Острови Спретли
LocationSpratlyIslands.png
Местоположба Јужнокинеско Море
Острови ~100
Површина 5 km²
Население нема податок
Администрација Спорна територија помеѓу (Брунеи, Тајван, НР Кина, Филипини, Малезија, Виетнам)

Островите Спретли се составени од околу 100 помали островчиња или гребени. Тие се обиколени со големи рибарски зони и потенцијални нафтени и гас полиња. Поради тоа и стратешката положба тие се предмет на спор помеѓу Брунеи, Тајван, НР Кина, Филипини, Малезија и Виетнам. Околу 45 острови веѓе се воено окопирани и на вив се наоѓа веќе војска на Кина, Малезија, Тајван, Виетнам и на Филипините. Брунеите тука формираа риболовна зона, но се активно вклучени во спорот.

Имиња на островите Уреди

  Филипини
Главен град Манила | Метро Манила
Покраини Абра · Северен Агусан · Јужен Агусан · Аклан · Албај · Антике · Апајао · Аурора · Басилан · Батаан · Батангас · Батанес · Бенгет · Билиран · Бохол · Букиднон · Булакан · Гимарас · И. Давао · Ј. Давао · С. Давао · Динагат · Замбалес · Ј. Замбоанга · С. Замбоанга · Замбоанга Сибугај · Изабела · Илоило · Ј. Илокос · С. Илокос · Ифугао · Кавите · Кагајан · Калинга · Ј. Камаринес · С. Камаринес · Камигин · Капиз · Катандуанес · Себу · Кезон · Кирино · Долина Компостела · Ј. Котабато · Котабато · Ла Унион · Лагуна · С, Ланао · Ј. Ланао · Ј. Лејте · Лејте · Магинданао · Мариндуке · Масбате · З. Мисамис · И. Мисамис · З. Миндоро · И. Миндоро · З. Негрос · И. Негрос · Нова Есиха · Нова Вискаја · Палаван · Пампанга · Пангасинан · Планинска покраина · Ризал · Ромблон · И. Самар · С. Самар · Самар · Сарангани · Сикихор · Сорсогон · Султан Кударат · Сулу · Ј. Суригао · С. Суригао · Тави-Тави · Тарлак · Шариф Кабунсуан
Други видови
на поделба
Островски групи | Региони | Градови | Барангај | Законодавни окрузи
Спорни
територии
Сабах | Скарборски Гребен | Спретли