Електрон

податомска честичка со негативен полнеж

Електрон (некогаш нарекуван негатрон; симбол e) е субатомска честичка. Во еден атом, електроните кружат околу јадро од протони и неутрони. Зборот електрон потекнува од грчкиот збор ηλεκτρον, што значи килибар. Додавката -он, ја делат повеќето субатомски честички и се користи како аналогија на поимот јон.

Расејување (дифракција) на електрон
Аголна распределба на електронската густина
Радијална распределба на електронска густина за различни состојби

Електроните имаат електричен полнеж и кога се движат, тие генерираат електрицитет. Заради тоа што од електроните зависи на кој начин еден атом се однесува во однос на другите атоми, тие имаат фундаментална улога во хемија.

Електронот како тема во уметноста и во популарната култураУреди

  • „Електрони“ - песна на македонската група „ПМГ Колектив“ од 2015 година.[1]

НаводиУреди