Џаму и Кашмирсојузна територија во Индија со површина од 222.236 км2 и 10.069.917 жители. Ова е најсеверната сојузна држава и забележителна е по тоа што има два главни града според годишните времиња. Па, така Џаму е зимскиот главен град, а Сринагар летниот.

Џаму Кашмир
Џаму Кашмир - जम्मू और कश्मीर
Држава: Индија
Главен град: Џаму (зиме), Сринагар (лете)
Површина: 222.236 км2
Население: 10.069.917
Густина на население: 45.31 жит./км2
Јазици: урду, кашмирски и догрански
Религија:
Портал: [1] Архивирано на 10 ноември 2019 г.
Карта
Положба на Џаму-Кашмир во Индија
Положба на Џаму-Кашмир во Индија