Санскрит[3] (संस्कृता वाक् saṃskṛtā vāk, кратко संस्कृतम् saṃskṛtam) — стар индоевропски јазик од индоиранската група јазици кој е класичен јазик на Индискиот потконтинент. Санскрит е литургиски јазик на хиндуизмот, будизмот, сикизмот, џаинизмот и претставува еден од 23-те службени јазици на Индија.

Санскрит
संस्कृतम् saṃskṛtam
Зборот 'санскрит' (संस्कृतम्) на деванагари.
Зборот 'санскрит' (संस्कृतम्) на деванагари.
Изговорsə̃skɹ̩t̪əm
Застапен воИндија
Говорници14.000[1]  (2001)
Јазично семејство
Писмонема свое писмо[2]
Денес се пишува со деванагари, индиски писма, тајландско писмо и латиница.
Статус
Службен воИндија Индија, Утараканд
Јазични кодови
ISO 639-1sa
ISO 639-2san
ISO 639-3san

НаводиУреди

ПоврзаноУреди