Копан е стар мајански град што датира од пред периодот на колонизација. Копан се наоѓа во Хондурас во департман Копан во близина на границата со Гватемала. Тој град бил дел од Мајанската Империја во периодот од 5 век до 9 век.

Мајански локалитет Копан
Светско наследство на УНЕСКО
CopanRuins.jpg
Рушевини од градба во Копан.
КритериумКултурен: iv, vi
Навод129
Запис1980 (4-та заседание)

Кралството со античко име Шукпи го забележал својот најголем подем од 5 век до почетокот на 9 век, но има ископини кои датираат и од 2 век.

ПоврзаноУреди

НаводиУреди

  • Aguirre, Robert D. (2005). Informal Empire: Mexico and Central America in Victorian Culture, Minneapolis and London: University of Minnesota Press.
  • Fash. William L. (2001). Scribes, Warriors and Kings: The City of Copán and the Ancient Maya, London: Thames and Hudson.
  • QUT Media Office (2008-01-23). "QUT researcher discovers Maya mask splendour". News@QUT. Queensland University of Technology. Посетено на 2008-01-25.CS1 maint: date and year (link)
  • Robicsek, Francis (1972). Copán, Museum of the American Indian.
  • Rowbotham, Jill (2008-01-23), "1500-year-old Mayan paint job peeled back", The Australian, News Limited, Посетено на 2008-01-23CS1 maint: multiple names: authors list (link) CS1 maint: date and year (link)
  • Wyllys Andrews. E. and Fash. William L. (2005). Copán: The History of an Ancient Maya Kingdom, Santa Fe: School of American Research Press.