Текстил или ткаенина — еластичен материјал составен од ситни влакна, кои ја сочинуваат преѓата.[1][2][3]

Преѓата се произведува кога суровата волна, памук или друг материјал вплетуваат и мотаат на тркалото за да се произведе долг коноп и преѓа. Текстилите се произведуваат со заедничко мешање, сецкање и пресување на влакната.

Галерија

уреди

Наводи

уреди
  1. „An Introduction to Textile Terms“ (PDF). Посетено на 6 август 2006.
  2. Balter, M. (2009). „Clothes Make the (Hu) Man“. Science. 325 (5946): 1329. doi:10.1126/science.325_1329a. PMID 19745126.
  3. Kvavadze, E.; Bar-Yosef, O.; Belfer-Cohen, A.; Boaretto, E.; Jakeli, N.; Matskevich, Z.; Meshveliani, T. (2009). „30,000-Year-Old Wild Flax Fibers“. Science. 325 (5946): 1359. doi:10.1126/science.1175404. PMID 19745144. Supporting Online Material

Литература

уреди
  • Fisher, Nora. Rio Grande Textiles (Paperbound. изд.). Museum of New Mexico Press.
  • Introduction by Teresa Archuleta-Sagel. 196 pages with 125 black and white as well as color plates. Fisher is Curator Emirta, Textiles & Costumes of the Museum of International Folk Art.
  • Good, Irene (2006). „Textiles as a Medium of Exchange in Third Millennium B.C.E. Western Asia“. Во Mair, Victor H. (уред.). Contact and Exchange in the Ancient World. Honolulu: University of Hawai'i Press. стр. 191–214. ISBN 978-0-8248-2884-4.

Надворешни врски

уреди