomareff, C. "The Image Seekers: Analysis of Imaginists Poetic Theory, 1919-1924." The Slavic and East European Journal 12 (1986).
  • Кудрјавицки, А. „ Попитка звука “. Novoe literaturnoe obozrenie 35 (1999).

Наводи уреди

  1. Hirsch, Edward, 'A Poet's Glossary' 2014
  2. Kudryavitsky, "Popytka zvuka."