Сончевата енергија е сончева светлина и топлина од сонцето што се собира преку голем број технологии кои постојано се развиваат како што се сончево греење, фотоволтици, сончевата топлинска енергија, сончевата архитектура, електрана од стопена сол и вештачката фотосинтеза.[1][2]

Сонцето е природен извор на енергија на Земјата.

Тоа е важен извор на обновлива енергија и неговите технологии се широко карактеризирани или како пасивно сончево или активно сончево во зависност од тоа како тие ја доловуваат и дистрибуираат сончевата енергија или го претвораат во сончева сила. Активни сончеви техники вклучуваат употреба на фотоволтични системи, концентрирана сончева сила и сончево водено загревање на водата за искористување на енергијата. Пасивните сончеви техники вклучуваат ориентација на зграда до Сонцето, избор на материјали со поволна топлинска маса или дисперсија на светлина и дизајнирање простори кои природно циркулираат воздух.

Големата магнитуда на достапна сончева енергија го прави многу привлечен извор на електрична енергија. Програмата за развој на Обединетите нации во својата Светска проценка на енергијата од 2000 година најде дека годишниот потенцијал на сончевата енергија е 1,575-49,837 ексоџули (EJ). Ова е неколкупати поголемо од вкупната светска потрошувачка на енергија, што во 2012 година изнесуваше 559,8 ексоџули (ЕЈ).[3][4]

Во 2011 година, Меѓународната агенција за енергетика рече дека "развојот на достапните, неисцрпни и чисти технологии за сончева енергија ќе има огромни долгорочни придобивки. Ќе ја зголеми енергетската сигурност на земјите преку потпирање на домородно, неисцрпно и главно увозно независен ресурс, подобрување на изржливоста, намалување на загадувањето, намалување на трошоците за ублажување на глобалното затоплување и одржување на цените на фосилните горива пониски од поинаку. Овие предности се глобални. Затоа, дополнителните трошоци за стимулациите за рано поставување треба да се сметаат за учени инвестиции, тие мора да бидат мудро потрошени и треба да бидат широко споделени ".[1]

Наводи

уреди
  1. 1,0 1,1 „Solar Energy Perspectives: Executive Summary“ (PDF). International Energy Agency. 2011. Архивирано од изворникот (PDF) на 3 December 2011.
  2. „Energy“. rsc.org.
  3. „2014 Key World Energy Statistics“ (PDF). iea.org. IEA. 2014. стр. 6, 24, 28. Архивирано од изворникот (PDF) на 5 May 2015.
  4. „Energy and the challenge of sustainability“ (PDF). United Nations Development Programme and World Energy Council. September 2000. Архивирано од изворникот (PDF) на 2020-11-12. Посетено на 17 January 2017.

Надворешни врски

уреди