Токелау (токелајски: Tokelau) е територија која му припаѓа на Кралството Нов Зеланд. Се наоѓа во јужниот дел на Тихиот Океан. Островите Токелау се составени од 3 големи атоли. Овие острови имаат своја влада надвор од она на Нов Зеланд,а од 1976 година официјалното име е Острови Токелау, но денес се сретнува и името Сојузни острови кое е постаро.

Токелау
Знаме на Токелау Грб на Токелау
Знаме Грб
ГеслоTokealau No Te Atua
Главен граднема, секој атол има свој административен центар
Службен јазик токелајски, англиски
Уредување уставна монархија
 •  Шеф на држава Елизабета II
 •  Управник Дејвид Пејтон
 •  Шеф на влада Фоуа Толоа
Територија на Нов Зеланд
 •  Устав на Токелау 1948 
Површина
 •  Вкупна 10 км2 
Население
 •  проценка за 2007 г. 1.449 
 •  Попис 2006 1,4661 
 •  Густина 115 жит/км2 
БДП (ПКМ) проценка за 1993 г.
 •  Вкупен $1.5 милиони 
 •  По жител $1,035 
Валута новозеландски долар (NZD)
Часовен појас (UTC-10)
НДД .tk
Повик. бр. 690

Етимологија и последици од иметоУреди

Зборот токелау на полинезиски значи северен ветер, а во примена е од 9 декември 1976 како офоицијално име на оваа островска територија.

Всушност денес многу често се употребува само Токелау наместо Острови Токелау што е и официјалното име на територијата.Тоа е за да може полесно да се одреди географската структура на територијата,односно дека станува збор за острови.

Географски карактеристикиУреди

Островите Токелау се наоѓаат во јужниот дел обиколен од Тихиот Океан, помеѓу 171° и 173° ЗГД и од 8° до 10° ЈГШ. Најголеми се трите атоли Атафу, Нукунону и Факаофо. Овие острови зафаќаат површина од 10.8 km², ана нив живеат околу 1.500 жители.

 
Карта на островите Токелау

Поради големата близина до екваторот на овие острови владее топла екваторска клима, којашто поради приморската област е со нешто пониски температури.

За разлика од Нов Зеланд, во Токелау времето се смета 10 часа порано според Гринич, а тоа е цели 22 часа разлика во однос на Нов Зеланд.

ДемографијаУреди

Во Токелау целото население од 1.500 жители го сочинуваат Полинезијци, а службени јазици се токелајскиот и англискиот. Земјата има многу слабо развиена економија, а не располага со некои ресурси, па поради тоа многу од нив се селат до островите со поголеми можности како Нов Зеланд и Самоа.

Населението главно се занимава со риболов, и тоа со лов на туна.

Населението главно е со христијанска вероисповед, и тоа најмногу од нив се методисти,по нив се католиците, а многу мал дел од населението се припадници на некоја од локалните религии. На островите Атафу и Факаофо има методистички цркви, а на Нукуну католичка црква.

ПоврзаноУреди