Елија Евдоксија (латински: Aelia Eudoxia; грчки: Ευδοξία) била сопруга на царот на Источната Римското Царство Аркадиј.

Елија Евдоксија
Византиска царица
Починал(а)6 октомври 404(404-10-06)
Почивалиште
СопружникАркадиј
ДецаФлацила
Елија Пулхерија
Аркадија
Теодосиј II
Марина
ДинастијаТеодосиева династија
ТаткоФлавиј Бавтон

Елија Евдоксија е родена околу 380 година како ќерка на генерал Флавиј Бавтон (конзул во 385 година), кој потекнувал франкско семејство. Таа била сестра на генералот Арбогаст.

На 27 април 395 година се омажила за царот Аркадиј. Според хрониките на Амијан Марцелин двајцата имале пет деца:

На 6 октомври 404 година Елија Евдоксија починала на 24 години и била погребена во црквата Свети Апостоли во Цариград.