Авит бил цар на Западното Римско Царство од 455 до 456 година. Познат и како Марко Мецилиј Флавиј Епархиј Авит . Во времето на Петрониј Максим станал magister militum. Тој бил во дипломатска мисија кај византискиот цар Теодорик II, вандали го нападнале Рим кое пак довело докрај на владеењето на Петрониј Максим. Теодорик II го задолжил Авит да го презеде царскиот престол. Така во 455 бил прогласен за цар. Тој не бил многу популарен меѓу народот наРим. Кога вандали|вандалите го нападнале во 455 година, во Рим дошло до глад меѓу населението. Тој побегнал во Арл, каде побарал помош од Теодорик II, но тој пак не му одговорил на тоа барање. Тој сепак се обидел да се врати во Италија, но бил заробен, а подоцна пуштен и прогласен за епископ. Според некои, тој бил убиен, а според други умрел на пат кон Галија.

Авит
Tremissis Avitus-RIC 2402.jpg
Роден 395
Починал 456