Салваторе „Тото“ Кутуњо (италијански: Salvatore "Toto" Cutugno; 7 јуни 1943 - 22 август 2023) — италијански пејач.

Тото Кутуњо во 1980 г.

Како текстописец во 1970-тите, тој напиша стихови за Адријано Челентано, Далида, Миреј Матје и Џони Халидеј. Беше член на бендот Албатрос со кој двапати настапуваше на фестивалот во Санремо.

Во 1978 година ја започнува својата соло кариера, а во 1980 година победи на фестивалот во Санремо со песната Solo noi. Со песната L'Italiano го постигна својот најголем меѓународен успех. Во 1990 година победи на Евровизија во Загреб, а следната година како домаќин заедно со Џиљола Чинкети беше домаќин на последната вечер на натпреварот за најдобра песна во Европа.

Дискографија уреди

 • Voglio l’anima (1979)
 • Innamorata, innamorato, innamorati (1981)
 • La mia musica (1982)
 • Per amore o per gioco (1985)
 • Azzura malinconia (1986)
 • Mediterraneo (1987)
 • Toto Cutugno: sucessi in TV (1988)
 • Toto Cutugno (1990)
 • Non è facile essere uomini (1991)
 • Se mi ami (Mediterraneo) (1994)
 • Voglio andare a vivere in campagna (1995)
 • Canzoni nascoste (1997)
 • Star profile (2000)
 • Il treno va... (2002)
 • Come noi nessuno al mundo (2005)
 • Cantando (2006)
 • Un falco chiuso in gabbia (2008)

Наводи уреди

Надворешни врски уреди

 
Викицитат има збирка цитати поврзани со: