Проектил — физичко тело или сложено средство наменето за гаѓање на некоја цел. Најчесто е составен од куршум и единствен негов дел, кој после испалувањето остварува допир со целта. Проектилот во целиот смисол може да биде и секакво цврсто тело кое преку фрлањето или преку пукањето се доведува во движење, по патеките и во кој е препуштен сам на себе. Кај огненото оружје проектилпт е, како и оружјето за неговото испалување, измислен да го усмртува или да го предизвика повреда и се останато несакани ефекти во живите суштества. Првобитните проектили кои биле во вид на топчиња, низ повеќевековната историја развиено е огнено оружје кое било поало, во целта на постигнување на најефикасно дејство, и во својот облик и во својот состав. Сите денешни единачни проектили имаат цилиндричен облик со заоблени и зашилени врв.

различни облици на проектил

Историјат уреди

Првите обиди за примање на проектилот се појавил пред долго време, дури и во праисторијата кога еден почна со користење на камења како агенти за снимање и уништување на целите, со цел да го нападнат, одбраната, или да се добие храната. Бидејќи овој материјал му беше лесно достапен бидејќи беше насекаде во природата, не му беше потребно да носат поголеми количества "ракети" со него. По некое време, со откривањето на барут камен проектили човек го користи за рачно огнено оружје особено за врвот , бидејќи тој бил еден камен во рака за време на опсадата на градовите каде што има проблем на снабдување на муниција.

 
првобитнитр облици на проектил

Со наоѓање на картон и изградбата на првите рачни и други огнено оружје започна. Експериментирал со различни материјали, кои би требало да има повеќе начини смртоносна проектили или катастрофални алатка за борба против живо сила или за лов на животни. На Стоун топки наскоро беа заменети со оловни цилиндри во форма на цилиндар со зашилен или заоблен преден дел. Со оваа промена, проектилите добија поголемо забрзување, опсег и деструктивна моќ, но не ја подобрија безбедноста на штрајкот. Само по појавата на влечни цевки со олуци кои проектилците кога поминувале низ цевката доведуваат во вртежна состојба, се постигнале подобри резултати со хитови на поголема далечина.

 
камен проектил

Лично за оружје, повеќе започнува примената на метални проектили, прв од најава- на доведе, што овозможува лесно деформација, обработка и проектилно затоплување. Со доаѓањето на екструдирани цевки и цевки со ротирачки Улеи се повеќе од се движи круг на цилиндрична форма на проектилот, со заоблени, конкавна или наострен предниот крај на и користење на различни материјали.

Видови уреди

Освен различните форми, и во зависност од видот на оружје, дизајнот на проектил е различен.

Проектили за револвер е

Овие проектили се направени од меко [(олово | олово)] или олово се излекува со малку [[антимон] или ликер. Овие проектили се лесно деформирани и демонтирани.

Проектили за пиштол и пушки

Проектили за пушки и пиштоли имаат патека од кабел која е покриена од страна на обвивка и на бакар, никел и челик или легура на бакар со никел и бакар цинк. Николиќ "војната повреди на екстремитети, Во: војна хирургија. Проширување на проектили Исто така постојат и специјални типови проектили, проширување на проектили и или проектили за дампинг, според неправилното, но едно име на српски јазик. Овие проектили недостасува јакна на врвот или на постоечки надолжни засеци, или беа врежани врвот, со што проектилот во контакт со ткивата на телото распарчени и деформирани, предизвикувајќи сериозно прекршување на ustreljenoj лице во однос на други проекти.

Не е тешко да се замисли каков излив ќе биде по проширување на проектил. Во Опсег пука, strelnok канал и на излезот доведува до делумно и целосно уништување на мускулите, поткожното ткиво, крвни садови со голем радијален пукнатини во регионот на рана излезот. Ако сепак се случи и коските повреди, како повреди обично се комплексна фрактури со губење на коски и ниска веројатност за преживување. Експлозивни проектили Исто така, постојат реални експлозивни проектили кои содржат експлозивни материи, чиј ефект се рефлектира во последиците. Овие проектили можат да бидат:

Проектили за ловечки пушки

Овие проектили содржат олово shotgun shot од различни големини

Видови на ефектите на проектилот врз телото уреди

Според "проектили" Попов "изложат четири видови на ефекти на тело кога кинетичка енергија претворена во работа:

  • А 'гушички ефект' што се случува кога енергија на проектил е голем. Поради ефектите на распаѓање фрагменти од ткиво во кои проектили се среќаваат и расчисти целосно уништени, така што на тоа место се помалку привлечни од rupast дефект.
  • "Ефектот на клин во форма на , се формира кога Енергија на проектилот е намалена, а потоа и на ткива треба да биде лесно да се растргнат или офсет едни од други.
  • Ефекти, вклучувајќи шок , ако енергијата на проектили е толку мала што тоа не може да се надмине отпор ткиво, тоа делува како тап механички алатки .
  • Деструктивни ефекти на , проектилот е формирана од големи кинетичката енергија, тогаш кога тоа доаѓа до израз хидродинамиката сила, крстосување во оштетените и деформирани проектили и во извртување на проектилот.

Механизам за производство на прострелна рана со користење на проектил уреди

Со минување низ ткивото, проектилот пренесува дел од својата кинетичка енергија во околината. А ударен бран, се генерирани од страна на кинетичка енергија, ги отфрла ткиво во сите правци околу проектилот. На овој начин се создава таканаречената "привремена шуплина". Може да биде 30 до 40 пати повисока од онаа на голем проектил на кинетичка енергија. Во шуплината се генерира позитивен воздушен притисок, достигнувајќи до 100 атмосфери. Времетраењето на празнината е неколку милисекунди. Се должи на циклични трансфер на кинетичката енергија на околното ткиво е една од одликите на празнина се неговите пулсирања. Постепеното губење на кинетичката енергија на зрната, исто така, резултира со постепено губење на пулсот. Важноста на привремена шуплина пулсирања "е дека промените наизменична позитивен и негативен притисок во тоа е составен околниот воздух и странски материјал во раната. Ова ја објаснува примарната контаминација на полиморфната флора на стенозната рана. Ова ја прави суштинската разлика во начинот на контаминација помеѓу стрелачки инциденти и мирни отворени фрактури или фрактури. Овој начин на контаминација со полиморфна флора е од суштествено влијание врз основните принципи на хируршки третман. Степенот на коските и меките ткива, уништување и да влијае на одликите на огнено оружје: балистички проектил одлики, одликите на повреденото ткиво, растојанието помеѓу огнено оружје и телото.

Карактер на снимањето во зависност од балистичките одлики на проектил уреди

На ниво на коска и меките ткива, уништување и одлики на раната влијае на следните балистика одлики: кинетичка енергија ракетен А, тип оружје или експлозивни уреди.

Карактер на ustraline по вид на оружје или експлозивен уред уреди

Долготрајниот практиката покажа дека како резултат на огнено оружје проектили голем кинетичка енергија се јавува одредени патолошки морфолошка структура. Од гледна точка на морфологијата куршум канал и работата на третман, се разликуваат од раните предизвикани од проектили машки кинетичка енергија. Голем кинетичка енергија има проектили на модерна автоматски пушки, [пиштол [машина]] и слично, додека мал кинетичката енергија со зрно од револвер и пиштол , класични машини и дел од карабин. Не постои јасна и точна граница помеѓу ефектите на ова оружје]. Многу често, кога станува збор за повреди од апсолутна или релативна близина ракетен машки кинетичка енергија може да обезбеди ист ефект како и голем кинетичка енергија на проектили.