Отвори го главното мени
< 4 век 5 век 6 век >
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
71 72 73 74 75 76 77 78 79 80
81 82 83 84 85 86 87 88 89 90
91 92 93 94 95 96 97 98 99 00

5 век започнал на 1 јануари 401 год., а завршил на 31 декември 500 год. Овој век бил период на миграција и политичка нестабилност низ цела Евроазија.

Во 476 година, Западното Римско царство пропаднало.[1] Пред пропаста со него владееле неколку слаби императори, а вистинската политичка моќ ја држеле моќните генерали. Внатрешната нестабилност и притисокот од страните освојувачи конечно резултирале со ограбувањето на Рим од страна на војската на Визиготите во 410 година.[2] Иако во текот на следните неколку децении Западното Римско царство успеало до некој степен да се опорави, следниот сериозен удар го доживеало кога Вандалите ја окупирале Картагина, главниот град на исклучително важната провинција Африка.[2] Обидите да се заземе провинцијата од Вандалите биле прекинати поради инвазијата на Хуните под водство на Атила. По поразот на Атила, Источното и Западното римско царство ги здружиле силите за последен напад на Вандалите во северна Африка, но оваа кампања завршила со спектакуларен неуспех.[2]

Во источна Азија, многу номадски племиња се преселиле во североисточна и централна Кина, каде што основале серија династии. Со ова започнал период на поделба и конфликт меѓу Северна Кина и Јужна Кина.

Кон крајот на 5 век, индиската империја Гупта била нападната од Хуните од централна Азија, кои можеби биле поврзани со Хунтите кои го нападнале Римското царство во Европа.

Источната хемисфера во 500 година.

НастаниУреди

ЛичностиУреди

 
Атила, крал на Хуните
 
Клодовик I, крал на Франките
 
Елија Пулхерија, византиска царица
 
Констанциј III, римски император
 
Ромул Августул, последниот цар на Западното Римско царство
 
Месроб Машдоц, ерменски монах
 
Кирил Александриски
 
Чу Чунгџи, кинески астроном и математичар

ОткритијаУреди

НаводиУреди

  1. Dušanić, Slobodan (1983). Stari svet. Beograd: Narodna knjiga, Vuk Karadzic, Rad. стр. 270. 
  2. 2,0 2,1 2,2 Dušanić, Slobodan (1983). Stari svet. Beograd: Narodna knjiga, Vuk Karadzic, Rad. стр. 259-276. 
  3. Kalidasa | Indian author“, „Encyclopedia Britannica“. (на en)