Википедија:Селска чешма

Последен коментар: пред 4 дена од Trizek (WMF) на темата Your wiki will be in read-only soon
Селска чешма на Википедија
Централно место за дискусии, прашања и одговори
↓ Кон содржината ↓       ↓ Кон разговорите ↓
Отворете нова тема или прашање
Византиската чешма во с. Винце, Кумановско
Селска чешма

За да оставите порака, стиснете на дадената врска подолу, но запомнете:

  • При дискусиите останете смирени, учтиви и културни. Претпоставете добронамерност;
  • Вандализмот бргу се отстранува;
  • Давајте описен наслов на вашиот нов коментар;
  • На крајот од пораката потпишете се со четири тилди (Еве вака: ~~~~). Ова автоматски ќе го потпише Вашето корисничко име и датумот и времето кога е оставена пораката (се потпишуваме на страници за разговор, но не на статии).
За што да ја користите оваа страница?
Кратенки:
ВП:СЧ

Оваа страница е наречена „селска чешма“ затоа што е место каде што читателите и уредувачите можат да се соберат и заедно да дискутираат за било што поврзано со Википедија.

Ве охрабуваме да почнете нов разговор доколку сакате:

  • Да добиете помош околу користењето на Википедија;
  • Да добиете помош околу уредувањето на Википедија;
  • Да дискутирате технички прашања, поврзани со погонот МедијаВики;
  • Да ги дискутирате начелата и напатствијата;
  • Да дадете јавни известување и новости;
  • Да дадете предлози и сугестии;
  • Да оставите конструктивна критика за проектот;
  • Да поставите правописни и граматички прашања и ревизии;
  • Да добиете помош со преводи на поими и имиња од странски јазици;
  • Општо, за сè што е поврзано со Википедија и Википедијанците.

Доколку сакате да дискутирате за некоја статија, ве молиме почнете ја дискусијата на разговорната страница на самата статија.

Ако барате администраторско внимание (за вандализам на страници, кршење на начела, лични напади и непристојност, уредувачки војни, заштита на страници или други технички работи), поставете го барањето на Википедија:Огласна табла за администратори.

Гласање за воведување новини

Ако имате предлози за изменување или воведување начела и напатствија, воведување новини или постапување во врска со одделни прашања, на оваа страница може да започнете гласање за испитување на мислењето на заедницата. Гласањето се одвива така што секој може да остави свој глас {{за}} (За ), {{против}} (Против ) или {{воздржан}} (Воздржан ), како и свое мислење преку {{коментар}} (Коментар ), користејќи ги за сето ова соодветните шаблони. Во случај да се работи за предлог за избор на едно од повеќе предложени решенија, тогаш секој може да гласа за само еден предлог и притоа е неопходно да го образложи својот глас. Времетраењето на гласањето изнесува 7 дена. Право да учествуваат во дискусијата за предложениот предлог имаат сите корисници, додека право на глас имаат корисниците со сметка постара од 6 месеци и најмалку 500 уредувања во сите именски простори на Википедија на македонски јазик пред почетокот на гласањето. Одлуката за прифаќање на предлогот се носи со примена на просто мнозинство, односно бројот на гласови „За“ е потребно да биде најмалку половина од вкупниот број на дадени гласови, и доколку вкупниот број на гласови „За“ изнесува најмалку пет.

Do not speak Macedonian?

If you are willing to post comments but you do not speak Macedonian, you are welcome to do it on the Village Pump for foreign languages (please visit the Macedonian Wikipedia Embassy to check the language abilities of the community members before choosing the language to post in). Please do not post comments in foreign languages on this page, as it is intended for comments and discussions in Macedonian only. All comments that are posted on this page in a language other than Macedonian will be immediately moved to the Village Pump for foreign languages.

Архиви


Do you use Wikidata in Wikimedia sibling projects? Tell us about your experiences уреди

Note: Apologies for cross-posting and sending in English.

Hello, the Wikidata for Wikimedia Projects team at Wikimedia Deutschland would like to hear about your experiences using Wikidata in the sibling projects. If you are interested in sharing your opinion and insights, please consider signing up for an interview with us in this Registration form.
Currently, we are only able to conduct interviews in English.

The front page of the form has more details about what the conversation will be like, including how we would compensate you for your time.

For more information, visit our project issue page where you can also share your experiences in written form, without an interview.
We look forward to speaking with you, Danny Benjafield (WMDE) (talk) 08:53, 5 January 2024 (UTC)

Reusing references: Can we look over your shoulder? уреди

Apologies for writing in English.

The Technical Wishes team at Wikimedia Deutschland is planning to make reusing references easier. For our research, we are looking for wiki contributors willing to show us how they are interacting with references.

  • The format will be a 1-hour video call, where you would share your screen. More information here.
  • Interviews can be conducted in English, German or Dutch.
  • Compensation is available.
  • Sessions will be held in January and February.
  • Sign up here if you are interested.
  • Please note that we probably won’t be able to have sessions with everyone who is interested. Our UX researcher will try to create a good balance of wiki contributors, e.g. in terms of wiki experience, tech experience, editing preferences, gender, disability and more. If you’re a fit, she will reach out to you to schedule an appointment.

We’re looking forward to seeing you, Thereza Mengs (WMDE)

23. роденден на Википедија уреди

Се известуваат и покануваат сите заинтересирани дека 23. роденден на Википедија ќе биде одбележан на 15 јануари 2023 година, во Пјаца Либерта (координати), Скопје, со почеток во 19:00 часот. Настанот е во организација на Викимедија МКД, како дел од 51. Викисредба.

Сите заинтересирани може овде да си го потврдат своето присуство.

Со почит, Dandarmkd (разговор) 09:50, 11 јануари 2024 (CET)Одговори

Список на присутни

  1. Dandarmkd
  2. Иван Ж
  3. Виолетова

Dandarmkd (разговор) 09:50, 11 јануари 2024 (CET)Одговори

Инклузивност, неутралност - српске теме - нови приступ уреди

Здраво свима. Уколико не могу да пишем на српском језику, ви ми реците, и прерадићу тему на други језик.

Желим да вам скренем пажњу на шири спектар тема везаних за српску историју и личности, које се на Википедији на македонском језику на различите начине третирају неадекватно и неенциклопедијски.

Моја намјера није да било кога изазивам, већ да видимо како је могуће да се стање поправи и доведе у ред. Толико очекујем од озбиљних и добрих сусједа, као и многих уредника одавде који су редовни и увјек срдачно дочекани и радо виђени гости у Београду. @Kiril Simeonovski: Исто тако, када су 2 администратора са мк.вики прије 2 године писала код нас и молили да се у уводу биографских чланака не пише северномакедонски већ македонски + професија, ми смо испоштовали ваш захтјев, што је и даље отворена тема за појединце.

Навешћу неколико примјера спорне садржине:

  1. Крал Марко - готово нигде се не помиње да је био Србин, само се доводи у везу са Македонијом. Највише се помиње српска епска поезија, што није од важности првог реда. Уз чланак крал Марко треба погледати и Прилепско Кралство и Волкашин (шта је са именом?).
  2. Низ манастира које су основали или темељно обновили српски владари, на територији данашње Македоније. Погледао сам већину чланака, скоро нигдје нема ни помена о томе. Категорија
  3. др Харалампие Поленаковиќ - нема информације да је био Србин.
  4. др Блаже Конески - нема информације да је био Србин.
  5. Перо Антиќ - нема информације да је српског поријекла, иако ван сумње македонски играч и репрезентативац, капитен. Од скоро је и српски политичар, подржава СНС.
  6. Србомани - Не пише да у Србији или код свих Срба има пејоративно, негативно значење и конотацију. Веома је гадно и неозбиљно, ако се неко у историји изјаснио као Србин, да на једној енциклопедији буде описан као србоман, рецимо војвода Глигор Соколов. Ако се тако сам изјаснио и тако одабрао - шта је спорно?

Што се тиче референци, могу и сам да додајем у све наведене чланке, али мислим да је боље да то урадимо заједно или да ураде активни уредници, а не ја као ваш гост.

Свако добро и лијеп поздрав. — Sadko (разговор) 17:04, 17 јануари 2024 (CET)Одговори

Здраво Sadko
Не е проблем ако си гостин или не, штом имаш желба и референци да допишеш информации на статиите, слободно стори го тоа. Ако референците и информациите се веродостојни, ќе бидат одобрени. Секое добро, - Виолетова (разговор) 19:08, 17 јануари 2024 (CET)Одговори
У реду колегинице. Хвала л(иј)епо. — Sadko (разговор) 19:14, 17 јануари 2024 (CET)Одговори
Здраво Sadko, јас искрено не сум уредувал на темите коишто ги наведувате и не можам да дадам свој придонес затоа што не ме интересираа нечија националност и луѓето ги ценам по нивните дела, а не по тоа што биле по вера, националност или убедување. Можам само да се согласам дека во статијата Србомани треба да се додаде дека се работи за пејоративен поим којшто во Србија се смета за навредлив (јас воопшто сум против тоа да има статии за мании и фобии). Како што пишала Виолетова погоре, слободно уредувајте доколку имате веродостојни извори. Поздрав.--Kiril Simeonovski (разговор) 20:30, 17 јануари 2024 (CET)Одговори
Потрудићу се да у ближој будућности додам референце и нове податке. Лп. — Sadko (разговор) 20:37, 17 јануари 2024 (CET)Одговори
@Kiril Simeonovski, @Виолетова: Овој човек Садко е тежок шовинист (како и повеќето српски администратори). Сум имал лошо искуство со Српската википедија. За овие 2 администратори што зборува сме јас (не сум администратор) и Тони. Имаше голема уредувачка борба во српската статија за „2Bona“, каде што стоеше „северномакедонски“ и постојано ја враќаа таа навредлива придавка. Ова што го зборува дека нѐ „почитувале“ е лага. Во Српската википедија доминира „северномакедонски“ и други навреди спрема нас. И до ден-денес на статијата за 2Бона (и останати) ги враќаат промените, самиот Садко има применето, но нема ништо нема направено (има уредувано). Дури во разговорната страница за 2бона присилно ме тераше да сум пишувал на „убавиот српски јазик“, а сега се прави фраер. Човеков е неволја и предлагам да немаме ништо со него, а ако направи нешто да се внимава. Статиите што ги напишал горе се добри. За „србоман“, во Дигиталниот речник на македонскиот јазик стои дека употребата е вулгарна, така што ја променив во „погрден израз“. --Andrew012p (разговор) 23:35, 19 јануари 2024 (CET)Одговори
Замолио бих најљепше, осим уколико број 12 у корисничком имену не одражава твој број година, да се научиш пристојном понашању и уљудности, колеге горе ти показује да није тешко. Етикетирати друге је озбиљна ствар, али добро, твоје је право да будеш прост, пун је Балкан снагатора иза тастатуре који би подигли кинески зид око свих и углавном, што су мањи, то су гори. Тако збориш а сви захтјеви су ти дугорочно испуњени, иако си упао на наш пројекат варварски, позвао сарадника да помогне, иступио агресивно, држао лекције људима, ламентирао о издаји Македонаца, реметио интерни процес дебате око тог питања и тако даље. Чак сам ти баш ја данас патролирао измјену, на том опскурном чланку за који другачије и не бих чуо. Озбиљна је неистина да већина чланака о Македонцима почиње са северномакедонски, што се лако може утврдити отварањем чланака из припадајуће категорије. Дакле, народна мудрост да је лош домаћин често и лош гост је, колико видим, тачна. И један, дозволићеш ми, савјет: Ако будеш тако олако нападао комшије (већина администратора, шовинисти) који крајње благонаклоно гледају на твоје (можда и једини), кога ћеш позвати када ти почне пожар у кући? А горило је више пута а данас живимо у веома неизвјесно вријеме.
Сада када сам одговорио на којештарије, што се тиче теме... На чланцима ћу радити чим будем био слободан. Горњи коментар ми показује да није случајност што је садржај такав какав јесте и да могу очекивати саплитање ногу, али добро. Хвала колегама на конструктивним коментарима. — Sadko (разговор) 00:24, 20 јануари 2024 (CET)Одговори

Feminism and Folklore 2024 уреди

Помогнете со преводот на вашиот јазик

Dear Wiki Community,

You are humbly invited to organize the Feminism and Folklore 2024 writing competition from February 1, 2023, to March 31, 2023 on your local Wikipedia. This year, Feminism and Folklore will focus on feminism, women's issues, and gender-focused topics for the project, with a Wiki Loves Folklore gender gap focus and a folk culture theme on Wikipedia.

You can help Wikipedia's coverage of folklore from your area by writing or improving articles about things like folk festivals, folk dances, folk music, women and queer folklore figures, folk game athletes, women in mythology, women warriors in folklore, witches and witch hunting, fairy tales, and more. Users can help create new articles, expand or translate from a generated list of suggested articles.

Organisers are requested to work on the following action items to sign up their communities for the project:

  1. Create a page for the contest on the local wiki.
  2. Set up a campaign on CampWiz tool.
  3. Create the local list and mention the timeline and local and international prizes.
  4. Request local admins for site notice.
  5. Link the local page and the CampWiz link on the meta project page.

This year, the Wiki Loves Folklore Tech Team has introduced two new tools to enhance support for the campaign. These tools include the Article List Generator by Topic and CampWiz. The Article List Generator by Topic enables users to identify articles on the English Wikipedia that are not present in their native language Wikipedia. Users can customize their selection criteria, and the tool will present a table showcasing the missing articles along with suggested titles. Additionally, users have the option to download the list in both CSV and wikitable formats. Notably, the CampWiz tool will be employed for the project for the first time, empowering users to effectively host the project with a jury. Both tools are now available for use in the campaign. Click here to access these tools

Learn more about the contest and prizes on our project page. Feel free to contact us on our meta talk page or by email us if you need any assistance.

We look forward to your immense coordination.

Thank you and Best wishes,

Feminism and Folklore 2024 International Team

Stay connected  

--MediaWiki message delivery (разговор) 08:26, 18 јануари 2024 (CET)Одговори

Wiki Loves Folklore is back! уреди

Помогнете со преводот на вашиот јазик

Dear Wiki Community, You are humbly invited to participate in the Wiki Loves Folklore 2024 an international photography contest organized on Wikimedia Commons to document folklore and intangible cultural heritage from different regions, including, folk creative activities and many more. It is held every year from the 1st till the 31st of March.

You can help in enriching the folklore documentation on Commons from your region by taking photos, audios, videos, and submitting them in this commons contest.

You can also organize a local contest in your country and support us in translating the project pages to help us spread the word in your native language.

Feel free to contact us on our project Talk page if you need any assistance.

Kind regards,

Wiki loves Folklore International Team

-- MediaWiki message delivery (разговор) 08:26, 18 јануари 2024 (CET)Одговори

Vote on the Charter for the Universal Code of Conduct Coordinating Committee уреди

You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki. Помогнете со преводот на вашиот јазик

Hello all,

I am reaching out to you today to announce that the voting period for the Universal Code of Conduct Coordinating Committee (U4C) Charter is now open. Community members may cast their vote and provide comments about the charter via SecurePoll now through 2 February 2024. Those of you who voiced your opinions during the development of the UCoC Enforcement Guidelines will find this process familiar.

The current version of the U4C Charter is on Meta-wiki with translations available.

Read the charter, go vote and share this note with others in your community. I can confidently say the U4C Building Committee looks forward to your participation.

On behalf of the UCoC Project team,

RamzyM (WMF) 19:08, 19 јануари 2024 (CET)Одговори

Резултати супер лига ракомет уреди

Здраво, дали некој има некакви информации за резултати од супер лига / прва лига во ракомет, поготово од сезоната 2013/2014 и назад. Дури не можам да најдам ниту табели од првите сезони, само првак / вицепрвак успеав да најдам. Пишував статија за Скопско дерби (ракомет) па ми требаат резултати од натпревари помеѓу Вардар и Металург и позиција на крај од сезоната, но ако имате информации и за други тимови ве молам споделете ги со мене. Bojan9Spasovski (разговор) 06:01, 31 јануари 2024 (CET)Одговори

@Bojan9Spasovski По мене, тоа само ако се стапи во непосреден контакт со ракометни клубови или ракометната федерација, бидејќи кај нас да се најде нешто онлајн е вистинско чудо. --Ehrlich91 (разговор) 20:25, 31 јануари 2024 (CET)Одговори

Last days to vote on the Charter for the Universal Code of Conduct Coordinating Committee уреди

You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki. Помогнете со преводот на вашиот јазик

Hello all,

I am reaching out to you today to remind you that the voting period for the Universal Code of Conduct Coordinating Committee (U4C) charter will close on 2 February 2024. Community members may cast their vote and provide comments about the charter via SecurePoll. Those of you who voiced your opinions during the development of the UCoC Enforcement Guidelines will find this process familiar.

The current version of the U4C charter is on Meta-wiki with translations available.

Read the charter, go vote and share this note with others in your community. I can confidently say the U4C Building Committee looks forward to your participation.

On behalf of the UCoC Project team,

RamzyM (WMF) 18:00, 31 јануари 2024 (CET)Одговори

Announcing the results of the UCoC Coordinating Committee Charter ratification vote уреди

You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki. Помогнете со преводот на вашиот јазик

Dear all,

Thank you everyone for following the progress of the Universal Code of Conduct. I am writing to you today to announce the outcome of the ratification vote on the Universal Code of Conduct Coordinating Committee Charter. 1746 contributors voted in this ratification vote with 1249 voters supporting the Charter and 420 voters not. The ratification vote process allowed for voters to provide comments about the Charter.

A report of voting statistics and a summary of voter comments will be published on Meta-wiki in the coming weeks.

Please look forward to hearing about the next steps soon.

On behalf of the UCoC Project team,

RamzyM (WMF) 19:23, 12 февруари 2024 (CET)Одговори

galaksii уреди

  Р А  З  М И  С  Л У  В  А Њ  Е      З А     И  Д Н  И  Н А  Т  А   Н  А    Г А  Л  А К  С  И И  Т  Е

                                    И    К О  Е  Ф И  Ц  И Е  Н  Т   Н  А    Е В  О  Л У  Ц  И Ј  А


Кога гледаме некоја млада галаксија или соѕвездије гледаме тродимензионален облак.Кај постарите галаксии се гледа дека има центар околу кој кружат ѕвездите и краци што значи дека трансформацијата е почната.Онаа што ке се добие ке има центар што ке доминира и нешто што ке ротира околу него. Во однос на сончевиот систем треба да се додаде кофициент на еволуција има разлика како функционираат помеѓу атомите и ѕвездите и коефицијент на случајност сите ѕвезди не се исти.Оваа го претпоставувам од претходно направена поделба за гравитација,групирање на материјата,создавање на волумени и дека во природата има случаи на повторување на обликот односно мемориско дејствување. Шаблон за трансформација на галаксиите мислам дека може да се земе од создавањето на сончевиот систем при што треба да се додаде коефициент на еволуцијa.

Во вселената можат да се видат соѕвездија и галаксии во различни стадиуми и мислам дека е реално да претпоставим дека некои се трансформирале. Бидејки во центарот на галаксиите се наоѓа црна дупка и нејзините карактеристики ни ги опишуваат на сличен начин како на темната материја  мислам дека е коректно да претпоставиме  дека галаксиите ке се трансформираат во темна материја доказ за тоа е ако малите црни дупки ротираат окоу многу поголемите.

Бидејки атомот е најситен дел од хемиските елементи кој ги задржува својствата на соодветниот хемиски елемент и дека протоните и неутроните во јадрото на атомот се создадени на поинаков начин затоа атомот го сметам за прва генерација на материјата каква што ја знаеме, доминантен центар и нешто што ротира околу него. Ѕвездите ги сметам за втора генерација а тоа што ке се добие од галаксиите трета.

Засега ние можеме да ја анализираме материјата на ниво на ѕвезди и атом и мислам дека треба да се има предвид коефициент на еволуција односно правилата може но немора да важат и дека треба да се проверуваат. Од тука галаксиите ке функционираат на поинаков начин бидејки има разлика барем во густина на материјал.

Branislav djoirdjievski (разговор) 22:28, 26 февруари 2024 (CET)Одговори

Ukraine's Cultural Diplomacy Month 2024: We are back! уреди

 

Помогнете со преводот на вашиот јазик

Hello, dear Wikipedians!

Wikimedia Ukraine, in cooperation with the MFA of Ukraine and Ukrainian Institute, has launched the forth edition of writing challenge "Ukraine's Cultural Diplomacy Month", which lasts from 1st until 31st March 2024. The campaign is dedicated to famous Ukrainian artists of cinema, music, literature, architecture, design and cultural phenomena of Ukraine that are now part of world heritage. We accept contribution in every language! The most active contesters will receive prizes.

We invite you to take part and help us improve the coverage of Ukrainian culture on Wikipedia in your language! Also, we plan to set up a banner to notify users of the possibility to participate in such a challenge! ValentynNefedov (WMUA) (talk)

Report of the U4C Charter ratification and U4C Call for Candidates now available уреди

You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki. Помогнете со преводот на вашиот јазик

Hello all,

I am writing to you today with two important pieces of information. First, the report of the comments from the Universal Code of Conduct Coordinating Committee (U4C) Charter ratification is now available. Secondly, the call for candidates for the U4C is open now through April 1, 2024.

The Universal Code of Conduct Coordinating Committee (U4C) is a global group dedicated to providing an equitable and consistent implementation of the UCoC. Community members are invited to submit their applications for the U4C. For more information and the responsibilities of the U4C, please review the U4C Charter.

Per the charter, there are 16 seats on the U4C: eight community-at-large seats and eight regional seats to ensure the U4C represents the diversity of the movement.

Read more and submit your application on Meta-wiki.

On behalf of the UCoC project team,

RamzyM (WMF) 17:25, 5 март 2024 (CET)Одговори

Wikimedia Foundation Board of Trustees 2024 Selection уреди

You can find this message translated into additional languages on Meta-wiki.

Dear all,

This year, the term of 4 (four) Community- and Affiliate-selected Trustees on the Wikimedia Foundation Board of Trustees will come to an end [1]. The Board invites the whole movement to participate in this year’s selection process and vote to fill those seats.

The Elections Committee will oversee this process with support from Foundation staff [2]. The Board Governance Committee created a Board Selection Working Group from Trustees who cannot be candidates in the 2024 community- and affiliate-selected trustee selection process composed of Dariusz Jemielniak, Nataliia Tymkiv, Esra'a Al Shafei, Kathy Collins, and Shani Evenstein Sigalov [3]. The group is tasked with providing Board oversight for the 2024 trustee selection process, and for keeping the Board informed. More details on the roles of the Elections Committee, Board, and staff are here [4].

Here are the key planned dates:

  • May 2024: Call for candidates and call for questions
  • June 2024: Affiliates vote to shortlist 12 candidates (no shortlisting if 15 or less candidates apply) [5]
  • June-August 2024: Campaign period
  • End of August / beginning of September 2024: Two-week community voting period
  • October–November 2024: Background check of selected candidates
  • Board's Meeting in December 2024: New trustees seated

Learn more about the 2024 selection process - including the detailed timeline, the candidacy process, the campaign rules, and the voter eligibility criteria - on this Meta-wiki page, and make your plan.

Election Volunteers

Another way to be involved with the 2024 selection process is to be an Election Volunteer. Election Volunteers are a bridge between the Elections Committee and their respective community. They help ensure their community is represented and mobilize them to vote. Learn more about the program and how to join on this Meta-wiki page.

Best regards,

Dariusz Jemielniak (Governance Committee Chair, Board Selection Working Group)

[1] https://meta.wikimedia.org/wiki/Special:MyLanguage/Wikimedia_Foundation_elections/2021/Results#Elected

[2] https://foundation.wikimedia.org/wiki/Committee:Elections_Committee_Charter

[3] https://foundation.wikimedia.org/wiki/Minutes:2023-08-15#Governance_Committee

[4] https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_Foundation_elections_committee/Roles

[5] Even though the ideal number is 12 candidates for 4 open seats, the shortlisting process will be triggered if there are more than 15 candidates because the 1-3 candidates that are removed might feel ostracized and it would be a lot of work for affiliates to carry out the shortlisting process to only eliminate 1-3 candidates from the candidate list.

MPossoupe_(WMF)20:57, 12 март 2024 (CET)Одговори

Your wiki will be in read-only soon уреди

Trizek (WMF), 01:01, 15 март 2024 (CET)Одговори