Месроб Машдоц (ерменски: Մեսրոպ Մաշտոց) бил ерменски јазичар, просветител, мисионер, теолог и светец на Ерменската Апостолска црква и Ерменската католичка црква. Маштоц е најпознат по создадавање на ерменската азбука во текот на 406 година.

Месроп Маштоц
Роден(а) 361 или 362, Хачик, денешна Ерменија
Починал(а) 17 февруари 440, Вагаршапат, Ерменија
Почитуван(а) во Ерменска апостолска црква, Ерменска католичка црква, Римокатоличка црква
Главно светилиште Црква Свети Месроп Маштоц, Ошакан
Слава
Заштитништво Ерменија