Никола Апер : (француски: Nicolas Appert;) роден во Чалон-Ен-Шампањ, на 17 Ноември 1749 година, а починал во Маси на 1 Јуни 1841 година. Тој беше Француски пронаоѓач на техниката на чување на храна. Познат бил и како"татко на конзервирање," иако бил слаткар.[1]

Никола Апер
Фотографија од Никола Апер

Биографија уреди

Бил слаткар и готвач во Париз од 1784 година до 1795 година. Годината 1795 започнал да експериментира со начини за зачувување на храната, почнувајќи со супи, зеленчук, сокови, млечни производи, желеа, џем и сирупи. Храната ја ставал во стаклени тегли, запечатени со корк (плута) и восок и ги ставал во зовриена вода.[2]

После 14 до 15 години експериментирање Апер го патентирал својот изум и добил награда од 12.000 франци во Јануари 1810 година. Во истата година,[3] Категорија: објави "Уметноста на зачувување на животинските и растителните материи" (француски: L'Art de conserver les substances animales et végétales ) Тој бил првиот готвач од ваков вид врз основа на современите методи на зачувување на храната.[4]

Врски уреди

Листа на литература уреди

  • Wiley, R.C. (1994). Minimally Processed Refrigerated Fruits & Vegetables. Springer Science & Business Media. стр. 66. ISBN 978-0-412-05571-3.CS1-одржување: ref=harv (link)
  • Robertson, Gordon L. (1998). Food Packaging: Principles and Practice. CRC Press. стр. 187. ISBN 978-0-8247-0175-8.CS1-одржување: ref=harv (link)
  1. Jean-Paul Barbier Nicolas Appert inventeur et humaniste, Royer, 1994, Paris.
  2. Lance Day, Ian McNeil, ed (1996). Biographical Dictionary of the History of Technology. Routledge.
  3. Robertson 1998.
  4. Wiley 1994.