Сахарска Арапска Демократска Република

Сахарска Арапска Демократска Република (САДР) (арапски: 'الجمهورية العربية الصحراوية الديمقراطية) — делумно призната држава која што полага право врз целата територија на Западна Сахара, поранешна шпанска колонија. САДР била прогласена од фронтот на Полисарио на 27 февруари 1976. Владата на САДР моментално контролира околу 20% од територијата над која полага право. Териториите под нејзина контрола ги нарекува „ослободени територии“, или „слободна зона“. Мароко ги контролира и управува останатите територии и ги нарекува овие области Јужни Провинции. Владата на САДР, пак, ја нарекува мароканската територија „окупирана територија“ додека пак Мароко ја смета многу помалата територија на САДР за неутрална зона.

الجمهورية العربية الصحراوية الديمقراطية
Al-Jumhūrīyya al-`Arabīyya aṣ-Ṣaḥrāwīyya ad-Dīmuqrātīyya
Сахарска Арапска Демократска Република
Знаме
Геслоحرية ديمقراطية وحدة   (арапски)
„Слобода, демократија, единство“
ХимнаYābaniy Es-Saharā  слушнете
Територијата над која полага право САДР, вид. Западна Сахара (подолната половина на секцијата засенчена со жолто). Поголемиот дел е моментално управуван од Мароко; остатокот е наречен слободна зона од страна на САДР, и е обележан во жолто.
Територијата над која полага право САДР, вид. Западна Сахара (подолната половина на секцијата засенчена со жолто). Поголемиот дел е моментално управуван од Мароко; остатокот е наречен слободна зона од страна на САДР, и е обележан во жолто.
Територијата над која полага право САДР, вид. Западна Сахара (подолната половина на секцијата засенчена со жолто). Поголемиот дел е моментално управуван од Мароко; остатокот е наречен слободна зона од страна на САДР, и е обележан во жолто.
Главен градел-Ајун[1]  (под мароканска управа)
Бир Лелу (привремен главен град)
Бегалски кампови во Тиндуф (де факто)
Тифарити (предложен привремен главен градl)[2][3]
Службен јазик Арапски
Демоним Сахрави
Уредување Номинална република1
 •  Претседател Мохамед Абделазиз
 •  Премиер Абделкадер Талеб Умар
Оспорена од Мароко 
 •  Западна Сахара
   препуштена од Шпанија

14 ноември 1975 
 •  Прогласена САДР 27 февруари 1976 
Површина
 •  Вкупна 266.0002 км2 (83та)
 •  Вода (%) занемарливо
Население
 •  проценка за јули 2004 г. 267.405 (182ра)
 •  Густина 1,3 жит/км2 (228ма)
Часовен појас UTC (UTC+0)
НДД нема3
1 Владата на САДР е сместена во Тиндуф, Алжир. Тие полагаат право на контрола на областа источно од мароканскиот ѕид во Западна Сахара, кој го нарекуваат слободна зона. Бир Лелу е во оваа област.
2 Областа на целата територија на Западна Сахара над која полага право САДР.
3 Резервиран домен е .eh.

Поврзано Уреди

Предлошка:African Union (AU)

Извори Уреди

  1. Член 4 на сахарскиот устав.
  2. „Западна Сахара: Фронтот на Полисарио продолжува со уништувањето на залихите на нагазни мини“. Common Dreams. 2008-06-26. Архивирано од изворникот на 2009-03-27. Посетено на 2009-02-26.
  3. Торкемада, Хесус (2008-06-23). „Судијата пресуди во корист на Мароко“. Посетено на 2009-02-26.

Надворешни врски Уреди

Официјални мрежни места на САДР
Други