Бурмански календар

Бурмански календар (бурмански:မြန်မာသက္ကရာဇ် , изговор [mjəmà θɛʔkəɹɪʔ] , или ကောဇာသက္ကရာဇ် , [kɔ́zà θɛʔkəɹɪʔ]  ; Бурманска Ера (БЕ) или Мјанмарска Ера (МЕ) е месечево-сончев календар во кој месеците се засноваат на месечевите месеци, а годините се засноваат на ѕвездените години. Календарот главно се заснова на постарата верзија на календарот на Хинду, иако за разлика од индиските системи, користи верзија на метонскиот циклус. Затоа, календарот треба да ги помири страничните години на хиндустичкиот календар со блиските тропски години на Метонскиот циклус со додавање на меѓусебни месеци и денови во неправилни интервали. И покрај верското и културното значење традиционалниот календар воглавно е напуштен, особенмо во големите урбани средини во корист на грегоријанскиот календар. Многу новости и понатаму ги користат традиционалните имиња на месеците, но само во церимонијален стил.

Наводи

уреди