Коралноморски Острови

надворешна територија на Австралија

Територијата на Коралноморски Острови е надворешна територија на Австралија составена од група мали и претежно ненаселени тропски острови и гребени во Коралното Море. Се наоѓаат североисточно од Квинсленд, Австралија. Населен е само островот Вилис. Територијата има површина од 780.000 km², од што најголемиот дел е океан. Територијата се протега источно и јужно од надворешниот раб на Големиот корален гребен и ги вклучува островот Хералдс Бикон, Оспреј гребенот, Групата на острови Вилис и петнаесет други гребени и островски групи. На Гребенот Като е највисоката кота на територијата.

Коралноморски Острови
Местоположба на Коралноморски Острови
Корална градина Акропора со џиновска мида. Коралноморските Острови

Историја и статус уреди

Коралноморските Острови биле мапирани за прв пат во 1803 година. Кон крајот на деветнаесетиот век од островите се ископувал гвано, но недостигот на пивка вода оневозможило населување.[1] Коралноморските Острови се сметаат за австралиска надворешна територија од 1969 година по донесување на Законот за Коралноморските Острови (пред тоа биле дел од Квинсленд), а територијата им се проширила во 1997 година со вклучување на гребените Елизабет и Мидлтон кои се скоро 800 км јужно од останатите острови.

Островите и гребените од Големиот корален гребен не се дел од оваа територија, и му припаѓаат на Квинсленд. Надворешниот раб на Големиот корален гребен е граница меѓу Квинсленд и територијата Коралноморските Острови.

Територијата ѝ припаѓа на Австралија, управувана од Министерството за инфраструктура, транспорт, регионален развој и градови во Канбера. Претходно, била управувана од Министерството за правда и судови [2] и Министерството за транспорт и регионални услуги).[3] За одбраната се грижи Австралија, а територијата често е посетувана од Австралиската Кралска Морнарица.

На многу острови Австралија има поставено автоматски метеоролошки станици, а има и 200 наутички милји (370 км) ексклузивна рибарска зона. Нема економски активности (освен риболов и нуркање, кои не се квантифицирани), и има три-четири лица на островот Вилис (Јужно островче) кои раководат со метеоролошката станица, поставена во 1921 г.[4]

Географија уреди

 
Карта на територијата на Коралноморските Острови

Има околу 30 засебни гребени и атоли, од кои дванаесет се целосно потопени за време на плима, а останатите 18 имаат 51 островче (од кои 18 се на атолскиот гребен Лихоу). На некои има вегетација. Величината на атолите е различна, од неколку километри во пречник до вториот најголем по површина (вклучувајќи ја и лагуната) атол во светот - Гребенот Лихоу, со големина на лагуната од 100 на 30 км и површина од 2500 km². Сите острови се многу ниски.

На Вилис Островите се гнездат птици и желки, но природните ресурси кои ги содржат се занемарливи. Опфаќаат помалку од 3 km² копно. Нема пристаниште, а бродовите можат само да се укотвуваат во близина.

Повеќето атоли се делат во две групи: Северозападна и Североисточна Група, гребенот Мелиш на исток и гребените Мидлтон и Елизабет на југ се групирани одделно.

Поврзано уреди

Наводи уреди

  1. Geoscience Australia. Coral Sea Islands Архивирано на 21 август 2006 г.
  2. First Assistant Secretary, Territories Division (2008-01-30). „Territories of Australia“. Attorney-General's Department. Архивирано од изворникот на 6 February 2008. Посетено на 2008-02-07. The Federal Government, through the Attorney-General's Department administers Ashmore and Cartier Islands, Christmas Island, the Cocos (Keeling) Islands, the Coral Sea Islands, Jervis Bay, and Norfolk Island as Territories.
  3. Department of Infrastructure, Transport, Regional Development and Local Government. „Territories of Australia“. Архивирано од изворникот на 2007-12-16. Посетено на 2008-02-07. As part of the Machinery of Government Changes following the Federal Election on 29 November 2007, administrative responsibility for Territories has been transferred to the Attorney General's Department.CS1-одржување: повеќе имиња: список на автори (link)
  4. http://www.aph.gov.au/~/media/wopapub/house/committee/pwc/willisisland/subs/sub1_pdf.ashx