Валентинијан III (латински:Flavius Placidus Valentinianus, Valentinianus III) бил цар на Западното Римско Царство од 425 до 455 година. Познат и како Флавиј Плацидиј Валентинијан. Toj e син на Констанциј III[4], соцар во времето на Хонориј. Во 425 година, од страна на Теодосиј II бил прогласен за ипператор за западната империја, на својата шестгодишна возраст. За владеењето на царството се грижела неговата мајка и Аециј. Во текот на неговото владеење, вандалите ја освоиле Африка во 439 година, Британија била изгубена во 446 година, во Шпанија и Галија биле формирани варварски кралства. Сепак, во 451 година, Аециј успеал да гопобеди Атила. Во 437 година се оженил со Лицинија Евдоксија, една од ќерките на Теодосиј II, цар на Византија. Во негово време, моќта на Рим сè повеќе слабеела, а Равена му била негова резиденција. Бил убиен во 455 година.

Валентинијан III
Placidus Valentinianus[1]
Роден 419
Починал 455

Наводи уреди

  1. PLRE II p. 1138
  2. Statue. Louvre
  3. Lenaghan, J. „http://laststatues.classics.ox.ac.uk, LSA-591 (J. Lenaghan). Discussion: Portrait head of Emperor with diadem (Valentinian III?). From Rome or its environs. Mid-fifth century“. laststatues.classics.ox.ac.uk. Посетено на 2022-05-04.
  4. Martindale, pg. 1138