Мартини (англиски: Martini) — коктел што се прави од џин и вермут.[1] Понекогаш, вотка е замена за џин, иако тоа правилно се вика вотка-мартини или воткатини. Се пие скоро секогаш со маслинка или, почесто со парче лимон.[2] Тоа често е опишано како „Крисп мартини“.

Мартини со своите основни состојки

Во текот на 1922 година, мартинито станало едно од најпознатите мешани алкохолни пијалaци. Х.Л. Менкен еднаш мартинито го нарекол „единствен американски изум кој е совршен како сонет“,[3] а Елвин Б. Вајт го нарекол „еликсир за мир“.[4]

Мартинито е едно од шесте основни пијалаци кои се наведени во Дејвид А. Ембаријевиот „Уметност на мешање пијалаци“.

Исто така познати се и зборовите на Џејмс Бонд:

Мартини. Клацкано, не мешано.


Надворешни врски уреди

Наводи уреди

  1. „мартини“Дигитален речник на македонскиот јазик
  2. McElhone, Harry (1922). Harry's ABC of Mixing Cocktails. Dean & Son Ltd. стр. 55.
  3. Edmunds, Lowell (1981). Martini, Straight Up: The Classic American Cocktail. Johns Hopkins University Press. ISBN 0-8018-5971-9.
  4. Conrad, Barnaby, III (1995). The Martini: An Illustrated History of an American Classic. Chronicle Books. стр. 10–11. ISBN 0-8118-0717-7.