Нимба, исто така се познати како гвинејски ’рбет, е планински масив што се протега меѓу три држави во Западна Африка, Либерија, Гвинеја и Брегот на Слоновата Коска. Највисокиот врв е Нимба, висок е 1.752 метри (највисок врв на Гвинеја и Брегот на Слоновата Коска), а најголемите населби се Јекепа во западниот дел на Либерија и Бозе во Гвинеја. Под густите шуми на падините на планината Нимба има сауни богати со флора и фауна.

Строг резерват на природата на планината Нимба
светско наследство на УНЕСКО
Критериумприродна: ix, x
Навод155
Запис1981. (5. заседание)
Загрозено1992.

Покрај делата кои ги има во Либерија, планината Нимба е строг природен резерват, прекуграничен национален парк во Гвинеја и Брегот на Слоновата Коска, и има предлог да се приклучи кон Либерија.

Националниот парк Нимба има површина од околу 180 км² и е запишан во 1981 година на списокот на УНЕСКО за светско наследство и биосферен резерват како еден од големите скривалишта на дивиот свет, меѓу кои и некои се загрозени.

Поради концесијата за искористување на железната руда во заштитеното подрачје и големиот прилив на бегалци во гвинејскиот дел на паркот, Строгиот природен резерват на планината Нимба е во 1992 година е на списокот на загрозени локалитети на светското наследство.[1]

Наводи уреди

  1. „Mount Nimba Strict Nature Reserve“. UNESCO. Посетено на 16 март 2011.

Литература уреди

  • Дидрих Вестерман, Едвин Вилијам Смит и Кирил Дарил Форде, Африка , 1951, Оксфорд Универзитетски печат. стр. 335. OCLC 50238863
  • Џон Чарлс Пју и ВБ Морган, Западна Африка , 1969, Лондон: Метхуен. ISBN 0-416-26900-1

Надворешни врски уреди