Википедија:Прашања за авторски права


Добре дојдовте на
Страницата за прашања за авторски права

Место за помош со ознаки за слики и нивно подигнување, авторски права на текстови и праведна употреба на заштитен материјал.

За сите други видови на прашања консултирајте се со Википедија:Прашања.
Кратенки:
ВП:ПЗАП


Како да додадете ознака на постоечка слика
 1. Одете на страницата за опис на сликата (онаа чие име почнува со Слика:), стиснете на Уреди.
 2. Од страницата Википедија:Лиценци за слики, изберете ја соодветната ознака.
 3. Внесете го името на ознаката (на пр.: {{ЈД-Јас}}), не заборавајќи на {{ пред и }} по текстот, во кутијата за уредување на страницата за опис на сликата.
 4. Отстранете ги ознаките кои се жалат дека сликата нема ознака (на пр., {{без лиценца}})
 5. Удрете Зачувај ја страницата.
 6. Ако уште имате нешто нејасно, одете на „Како да поставите прашање“ подолу.
Како да поставите прашање
 1. За да поставите ново прашање стиснете на врската „Стиснете овде за да го поставите Вашето прашање“ дадена подолу.
 2. Ве молиме потпишете ги Вашите прашања преку внесување на ~~~~ на крајот.
 3. Проверете ја оваа страница за обновувања, ако не, побарајте да бидете известени на Вашата разговорна страница.
 4. Не ја вклучувајте Вашата е-пошта заради Ваша сопствена заштита. Ние ќе одговориме овде и не можеме да праќаме одговори по е-пошта.Закон за авторското право во РМ — употреба на дела на македонската Википедија уреди

Ве молам, имајте го во предвид следната предлошка:

Јавна сопственост Содржината е во слободна употреба согласно "Законот за авторското право и сродните права" на Република Македонија (членови 31–42).
 • заради стекнување информации од општо значење;
 • за наставни цели;
 • за приватно или друго соспствено репродуцирање;
 • цитирање и други случаи согласно со овој закон.

Дали овој закон ни дава за право да ги користиме/оправдаме сите можни слики, без разлика на тоа кој е поседувачот на правата врз нив заради „стекнување на информации од општо значење“? Навистина би ни требало малку легална помош овде, затоа ве повикувам на дискусија. Исто така, имајте во предвид дека опслужувачите на Википедија се во Флорида и се под јурисдикција на законот на таа сојузна држава. Јас сум збунет. Примери за користење на оваа предлошка — Слика:Sokrat.jpg, Слика:Nosija-skopsko.jpg, Слика:192 album cover.jpg и др. --Brainmachinewtf? 14:05, 8 септември 2008 (UTC)

Foto od mojata kolekcija уреди

Фото од мојата колекција: Лиценца ? Yahadzija (разговор) 01:11, 23 мај 2017 (CEST)[одговори]

,"РОДОВИ ," уреди

,"Здраво,","ве информирам за еден голем пропуст и тоа со Намера," ," Родот ," ," Илиеви не впишан иако постои и живее од далечината 1973/1974 година, ","Кој," ,"Се ,"Со Презиме,","ИЛИЕВИ," БЛАГОДАРАМ ЗА РАЗБИРАЊЕТО ОДНАПРЕД, "