Џон Бакус (англиски: John Backus) роден во Филаделфија на 3 Декември 1924 година, а починал во Ешланд на 17 Март 2007 година. Тој беше еден од Американските научници кои се занимавале со сметководство. Тој е лидер на групата што која го создале Фортран, првиот програмски јазик за широка примена.[1]

Џон Бакус

ВрскиУреди

  1. „John Warner Backus | American mathematician“. Encyclopedia Britannica (англиски). Посетено на 2021-02-03.

Надворешни врскиУреди