Либиј Север — цар на Западното Римско Царство од 461 до 465 година. Како цар бил прогласен на 19 ноември 461 година, од страна на Рицимер, практичниот владетел на империјата. Сепак, византискиот цар Лав I одбил да го признае за цар. Либиј Север не поседувал никаква власт и никогаш не се појавил со некоја своја одлука во царството. Во 465 година бил тргнат од својството цар по заповед на Рицимер. Не е познато дали бил убиен или отровен од негова страна.

Либиј Север
As Libius Severus-Ricimer MonogramRIC 2716.jpg
Починал 461