Боздоган, топуз или топузина, (од руски јазик Буздыган и турски јазик топуз) е рачно ударно и фрлачко ладно оружје[1].Се развил од окована палка, па може да се смета за подобрен стап. Боздоган може да биде направен од цврсто дрво (за дршка) со метално појачување, иако постојат и боздогани направени од метал чија глава е обложена со камен, бакар, бронза или челик.

Индијско-персиски боздогани

Други имиња за боздоган се базирани на бројот на метални пера кои ги има. По бројот на пера се нарекува и троперец, шестоперец или шестопер, десетопер и друго. Овие имиња се чести во Српските епски народни песни. Војник наоружен со боздоган се нарекувал боздоганлија, а кој го носел боздоганот на старешината боздоганер.[2]

НаводиУреди

  1. Војна енциклопедија, Београд, 1973., књига десета, pp. 43.
  2. Војна енциклопедија, Београд, 1973., књига десета, pp. 44.

Надворешни врскиУреди