Антемиј бил цар на Западното Римско Царство од 467 до 472 година. Познат е и како Флавиј Прокопиј Антемиј. Се смета дека е последниот цар на западот којшто покажал некаква способност на раководен план. Водел борби со визоготите во Шпанија, со вандалите под раководство на Гејзерх, кои во Северна Африка создале своја држава. Во почетокот бил поддржуван од страна на византискиот цар Лав I. Бил оженет со ќерката на Рицимер. Бил во добри односи и со клавниот раководител на Илирика, Марцелин. Но, дој доживеал пораз против вандалите. Во 470 година се разболел, а кога закрепнал започнал со освета кон својот народ, за кое сметал дека врз него имало пуштено црна магија. Така, Рицимер во Милано започнал побуна против тоа, а со своите 6.000 војници го заробил Антемиј и го убил.

Антемиј
Procopius Anthemius[1]
Роден 420
Цариград[2]
Починал 472

Наводи

уреди
  1. Неговото целосно име е познато само по неколку монети. Kent, John (2018). Roman Imperial Coinage. Volume X. Spink Books. стр. 411. ISBN 978-1-912667-37-6.
  2. PLRE, "Anthemius 3", p. 96.