Универзитет

Универзитет — институција за високо образование и за истражување, која доделува академски дипломи. Поимот универзитет потекнува од латинскиот збор universitas, што значи корпорација.

Универзитет во Болоња во Италија, основан во 1088 година, честопати се смета за светски најстар универзитет во континуирана работа

Во Република Македонија постојат следниве универзитети:

Надворешни врскиУреди