Цунами (јапонски: 津波 - пристаништен бран) (津 „цу“, пристаниште; 波 „нами“ - бран) е природна појава на огромни бранови кои потекнуваат од земјотрес или вулканско избувнување, при што се поместуваат тектонските плочи на дното на морето и настанува привремено вознемирување на површината на океанот или морето. Исто така цунамите може да бидат создадени од удар од големи вселенски тела, како на пример метеорити.

Цунами од 2004 година во Индискиот Океан
Шема како настанува едно цунами

Настани уреди

Повеќето цунами се случуваат во Тихиот Океан, но најсмртоносното цунами во историјата на човештвото се случило во индискиот океан во близина на Индонезија, на 26 декември 2004 при што починале околу 300.000 луѓе.

Јапонија е држава со најредовни земјотреси и цунами. Многу активни тектонски плочи се наоѓаат на нејзината територија и особено во тихиот океан во јапонската околина. Во јапонската историја се регистрирани околу 200 цунами.

Цунамито во популарната култура уреди

  • „Нуркање во цунамито“ (англиски: Duckdiving the Tsunami ) - песна на македонската рок-група Molokai од 2012 година.[1]

Наводи уреди

  1. Molokai, You surf we send piranhas, Направи заедно и Младински културен центар - Битола, 2012.

Надворешни врски уреди

Статии и мрежни места уреди

Слики и видео уреди

Поврзано: Слики и видео, земјотрес во Индиски Океан 2004

Фикција уреди