Бомба

експлозивно оружје

Бомба — експлозивно оружје кое ја користи егзотермичната реакција на експлозивен материјал за да обезбеди исклучително ненадејно и насилно ослободување на енергија.[1] Детонациите нанесуваат штета главно преку механички стрес што се пренесува преку земјата и атмосферата, влијанието и продирањето на проектили под притисок, оштетување на притисокот и ефекти генерирани од експлозија. Бомбите биле во употреба уште од 11 век во династијата Сонг во Кина.

Бомба

Изразот „бомба“ обично не се користи за експлозивните направи што се користат за цивилни цели, како што се градежништвото или рударството, иако луѓето што ги користат овие уреди понекогаш ги нарекуваат „бомба“. Воената употреба на изразот „бомба“ обично се однесува на ненадејно оружје кое најчесто се користи од страна на воздушните сили и поморското воздухопловство. Други воени експлозивни оружја, кои не се класифицирани како „бомби“, вклучуваат гранати, торпеда (користени во вода), боеви глави на проектили или мини.

Цртеж на бомба од времето на династијата Минг

Бомбата како тема во уметноста и популарната култура уреди

 • „Бомба“ (англиски: The Bomb) - песна од истоимениот албум на американскиот рапер Ајс Кјуб (Ice Cube) од 1990 година.[2]
 • „Бомба“ — песна на српската рок-група Електрични оргазам од 1982 година.[3]
 • „Шпански бомби“ (англиски: Spanish Bombs) - песна на англиската рок-група Клеш (The Clash) од 1979 година.[4]
 • „Граната“ (англиски: Bombshell) - песна на американската рок-група Operation Ivy.[5]
 • „Темпирана бомба“ (англиски: Timebomb) - песна на американската рап-група Паблик енеми (Public Enemy) од 1987 година.[6]
 • „Погласно од бомба“ (англиски: Louder Than A Bomb) - песна на американската рап-група Паблик енеми]] од 1988 година.[7]
 • „Темпирана бомба“ (англиски: Time Bomb) - песна на американкста панк-група Ренсид (Rancid) од 1995 година.[8]
 • „Тивко како бомба“ (англиски: Calm Like a Bomb) - песна на американската рок-група Rage Against the Machine од 1999 година.[9]
 • „Бомби и бонбони“ (хрватски: Bombe i Bomboni) — песна на хрватската рок-група Структурне птице.[10]
 • „Темпирана бомба“ (англиски: Timebomb) - песна на британската панк-рок група G.B.H. од 1982 година.[11]
 • „Направи ми бомба“ (англиски: Build Me A Bomb) — песна на американската хард-кор група Jerry's Kids од 1983 година.[12]

Наводи уреди