Сателитска снимка на островот

Островот Наваса (англиски: Navassa Island, француски: La Navase) е мало, ненаселено островче во Карипското море. Островот е суверен дел на САД. Владата на САД над нив полага суверенитет, а со островот управува Службата за рибарство и дивеч на САД (U.S. Fish and Wildlife Service). Од другата стране, калифорнискиот бизнисмен Бил Ворен (Bill Warren), повикувајќи се на законот на островот Гвано, поднел службена желба да му се признае сопственост над острвот, иако права на островот полага и Хаити.

Островот има површина од 5,2 км² и се наоѓа околу 160 km јужно од боената база на САД Гвантанамо на локација Erioll world.svg 18°24′0″N, 75°0′30″W .