Историја на Естонија

Историјата на Естонија се настаните на територијата на современа Естонија од моментот кога луѓето почнале да се населуваат таму до денес.

Првите човечки населби настанале во оваа област околу 9500-9600 п.н.е. како дел од таканаречената Кундска култура. До X-XIII век, се развила рана феудална структура на општеството, каде старешините и водачите на воените одреди биле на чело на земјите.

Во 13 век, крстоносците, откако го потиснале отпорот на Естонците, ги вклучиле овие земји во Ливонскиот ред. Оттогаш, Германците зазеле клучни позиции во Естонија во структурите на моќ, културата, економијата итн., неколку векови. Во 16 век, Естонија поминала низ период на реформацијата, и оттогаш протестантството станало главна религиозна деноминација на нејзината територија. Во истиот век, по резултатите од Ливонската војна, северна Естонија станала дел од Шведска, а половина век подоцна, јужна Естонија исто така била вклучена во Шведска.

По Северната војна меѓу Шведска и Русија, Естонија била инкорпорирана во Руското Царство во 1721 година. Според пописот од 1897 година, во Естонија живееле 958,000 луѓе, од кои Естонците сочинувале нешто повеќе од 90%, Русите - 4% и Германците - 3,5%.

По распадот на Руското Царство, на 24 февруари 1918 година била прогласена независна и демократска Република Естонија. Независноста била постигната во текот на војната за независност. На 2 февруари 1920 година, Советска Русија и Естонија потпишале мировен договор за меѓусебно признавање. На 22 септември 1921 година, Естонија станала членка на Лигата на народите.

Како резултат на поделбата на сферите на влијание меѓу СССР и Германија во 1939 година, на Естонија во септември 1939 година бил наметнат „Пактот за заемна помош“ од страна на Советскиот Сојуз, а на 6 август 1940 година, Естонија била вклучена во СССР. Во периодот од 7 јули 1941 година до 24 ноември 1944 година, територијата на Естонија била окупирана од Нацистичка Германија. Откако советските трупи ја вратиле контролата над територијата на Естонија, таа повторно била вклучена во СССР. Соединетите Американски Држави и голем број други земји го признале ова вклучување де факто и не го признавале де јуре.

На 8 мај 1990 година, независноста на Естонија била вратена. На 17 септември 1991 година, Естонија била примена во ООН. Во 2004 година Естонија станала членка на Европската Унија и НАТО.

Праисториски период

уреди
 
Секири во облик на чамец и керамика од територијата на Естонија, 2000 години п.н.е.
 
Камени гробишта од бронзеното време во северна Естонија

Човечкиот живот на територијата на денешна Естонија станал возможен по повлекувањето на ледникот во последното ледено доба. Според археолошките податоци, најстарата позната населба овде била местото на антички луѓе на бреговите на реката Перну во близина на селото Пули, во близина на градот Синди, околу 9500-9600 п.н.е. Овие и подоцнежните населби на ловци и рибари припаѓаат на таканаречената Кундска култура[1]. Постоел до мезолитската ера (V милениум п.н.е.) [2]. Од V до III милениум п.н.е. територијата на Естонија била населена со народите од културата Нарва и културата Пит-Комб Вер [3][4]. Во неолитскиот период (IV - II милениум п.н.е.), тие биле заменети со културата шнуркерамик. Во втората половина на неолитот, од околу 2900 п.н.е. п.н.е на територијата на Естонија почнало да се одгледува говеда - крави, кози, овци и свињи [5]. Пред 3470-3545 години, метеоритот Кали паднал на островот Сарема [6]. До 1-ви милениум п.н.е. д. сточарството станало главна гранка на стопанството [7].

Во првиот милениум п.н.е. населението на територијата на денешна Естонија преминува на населен начин на живот и ги започнало да ги гради првите утврдени населби. Најпознати од нив се Асва и Ридала на островот Сарема и Иру во близина на Талин. Од средината на I милениум п.н.е. започнало развивање на копнени и поморски контакти со соседите. Овој период е познат во археологијата како култура на камени гробишта, чија традиција потекнува од Скандинавија [8]. Во првите векови од нашата ера, земјоделството станало основа на економијата; во втората половина на 1-виот милениум, обработливото земјоделство што го користело добитокот станало широко распространето.

Името Естонија може да потекнува од зборот „Aestii“, кој првпат бил спомнат од римскиот историчар Такит во 98 година од нашата ера во расправата „За потеклото на Германците и локацијата на Германија”. Така, според него, Германците ги повикале претставниците на балтичките народи кои живееле североисточно од реката Висла. Политикологот Реин Таагепера го забележува фактот дека Естонците се домороден народ кој живеел на оваа земја неколку милениуми [3]. Естонскиот јазик по потекло припаѓа на фино-угрската група [9], племињата - носители на овие јазици - се појавиле на територијата на денешна Естонија како резултат на миграција од исток и север околу 3300-3200 п.н.е.

 
Макондас во Естонија на почетокот на 13 век

11 век бил пресвртница во природата на населбата Естонија: многу стари населби биле напуштени, но биле изградени нови и помоќни. Населението и земјоделската површина се зголемиле. До крајот на железното време, бил формиран систем на административна поделба. Главната административно-територијална единица во античка Естонија била кихелконд, од кои имало вкупно околу 45. Тие се состоеле од вакови области, кои вклучувале од неколку десетици до стотици фарми (семејни фарми). Тие биле комбинирани во маконди. До почетокот на 13 век имало осум од нив: Вирума, Ланема, Равала, Сарема, Сакала, Уганди, Харјуума, Јарвама [10]. Основна социо-економска единица била семејната фарма [3]. До 10-13 век, се развила рана феудална структура на општеството, каде старешините и водачите на воените одреди биле на чело на земјите [11]. Културата од овој период подоцна се одразила во епот Калевипоег [9].

Околу 1030 година, принцот Јарослав Мудриот марширал во естонските земји. Резултатот од кампањата бил основањето на градот Јуриев (Тарту). Во 1061 година локалните племиња повторно го зазеле градот [12]. Во иднина, тие, од една страна, и Псковците со Новгородците, од друга, правеле меѓусебни напади до почетокот на 13 век [13] [14] Слични конфликти се случиле меѓу Естонците и скандинавските Викинзи од 9 век [9] [7].

Средновековен период

уреди

Средниот век во Естонија се смета за период од почетокот на 13 до втората половина на 16 век, односно од почетокот на ширењето на христијанството до Ливонската војна [15].

Христијанството пристигнало во Естонија многу подоцна отколку во другите европски земји. Отпрвин, на оваа територија се појавиле мисионери, а потоа започнала воената експанзија, која била поддржана од расфрлани сили: папската курија, архиепископите Хамбург-Бремен, Тевтонскиот ред, данското и шведското кралство. Првите обиди на папските мисионери да ги воведат Естонците во христијанството започнале веќе во 1170-тите, но не биле успешни [16].

Крстоносен период

уреди

Предлошка:Главн Предлошка:Главн

 
Данска Естонија и Ливонската конфедерација

Во 12 век започнала Ливонската крстоносна војна. Крстоносците стигнале до естонската земја до 1206-1208 година. Во 1217 година, Естонците биле поразени во битката кај Вилјанди, во која починал постариот Лембиту [12] [17].

Во 1219 година, данскиот крал Валдемар II ја освоил Северна Естонија победувајќи ги Естонците во битката кај Линданис. Германскиот Ред на мечот ја освоил Јужна Естонија до 1224 година и островот Езел (Сарема) во 1227 година.

Како резултат на тоа, овие земји потпаднале под власт на Ливонскиот ред [9]. Формирањето на нов административен систем во освоените земји продолжило до крајот на 13 век [16]. Главните причини за поразот биле бројната и воено-техничката супериорност на непријателот, како и недостатокот на централизирана политичка моќ кај Естонците [3] [7].

На териториите освоени со наредба, биле создадени епископиите Езел-Вик (Саре-Лјаен) и Дерпт (Тарту). Северниот дел на Естонија бил дел од Данското кралство [9]. Во 1240 година, данскиот крал доделил земјиште за создавање на Талинската епископија. По трансформацијата на Ришката епископија во архиепископија во 1251 година, епископиите Дерпт и Езел-Вик станале подредени на Архиепископот Рига. Талинскиот бискуп бил подреден на надбискупот од Лунд и немал секуларна власт на неговата територија [16].

На 18 февруари 1268 година се случила битката кај Раковор помеѓу армиите на северноруските републики и кнежевства против здружените сили на витезите од Ливонскиот ред и данската Естланд [18].

Судирите меѓу новите власти и локалното население довеле до востанија, од кои најпознато е востанието на Ѓурѓовската ноќ во Данска Естонија во 1343 година [12]. Данците не можеле сами да се справат со тоа и повикале помош од Тевтонскиот ред. Подоцна, поради зголемените внатрешни проблеми, на 29 август 1346 година, данскиот крал Валдемар IV Атердаг го продал данскиот дел од Естланд на големиот мајстор на Тевтонскиот ред Хајнрих Дуземер за 19 илјади сребрени келнски марки [12], а овој го префрлил Естланд на Ландмајстерот од Тевтонскиот ред во Ливонија, Госвин фон Херик [13] [17] [7].

Германски период

уреди

Во регионот бил формиран феудален систем. Феудалците биле германски витези, епископи и неколку естонски старешини, кои брзо биле германизирани. Правата на селаните биле систематски ограничени до воведувањето на крепосништвото до 16 век [7]. Во 1550 година, даноците во натура достигнале 25%, а првиот случај на продажба на селанец одделно од земјата датира од 1495 година [3].

Целата административна и судска власт била во рацете на германските судии. Во градовите се формирале трговски еснафи и еснафи на занаетчии. Ревал, Дорпат, Пернау и Фелин биле дел од Ханза. Самите Естонци, кои сочинувале околу 80% од населението, останале селани и немале лична слобода до укинувањето на крепосништвото во 1816-1819 година. Во XIV век, имало значителни несогласувања меѓу главните феудалци на Ливонија, што довело до вооружени судири [7]. Во XV век дошло до консолидација на имотите и средување на односите меѓу нив [19].

Архитектонскиот изглед на градовите, особено Талин (исто така наречен во различни времиња Коливан, Линданисе и Ревел [20]) со својата средновековна готика, бил под силно влијание на западната и северноевропската („Ханза“) архитектура. Населението на Естонија во 1550 година било околу 250 илјади луѓе, од кои најмалку 6% живееле во градови, вклучувајќи 8000 во Талин и 6000 во Тарту [3] Естонските градови играле значајна улога во трговијата меѓу руските градови и Западот [7]. Првата библиотека во Естонија била основана во Талин во 1552 година [12].

Има несогласувања околу односот на Католичката црква кон естонското население. Енциклопедија Кругосвет пишува дека „католичката вера има слабо ширење меѓу Естонците, бидејќи црквата не покажувала интерес за нивниот јазик и култура“. Енциклопедија Естоника, напротив, наведува дека „Католичката црква, барем во градовите, покажала големо внимание на таканаречените „негерманци“ (Естонци)“. Во сите цркви и манастири во Талин, освен германски, проповедите се читале и на естонски. Паганските обичаи испреплетени со католичките обреди биле вообичаени меѓу селаните. До 16 век, жителите на Естонија почнале да користат христијански имиња кои ги замениле древните естонски [21].

Реформациското движење, иницирано од Мартин Лутер во Германија (1517), станало широко распространето на територијата на денешна Естонија. Основата на реформацијата во Естонија биле економските противречности на градовите како трговски центри, од една страна, и Редот и витештвото, од друга страна. Лутеранските проповедници ги започнале своите редовни активности во Талин и Тарту во пролетта 1524 година. Есента истата година избувнале немири, во кои жителите на градот (најчесто обичните луѓе и младите трговци) во иконоборство пустошеле не само парохиски цркви и манастири, туку и живеалиштата на свештенството [22]. Во селата, воведувањето на лутеранството се одвивало многу побавно, па дури и во 18 век, руралните лутерански свештеници се жалеле на придржувањето на нивните парохијани кон католичките обреди [23]. Едно од барањата на реформацијата било да се одржуваат служби на јазиците на локалните народи, што довело до објавување во Германија на првите книги на естонски (1525 или 1535 година) [11] [3] [7].

Современа историја

уреди

Ливонска војна

уреди
 
Освојување на Нарва од Иван Грозни

Во 16 век, Ливонската конфедерација, Царство Русија, Големото Војводство Литванија (ГДЛ), шведското и данското кралство влегле во голем и продолжен судир околу териториите, вклучително и територијата на современа Естонија. Овој судир, кој траел од 1558 до 1583 година, бил наречен Ливонска војна. Резултатот од судирот бил колапсот на Ливонската конфедерација, Естонија била поделена меѓу Шведска, Комонвелтот и Данска, половина век подоцна Јужна Естонија исто така била префрлена на Шведска според Договорот Алтмарк [11].

До почетокот на Ливонската војна (1558 - 1583), населението на територијата на современа Естонија се движело од 250 до 300 илјади луѓе. Во почетната фаза на војната, Ливонската конфедерација не можела да им се спротивстави на руските трупи, брзо била поразена и веќе во 1561 година престанала да постои, пренесувајќи ги своите земји на Големото Војводство Литванија. Покрај тоа, во 1559 година Данска го купила островот Езел и дел од територијата на современа западна Естонија. Данскиот крал ги дал овие земји во сопственост на војводата Магнус Холштајн. Сепак, имало и други претенденти за „ливонското наследство“. Ревал во 1561 година доброволно го прифатил покровителството на Шведска, а во исто време, витешкиот ред на округот Харју, округот Јарва и округот Виру зел шведско државјанство. Во 1561 година, територијата на епископијата Дерпт била заземена од трупите на Русија[24].

Во 1561 година, шведската армија слетала во Ревал и ја презела контролата врз северниот дел на средновековна Ливонија. Не признавајќи ги шведските заробувања, Данска и Полска (на која се приклучил и слободниот град Либек) во 1563 година започнале т.н. Скандинавска Седумгодишна војна против Швеѓаните, која траела до 1570 година. Како резултат на тоа, коалицијата не успеала да ги одземе шведските поседи во Естонија.

Во 1570 година, на земјите на Ливонската конфедерација, царот Иван IV Грозни го создал Ливонското Кралство, на чело со данскиот принц, војводата Магнус, вазал на Русија. За време на Ливонската војна, руските трупи го опседнале Ревел двапати (во 1570 и 1577 година), но не можеле да го преземат. Русија ги отстапила сите територии заземени во Ливонија на Комонвелтот (договор потпишан во 1582 година) и Шведска (договори од 1583 и 1595 година) [3].

До крајот на Ливонската војна, населението на територијата на современа Естонија се намалило на 120-140 илјади луѓе [3].

Поделба на територија

уреди
 
Уживајте во 1630-тите. Гравура од Адам Олеариус

Од моментот на поделбата на Ливонија помеѓу Големото Војводство Литванија и Шведска и до почетокот на 20 век Естландија (естонски: Eestimaa) се нарекувал само северниот дел од модерната територија на земјата, додека јужниот дел бил наречен Ливонија [25].

На почетокот на 17 век продолжила борбата за балтичките држави меѓу Шведска и Комонвелтот. Според условите на Алтмарковото примирје од 1629 година, со кое била завршена војната, цела Ливонија (која ја вклучувала современа јужна Естонија и северна Латвија) замнала кон Шведска. По поразот во војната од 1643-1645 година, Данска ја отстапила контролата над Есел во мирот во Бремсебру, а Шведска ја зазела целата современа територија на Естонија [11][24] [3].

Шведски период

уреди

Шведската доминација била оспорена од Комонвелтот во војната од 1654-1660 година и од Царство Русија во војната од 1656-1658 година, но Шведска ја задржала својата позиција во Естонија до крајот на векот. Населението на Естонија се опоравило на 400.000. Германците, откако ја загубиле политичката моќ и останале владејачка социо-економска класа [3]. На територијата на Естонија биле создадени гувернерите на Естонија и Ливонија [26].

Областа каде што шведското владеење имало најголемо влијание врз Естонија било образованието. Од крајот на 17 век, училишната настава на естонски станала широко распространета. Во 1632 година, Универзитетот Дорпат (Тарту) бил основан 4 години порано од Харвард. Во 1684 година, со поддршка на шведската кралска влада, била отворена учителска семинарија во близина на Дорпат, каде што предавал Бенгт Готфрид Форселиус, а објавувањето книги на естонски се проширило [3].

За време на годините на Големиот глад (1695 - 1697), поради слабите години, населението се намалило за приближно 70.000 луѓе. Најголеми градови биле Талин, Дерпт, Нарва, Аренсбург, Пернау, Фелин.

Сè до 17 век, трговијата претставувала столбот на естонската економија. Поради поволната територијална местоположба, стоката од Европа кон Русија и назад поминувала низ Талин и Нарва. Реката Нарва обезбедувала комуникација со Русија: Псков, Новгород, Москва. Главниот број на аристократски земјопоседници во Естонија биле Германци и Швеѓани. Во 1671 година бил донесен закон со кој се дозволува враќање на побегнатите селани, како и нивно внесување во земјишните регистри. Во средниот век, Естонија била главен снабдувач на жито за нордиските земји. Дури во 17 век започнала индустријализацијата на екстрактивните индустрии и обработката на дрво. Дискусијата за предложеното укинување на крепосништвото предизвикало загриженост кај големите германски земјопоседници [3].

На почетокот на 18 век, интересите на Руското Царство во балтичкиот регион се судриле со интересите на Шведска. Северната војна (1700 - 1721) завршила со капитулација на Шведска и припојување на Естонија и Шведска Ливонија кон Руското Царство во 1710 година, што било официјално потврдено со мировниот договор од Ништад од 1721 година. Грабежите и убиствата, кои биле вообичаени за тоа време, биле засилени со наредбата на царот да се користи тактиката на „изгорена земја“ и да се депортира локалното население [3] [12].

Руско Царство

уреди
 
Главната зграда на Универзитетот во Тарту

На територијата на современа северна Естонија, била формирана провинцијата Ревел (од 1783 година - провинција Естланд), а современа јужна Естонија, заедно со современа северна Латвија, ја формирале провинцијата Ливонија. По припојувањето на естонските земји кон Руското Царство, Петар I ги вратил правата на германската аристократија, кои тие делумно ги изгубиле под шведска власт [27]. Доколку во Шведска нивото на образование на германското благородништво претставувало норма, тогаш во Русија се покажало дека е релативно високо, и затоа балтичките Германци станале кадровска резерва за највисоките службеници на царството. Селаните, пак, конечно биле поробени [3] [28]. Во овој период се развил таканаречениот „ Балтички специјален поредок“, кој ги одредувал односите меѓу двете провинции и Руското Царство. На германското благородништво му била доделена административна и судска власт, локалната Евангелско-лутеранска црква добила целосна слобода заедно со Руската православна црква која доминирала во царството [29].

За време на Северната војна и чумата од 1710-1711 година, населението на Естонија се намалило на 150-170 илјади луѓе, но набрзо почнало да расте и до 1765 година достигнало 400.000 луѓе [17][27]. Во 1739 година, Библијата за прв пат била објавена на естонски [30]. До крајот на 18 век, повеќе од половина од естонското население во покраината знаело да чита. До крајот на 19 век, писменоста била речиси универзална [28]. Важно влијание врз духовниот развој на естонските селани извршиле религиозните движења на пиетизмот и братството на Хернгутерите [31], а потоа и од германското просветителство. Просветителските личности го критикувале крепосништвото и се залагале за подобрување на образовниот систем [32].

 
Богољубов А.П. Пристаниште Ревел, 1853 година

До 1790 година, населението на провинцијата Естланд броело околу 500 илјади луѓе. Се зголемило и урбаното население (1782): Ревел - 10.700, Дерпт - 3.400, Нарва - 3.000, Пернов (Перну) - 2.000. Во првата половина на 19 век, Германците сочинувале 40-50% од жителите на градот, а само 20-40% биле Естонци. Главен јазик за канцелариско работење во градовите и на ниво на провинција бил германскиот [11].

Во 1802 година, Универзитетот Дорпат, основан во 1632 година, повторно бил отворен, чии врати биле затворени за време на Големата северна војна [28]. Истата година, била спроведена реформа за ублажување на крепосништвото, обезбедување на правата на сопственост на селаните на движен имот и создавање судови за решавање на селските прашања. Укинувањето на крепосништвото во провинцијата Естланд во 1816 година и во провинцијата Ливланд во 1819 година под Александар I претставувал важен чекор кон ослободувањето на селаните, но поминале уште неколку децении пред тие да добијат право да стекнуваат земја како сопственост [3].

Во 1821 година започнал да излегува неделникот „Селанец“ („Marahwa Näddala-Leht“), од Ото Масинг. Во 1838 година, во Дорпат било основано „Друштвото на естонските научници“, чии членови биле научници како Фридрих Роберт Фелман и Фридрих Рајнхолд Кројцвалд. Во 1843 година, свештеникот Едуард Аренс ги стандардизирал правописот и граматиката на естонскиот јазик врз основа на фински наместо претходно користениот германско-латински модел [33].

Во втората половина на 19 век, започнало Естонското национално будење. По ослободувањето на селаните, нивната економска состојба се влошила. Резултатот бил немир, изразен во движењето за промена на исповедта од лутеранство во православие, што било прифатено од десетици илјади селани. Ова било причината за конечната аграрна реформа. Законот од 1849 година во Ливонија и 1856 година во Естонија ги поделило земјиштето на имотите и дозволило продажба и давање под закуп на земјиште на селаните [34]. Во 1863 година, селаните добиле лични документи и право на слободно движење. До крајот на 19 век, повеќе од 80% од селаните во северните окрузи на Ливонија населени со Естонци и над 50% во естонската провинција биле сопственици или закупци на земјиште, што имало позитивно влијание врз економијата на земјата. Според пописот од 1897 година, во Естонија живееле 958,000 луѓе, од кои Естонците сочинувале нешто повеќе од 90%, Русите - 4% и Германците - 3,5% [11]

Од средината на 19 век, во Естонија, како и во остатокот од царството, започнал активниот развој на капитализмот. Текстилната индустрија станала главна индустрија, растело машинското инженерство и се појавила цементната индустрија [7]. Но, во основа Естонија останала аграрна земја до средината на 20 век.

Период на национално будење

уреди
   
Естонски национални личности
Карл Роберт Џејкобсон и Џејкоб Херт

Аграрните реформи и развојот на образовниот систем под царот Александар II придонеле за појавата на Естонското национално движење. Јакоб Хурт 1839-1906), основачот на националната идеологија, кој верувал дека мисијата на движењето треба да биде културна, а не политичка, станал истакнат претставник на таквото движење. Порадикален тренд бил предводен од Карл Роберт Јакобсон (1841-1882), учител, писател, новинар, основач на првиот естонски политички весник Сакала. Политичката програма што ја формулирал барала еднакви права за Германците и Естонците. Тој бил забележан од руската влада како главен противник на балтичките Германци во провинцијата Естланд [35]. Јохан Волдемар Јансен во 1857 година првпат ја употребил фразата Естонски народ (естонски: eesti rahvas), наместо поранешниот - луѓето на земјата (естонски: maarahvas) [36].

Друштвото на естонските писатели (1872-1893), основано во Дорпат и обединувајќи ги естонските интелектуалци, организирало собирање на фолклорни и етнографски материјали и нивно објавување на естонски. Од 1870 година, бил формиран првиот естонски театар, Ванемуин. Во 1869 година бил организиран првиот фестивал на песната - фестивал на песната кој собрал повеќе од илјада пејачи и музичари и публика од над 12 илјади луѓе. Овој фестивал, кој се одржува на секои 4 години, и денес е една од најпознатите традиции во Естонија [36].

 
Естонска жена во народна носија, крајот на 19 век

На крајот на 19 век, царската влада започнала да води политика на русификација насочена кон намалување на германското влијание [35]. Во ова прашање, имало привремено совпаѓање на интересите на естонските селани и политичари кои ги изразиле своите интереси со царските власти [37]. Во 1880-тите биле спроведени реформи во балтичките провинции, по што практично целата административна моќ била концентрирана во рацете на Русите. Во 1888 година, локалната полиција била реорганизирана според општиот империјален модел, во 1889 година бил воведен серуски правосуден систем во балтичките држави. На крајот на 1880-тите и 1890-тите, биле преземени голем број мерки за да се исфрли германското влијание од образовната сфера, особено Универзитетот Дорпат бил русифициран и во 1893 година бил преименуван во Јуриевски. Што се однесува до самите Естонци, резултатите од обидите за русификација се покажале како незначителни, бидејќи дотогаш нивната самосвест веќе станала доста силна. Реформите никогаш не биле завршени - повеќето од службениците не биле запознаени со локалните услови и не го знаеле естонскиот јазик. Така, влијанието на балтичките Германци останало непроменето до 1917 година [38].

Во 1897 година, населението на естонската провинција и северните области на провинцијата Ливланд (со претежно естонско население) изнесувало 958 илјади луѓе: 90% биле Естонци, околу 4% беа Руси и 3,5% балтички Германци. Околу 65% од населението биле вработени во земјоделството, 14% работеле во индустрискиот сектор и градежништвото, околу 14% биле вработени во транспортот и во услужниот сектор. Процентот на Естонците во Ревал се зголемил од 51,8 во 1867 година на 88,7 во 1897 година [28]. Балтичките Германци и Руси останале интелектуална, економска и политичка елита на општеството, селаните и работниците биле претежно Естонци [38].

Во битките во Првата светска војна учествувале околу сто илјади Естонци, вклучувајќи околу 3.000 офицери и 8-9 генерали [39][40]. Шест ордени, вклучително и Ѓурѓовденскиот крст од 4 степен за лична храброст, добил идниот херој на Војната за независност Јулиј Куперјанов.

Под влијание на револуционерното движење во Руското Царство во 1905 година, бран масовни штрајкови и селански немири ја зафатиле провинцијата Естланд. Естонската национална буржоазија излегла со барање за либерални реформи. Владата одговорила со остри репресии, 328 Естонци биле стрелани или обесени, водачите побегнале во странство [41]. Организираното дејствување на работниците продолжило во 1912 година, а особено од 1916 година [42].

Револуција и прва независност

уреди

Февруарска револуција

уреди

За време на Февруарската револуција на 2 март (15) 1917 година, државните власти на Руското Царство во Ревал престанале да постојат. Привремената влада на Русија го назначил Јан Поск, градоначалник на Ревал, за комесар на гувернерот на Естланд [43]. Привремената влада издала декрет „За привремена структура на административно управување и локална самоуправа на провинцијата Естланд“, во согласност со која северните окрузи на провинцијата Ливланд со естонско население биле вклучени во провинцијата Естланд и советодавно тело било создадено под провинцискиот комесар - Привремен совет на провинцијата Естланд. Задачата на Советот била да ги решава локалните прашања, да воведе даноци и норми и да развие сметки [44].

Од април 1917 година, во руската армија почнале да се создаваат естонски национални воени единици под команда на Јохан Лајдонер [45]. Паралелно, болшевиците ја продолжиле својата кампања во градовите и во единиците на руската армија стационирани во Естонија. Тие почнале да создаваат Совети на работнички и војници заменици [46].

За време на операцијата Албион, од 6 септември (19) - 23 септември (6 октомври), 1917 година, германската флота упаднала во Ришкиот Залив и германските десантни сили ги окупирале островите на архипелагот Мунсунд.

Во октомври-ноември 1917 година, во Естонија се водела борба помеѓу болшевиците, кои го формирале Воениот револуционерен комитет на гувернерот на Естланд и Земскиот совет. Болшевиците го прогласиле Извршниот комитет на Советите на работничките и војниците заменици на провинцијата Естланд за врховен орган и го објавиле нацрт-уставот на Естландската работничка комуна, во која идната Естонска Советска Република била прогласена за автономен дел на Руската Федеративна Советска Република.

На 21-22 јануари (3-4 февруари) 1918 година, биле одржани избори за Уставотворното собрание на Естонија, како резултат на што РСДЛП (б) го зазела првото место, добивајќи 37,1% од гласовите. Основачкото собрание требало да се отвори на 15 февруари 1918 година, но советските власти ја откажале оваа одлука на 27 јануари (9 февруари).

Германска окупација и независност

уреди

На 18-20 февруари 1918 година, трупите на 8-та германска армија и северниот армиски корпус започнале офанзива кон Ревел.

 
Манифест до сите народи на Естонија
 
Спомен плоча на зградата во Талин каде била прогласена независноста на Република Естонија

На 19 февруари 1918 година, Советот го формирал Комитетот за спас на Естонија, составен од Константин Пац, Јури Вилмс и Константин Коник. На 24 февруари Комитетот објавил „Манифест до сите народи на Естонија“, прогласувајќи ја Естонија за независна демократска република, неутрална во однос на руско-германскиот конфликт [47]. Комитетот ја формирал Привремената влада на Естонија.

До 4 март, сите естонски земји биле целосно окупирани од Германците. Според Договорот од Брест, РСФСР се откажала од своите права на балтичките региони окупирани од Германија. Германските окупациски власти не ја признале независноста на Естонија и воспоставиле воено-окупациски режим во регионот, според кој офицери на германската армија или балтичките Германци биле именувани на клучни административни позиции. Во април 1918 година, со поддршка на окупациските власти, биле свикани естонскиот и ливонскиот Ландесрат (кој главно се состоел од балтичките Германци), а потоа (12 април) - обединетиот Балтички Ландесрат [48]. Ландесратот одлучил да создаде Балтичко Војводство на територијата на естонската и ливанската провинција. На 22 септември 1918 година, цар Вилхелм II потпишал државен акт со кој го признал Балтичкото војводство како независна држава. Официјалното прогласување на новата држава било закажано за 17 октомври [49].

Во есента 1918 година, во Германија започнала револуција, која на 9 ноември доведе до соборување на монархијата. На 11 ноември 1918 година било потпишано примирјето на Компјењ меѓу завојуваните земји, што го означило крајот на Првата светска војна. Во согласност со условите на примирјето, Германија била обврзана да ги повлече војниците од сите окупирани територии.

Војна за независност

уреди
 
Знамето на независна Естонија

На 12 ноември 1918 година, Советот на старешини формирал нова привремена влада со која претседавал Константин Пец, кој бил ослободен од германскиот концентрационен логор на 17 ноември и пристигнал во Ревел на 20 ноември. На 19 ноември, во Рига, претставниците на Германија потпишале договор со Привремената влада за пренос на целата власт во земјата [50]. За возврат, Ревелскиот Совет на работнички пратеници се обратил до владата на Советска Русија за поддршка. Во Црвената армија биле формирани посебни естонски единици (т.е.црвени естонски полкови).

На 29 ноември 1918 година, единиците на советската 7-ма армија, вклучително и црвените естонски полкови, ја окупирале Нарва, каде што била прогласена Работната комуна Естланд истиот ден. Владата на РСФСР со декрет од 7 декември 1918 година ја признала независноста на Естланд. На 5-7 декември, советските трупи ја продолжиле офанзивата. До јануари 1919 година, Црвената армија окупирала две третини од територијата на земјата и била на 35 километри од Талин [51].

 
Естонски оклопен воз во јануари 1919 година

Во тоа време, привремената влада успеала да создаде услови за пресврт во војната. Британската флота во Финскиот Залив и странски доброволци од Шведска и Финска дејствувале на естонската страна. Специјалниот доброволен корпус Псков на Белата армија бил подреден на естонската команда. На 23 декември, полковникот Јохан Лајдонер бил назначен за врховен командант на естонските трупи. 2132 офицери на поранешната царска војска со естонско потекло се приклучиле на естонската армија. На 7 јануари 1919 година, естонските трупи тргнале во офанзива и ја истиснале Црвената армија од Естонија [51].

Во мај 1919 година, конфронтацијата меѓу Естонија и РСФСР влегла во нова фаза. Војниците на Белата армија, кои биле на територијата на Естонија и биле подредени на естонската висока команда, заедно со естонските трупи, извршиле два напади на Петроград. Во битките во правецот Псков во мај 1919 година учествувала и естонската армија, заземајќи го Псков на 25 мај. Нападот на Петроград завршил неуспешно, Северозападната армија под команда на генералот Јуденич била принудена да се повлече на територијата на Естонија во ноември 1919 година, каде што била интернирана [52].

Важен настан во 1919 година во историјата на борбата за независност била победата на третата дивизија на естонската армија под команда на генерал-мајор Ернест Пидер над одредите на Балтички Ландесвер во близина на летонскиот град Цезис (естонско име - Вину). Ова достигнување било едно од низата победи во кампањата на естонската армија против Рига, која се одржала на 20 јуни - 3 јули 1919 година, на крајот на која вооружените прогермански формации на Андриевс Нидра биле протерани од латвискиот главен град и била обновена владата на Република Латвија на чело со Карлис Улманис. Од 1934 година, годишнината од битката кај Вону од 23 јуни 1919 година се слави како Ден на победата и е државен празник на Естонија [51].

На 2 февруари 1920 година, бил склучен мировен договор помеѓу Руската Советска Федеративна Социјалистичка Република и Република Естонија, со кој двете страни официјално се признале меѓусебно. Тоа бил првиот меѓународен договор на двете држави [51].

Прва Естонска Република (1918-1940)

уреди

Период од 1920 до 1934 година

уреди

На 15 јуни 1920 година, Уставотворното собрание го одобрил нацртот на првиот устав на Република Естонија. Во државата бил воведен формалниот принцип на поделба на власта, но во реалноста владата била подредена на парламентот. Парламентот именувал и судии. Ова, во комбинација со силни инструменти на директна народна волја во форма на референдуми, довела до нерамнотежа на моќта и екстремна нестабилност на владата [53][54]. Од 1920 до 1934 година биле сменети 23 влади.

На 22 септември 1921 година, Естонија станала членка на Лигата на народите [11][55].

Во декември 1924 година, естонските комунисти, со поддршка и помош на СССР, направиле обид за вооружено востание, кое не успеало поради рамнодушноста на работниците и поддршката на владата од страна на армијата [56]. После тоа, Комунистичката партија била забранета, а комунистите изгубиле значителен дел од своето политичко влијание врз естонското општество.

 
Изградба на железница во 1928 година

Растот на економијата добил поттик од земјишните реформи - конфискуваните големи имоти на балтичките Германци биле пренесени на малите земјоделци и ветераните од Војната за независност [57]. По економскиот пад од 1923-1924 година, министерот за финансии Ото Страндман иницирал нова економска политика насочена кон развој на извозот. Меѓутоа, за време на светската економска криза (1929–33), цените на естонските извозни стоки нагло паднале. Во 1928 година, била спроведена валутна реформа и марката била заменета со круна, чија стапка била врзана за британската фунта стерлинг [58]. Во 1929 година бил потпишан трговски договор, а на 4 август 1932 година, пакт за ненапаѓање помеѓу Република Естонија и Советскиот Сојуз .

За време на глобалната економска криза во Естонија, десничарската радикална Лига на ветераните на војната за независност (естонски: Vabadussõjalaste Liit), „вапс“ (естонски: vapsid), предводена од генералот Андрес Ларка и адвокатот Артур Сирк добила голема подрѓка. Во 1933 година, уставен референдум ги поддржал промените предложени од „вапс“ - ограничување на законодавната моќ на парламентот, намалување на бројот на парламентарци од 100 на 50 и зајакнување на моќта на претседателот, сè до можноста претседателот да стави вето на одлуките на парламентот, воведувајќи директни претседателски избори [59].

Државен удар од 1934 година

уреди

Вториот устав стапил на сила во јануари 1934 година. Парламентарната форма на владеење била укината, власта преминала во рацете на шефот на државата Константин Пец. Плашејќи се од неизбежната победа на партијата на претстојните избори и користејќи ги речиси диктаторските овластувања дадени со новиот устав, на 12 март 1934 година, тој заедно со Јохан Лајдонер, кој повторно ја предводел естонската армија, извршил државен удар, кој воспоставил авторитарно владеење и прогласил вонредна состојба. Патс бил прогласен за државен заштитник на Естонија (Riigihoidja), Лигата на ветераните била забранета, околу 400 членови на оваа организација биле уапсени, изборите биле откажани, а овластувањата на 5-тиот парламент, биле проширени. И покрај тоа, во октомври 1934 година Парламентот бил распуштен [60].

Периодот што започнал, наречен „Доба на тишината“, бил карактеризиран со скратување на парламентарната демократија, авторитарно владеење и подем на естонскиот национализам. Со земјата практично управуваше триумвират, кој се состоел од претседателот (Константин Петс), врховниот командант на армијата (Јохан Лајдонер) и министерот за внатрешни работи Карел Еенпалу). Во март 1935 година, во Естонија бил воведен еднопартиски систем.

Во исто време, економијата на земјата, особено нејзината индустрија, доживеала период на брз раст. Од големо значење за економијата на земјата имала текстилната, хемиската и прехранбената индустрија, металопреработувачката, дрвопреработувачката, производството на хартија, ископувањето тресет и фосфорит. Се развило земјоделството. Во некои индустрии доминирал странскиот капитал. Главни трговски партнери биле Велика Британија и Германија. Уделот на СССР во надворешно-трговскиот промет до крајот на 1930-тите бил значително намален. Естонија извезувала месни производи, путер, риба, јајца, текстил, хартија, целулоза, иверица, нафта од шкрилци и бензин, цемент и стакло. Одлика на естонската економија во 1930-тите бил развојот на кооперативното движење. Во врска со зголемувањето на животниот стандард, режимот на Патс добил поддршка од мнозинството од населението[60].

На 12 септември 1934 година, Естонија потпишала пакт за соработка, согласност и заемна помош со Литванија и Латвија.

Устав од 1937 година

уреди

Во 1937 година, Националното собрание (Rahvuskogu) свикано од Патс го одобрил третиот устав на Република Естонија врз основа на предлозите на шефот на државата. Уставот стапил на сила на 1 јануари 1938 година. Опозицијата го бојкотирала овој чин.

Во согласност со новиот устав, претседателот, избран на 6 години, станал шеф на државата. Претседателот добил овластување да ја распушти владата и да стави вето на одлуките на парламентот. Покрај тоа, претседателот добил и законодавни овластувања - во периодот помеѓу парламентарните седници и во случај на „државна неопходност“, тој можел лично да издава закони во форма на претседателски декрети (Патс широко ја користел оваа можност дури и пред усвојувањето на уставот). Новиот устав ги задржал сите основни граѓански права, но останало возможно да се ограничи слободата на говорот за да се зачува државната безбедност и моралот. Возраста за гласање била зголемена од 20 на 22 години. Бил воведен дводомен парламентарен систем: Државната дума (Riigivolikogu), чии членови се избиралена 5 години, и Државен совет (Riiginõukogu), составен од 40 членови, од кои 10 биле назначувани од претседателот. Така, Естонија станала не парламентарна, туку претседателска република. Една од одредбите што значително ја ограничило демократијата било дека референдумот што може да го промени уставот може да се одржи само со одлука на претседателот. На 24 април 1938 година, Пац бил избран за претседател од парламентот, а истиот ден бил инаугуриран на оваа функција [61].

Втората светска војна

уреди

Пристапување на Естонија во СССР

уреди
 
Молотов го потпишува договорот. Рибентроп е зад него, Сталин е десно

На 23 август 1939 година, помеѓу Германија и Советскиот Сојуз бил потпишан Пактот за ненапаѓање (пакт Молотов-Рибентроп). Според тајниот дополнителен протокол, Естонија, Латвија, Финска, Источна Полска и Бесарабија биле вклучени во сферата на интереси на СССР [62].

По избувнувањето на Втората светска војна и инвазијата на Полска од страна на армиите на Германија и СССР, на 24 септември 1939 година, министерот за надворешни работи на СССР Молотов, во ултиматумска форма, побарал склучување на пакт за заемна помош., што исто така „ќе му обезбеди на Советскиот Сојуз правото да има упоришта или бази за флотата на територијата на Естонија и авијацијата“. На 28 септември, естонската влада била принудена да склучи таков пакт, кој предвидувал распоредување на советски воени бази и воен контингент од 25.000 војници во Естонија [63] [64].

На 16 јуни 1940 година, Молотов му предал на естонскиот амбасадор нота во која тој бара итно влегување во Естонија на дополнителен контингент советски трупи од 90.000 луѓе и смена на владата, инаку заканувајќи се со воена инвазија и окупација на Естонија. Владата го прифатила ултиматумот [65]. На 17 јуни 1940 година, советските трупи влегле во Талин; Во исто време, бродовите на Балтичката флота застанале на патот и бил приземјен амфибиски напад. Советската војска му го диктирала составот на новата влада на чело со Јоханес Варес (Барбарус) на естонскиот претседател Пац. Всушност, раководството на земјата го вршела амбасадата на СССР. Започнале апсења и депортации на државјани на Република Естонија [65].

По наредба на советскиот претставник Жданов се одржале вонредни парламентарни избори. На нив, според официјалните податоци, учествувале 591.030 граѓани или 84,1 отсто од вкупниот број гласачи. За кандидатите на Сојузот на работнички луѓе гласале 548.631 луѓе, или 92,8% од оние кои гласале (кандидатите на другите партии не биле пријавени ). Изборите биле одржани со прекршување на постоечките закони, вклучувајќи го и уставот [65], а резултатите биле фалсификувани [3] [62]. На 21 јули, на првата седница на парламентот на новото свикување била усвоена одлука за воспоставување на советска власт во земјата и формирање на Естонската Советска Социјалистичка Република. На 22 јули била усвоена декларација за влез на Естонија во СССР. На 6 август 1940 година, на VII седница на Врховниот совет на СССР била усвоена резолуција за прием на Естонска ССР во СССР.

Повеќето историчари и политиколози го карактеризираат овој процес како окупација и анексија [65] [66]. Според официјалното руско толкување, влегувањето на советските трупи не може да се нарече окупација, бидејќи одлуката за влез на балтичките земји во СССР во 1940 година било правно исправна и влезот на трупите бил извршен во согласност со договорот помеѓу Советскиот Сојуз и Естонија. Соединетите Американски Држави и голем број други земји ја признале оваа анексија де факто и не ја признале де јуре[67][68] .

Според извештајот на Меѓународната комисија за истрага на злосторства против човештвото под покровителство на претседателот на Естонија, објавен во 2001 година, во текот на годината пред почетокот на војната меѓу Советскиот Сојуз и Германија (22 јуни, 1941), околу 7.000 луѓе биле уапсени во Естонија, од кои биле погубени најмалку 1850, главно под обвинение за антисоветски активности. На 14 јуни 1941 година, според современите истражувачи, од Естонија биле депортирани 10.016-10.250 луѓе [69]. 14 јуни се слави во Естонија како „Ден на жалост“ [70] [12].

Германска окупација на Естонија

уреди
 
Состанок на германските трупи во Талин, 1941 година
 
Споменик на жртвите од холокаустот во концентрациониот логор Клога

По германскиот напад на СССР на 22 јуни 1941 година, избувнале битки меѓу Црвената армија и Вермахтот во балтичките држави. На 7 јули, германските трупи се приближиле до естонската граница, а на 28 август, последните единици на Црвената армија го напуштиле Талин.

Значаен дел од Естонците го сфатиле доаѓањето на германската армија како ослободување од советскиот јарем и со ентузијазам ги поддржале окупаторските власти [2], колаборационистичката организација Омакајтсе (Самоодбрана) [71] активно им помагала во истребувањето на Евреите.

На територијата на Естонија, била создадена окупациска администрација во форма на генерален округ (генерален комесаријат) Естланд (германски: Generalbezirk Estland) предводен од Карл-Зигмунд Лицман. Окупациските власти формирале самоуправа на чело со естонскиот политичар, поранешен шеф на Естонскиот ослободителен комитет (во Финска) Хјалмар Мае. Заедно со Литванија, Летонија и Белорусија, Естонија го формирала Рајхскомесаријатот Остланд [72].

На 28 август 1942 година, било објавено создавањето на Естонската легија на трупи на Вафен-СС и почеток на прифаќање на доброволци во неа. Од пролетта 1943 година, кога почнало да се чувствува недостиг од доброволци, германските власти почнале да се мобилизираат. Припадниците на Омакајтсе, 3-та естонска СС доброволна бригада, како и полициски баталјони учествувале во битки со партизани, погубувања на цивили, грабежи, уништување цели села во Белорусија и масовно пренесување на цивили во Германија [73].

Приближно 38 илјади жители на Естонија биле мобилизирани во германската армија во 1944 година. На 2 февруари 1944 година, Црвената армија ја преминала реката Нарва. На територијата на Естонија до крајот на септември се воделе тешки борби, во кои од двете страни на фронтот учествувале естонски единици и често се среќавале во братоубиствени борби.

Во март 1944 година, Националниот комитет на Република Естонија, предводен од Јури Улуотс, бил создаден од естонските политичари од првата република, кои се обиделе да формираат национална влада на чело со Ото Тиф. На 19 август, Јури Улуотс излегол во етерот со апел да вложи максимални напори во борбата против напредните трупи на Црвената армија.

Враќање на естонската територија под советска контрола

уреди

На 22 септември, во 11 часот попладне, мобилната група на 8-миот естонски корпус влегла во Талин; малку подоцна и напредните чети на 8-та армија. Во девет часот навечер на 22 септември 1944 година, штабот на 8-та армија го известил воениот совет на Ленинградскиот фронт за окупацијата на Талин. На високата германска кула било поставено црвено знаме. На 25 септември 1944 година, власта во Талин преминала во рацете на владата на Естонска ССР, која се вратила од евакуација.

Борбите на островите Мунсунд траеле до крајот на ноември. На 24 ноември 1944 година, јужниот дел на островот Сарема бил заземен и на тој начин Естонија повторно била под контрола на советските трупи.

Според енциклопедијата „Кругосвет“ за време на војната загинале околу 80.000 луѓе, а 70.000 Естонци емигрирале. Британските историчари Џон Хајден и Патрик Салмон пишуваат дека Естонија изгубила 5% од предвоената територија и 6% од предвоеното население [63].

Естонска ССР

уреди

Советизација

уреди
 
Знамето на Естонска ССР

По завршувањето на германската окупација, телата на Комунистичката партија и советската власт биле пресоздадени на територијата на Естонија. Во 1944-1950 година. сите тела на локалната самоуправа биле распуштени и заменети со административни тела од советски стил [74]. Национализацијата започнала пред да заврши војната: приватниот сектор во индустријата бил ликвидиран во 1945 година, трговијата во 1947 година. Од 1947 година започнала колективизацијата на земјоделството, до крајот на 1950 година имало 2.213 колективни фарми во Естонија [7]. Во 1950 година започнало спојувањето на малите колективни фарми во големи социјалистички фарми. Како резултат на централизацијата на земјоделското производство, до 1955 година во Естонија имало 908 колективни фарми и 97 државни фарми. Бројот на луѓе вработени во производството се зголемил од 26.000 во 1945 година на 81.000 во 1950 година. Естонската економија се повеќе се интегрирала во економијата на СССР преку снабдување со суровини и компоненти. Присилната колективизација предизвикала вооружен отпор кон советската моќ, наречена „Шумски браќа“ (естонски: metsavennad). Отпорот бил активен до 1953 година.

Во 1944-1945 година, дел од територијата на Естонска ССР (2330 квадратни километри) со претежно руско население била пренесена во РСФСР [74][75].

Повоената индустријализација драматично ја променило етничката рамнотежа на Естонија поради масовната имиграција на индустриски работници од другите делови на СССР, особено од РСФСР. Ова создало закана за националниот идентитет на естонскиот народ. Сепак, огромните инвестиции, во комбинација со квалификуваната работна сила, довеле до брзо економско закрепнување и зголемување на животниот стандард. Главните напори на државата биле насочени кон обновување на преработувачката индустрија и екстракција на нафтени шкрилци во североисточниот дел на републиката [63]. Во 1948 година, првата фабрика за гасни шкрилци во светот била изградена во Кохтла-Јарве.

Повоена репресија

уреди
 
Свеќи на Плоштадот на слободата во Талин во спомен на 65-годишнината од депортацијата во март 1949 година

За време на подготовките за мартовскиот пленум на Естонската Комунистичка партија во 1950 година и по него, значителен дел од водечките комунистички кадри кои живееле во Естонија пред 1940 година биле отстранети од своите позиции, а многумина биле уапсени и репресирани во текот на кампањата против „буржоаскиот национализам“. Поранешниот министер Августин Хансен бил осуден на смрт и погубен во 1952 година. Кампањата се осврнала и на сферата на културата [74] [65].

Во 1944-1953 година, според естонските историчари, околу 36 илјади луѓе биле репресирани во Естонија, главно под обвинение за колаборационизам, како и за учество и поддршка на антисоветските партизански формации, чиј вкупен број учесници, заедно со симпатизери, се движел од 10 до 30 илјади луѓе [76] [74]. Елена Зубкова дава бројка од 67.470 репресирани во текот на мерките за елиминирање на националниот отпор (1944-1952) [65]. Џон Хајден и Патрик Салмон даваат бројка од 124.000 депортирани, од кои 80.000 биле изнесени само во 1949 година [63], но овие бројки значително ги надминуваат официјалните естонски податоци за депортации (нешто повеќе од 30 илјади луѓе [74]). Депортираните биле испратени главно во Краснојарската територија и Новосибирскиот регион.[77][78] :129. Депортацијата на естонските селани била најважниот инструмент на советската политика. На вооружениот отпор му ја одзел поддршката на селското население и ги изолирал оние кои се противеле на колективизацијата [63] [65].

Севкупно, според современите проценки, Естонија изгубила околу 180-200 илјади луѓе за време на Втората светска војна и периодот на репресија, односно околу 17,5-20% од населението [79] [2] [80][81], вклучувајќи ги и националните малцинства како Германците [82], Швеѓаните [83] и Евреите [84].

Пост-сталински период

уреди
 
Советска поштенска марка 1960 година
 
Станбен развој во Талин

Естонија, како една од 15-те синдикални републики, имала формални знаци на државност, меѓутоа, сите клучни одлуки во животот на Естонија биле донесувани од централната влада на СССР во Москва. Особено, во октомври 1944 година, во Москва било создадено Бирото на Централниот комитет на Сојузната комунистичка партија на болшевиците за Естонија. До неговото распуштање во 1947 година, бирото играло одлучувачка улога во администрацијата на републиката [74]. Политичката моќ ја држела Естонската комунистичка партија, која била територијална организација на КПСС. Административната власт ја вршел Советот на министри, а парламентот - Врховниот совет на ЕССР - било целосно украсно тело [85].

Во постсталинскиот период, кога Никита Хрушчов станал генерален секретар на Комунистичката партија на СССР, започнало политичкото „затоплување“. Во 1956 година започнало враќањето на преживеаните депортирани [2]. Естонската комунистичка партија добила одреден степен на независност од Москва во управувањето со републиката. Потоа, политиката за либерализација била ревидирана. Како одговор на ова заострување, во Естонија се појавило политичко несогласување и движење против советизацијата. Ова движење поставило барања за независност и широка употреба на естонскиот јазик во образованието и јавниот живот.

Поради индустрискиот раст, до 1970 година Естонија била најурбанизирана од балтичките републики, 65% од населението живеело во градовите [63]. Стандардот на живеење во Естонската ССР бил значително повисок од просекот за СССР [86].

Во втората половина на 1970-тите, дисидентското движење станало поактивно. Кон крајот на септември - почетокот на октомври 1980 година, во Естонија се случиле антисоветски студентски немири, потиснати од агенциите за спроведување на законот. На 28 октомври истата година било објавено „Писмо 40“ - манифест против советизацијата, потпишан од 40 познати естонски интелектуалци [87].

Во 1975 година, лидерите на Европа, САД и Канада го потпишале Конечниот акт на КЕБС (Конференција за безбедност и соработка во Европа) во Хелсинки. Според руското МНР, тоа значело де факто признавање на влезот на Естонија во СССР (неповредливост на границите) [88]. Меѓутоа, пред овој состанок, американскиот претседател Џералд Форд истакнал дека потпишувањето на овој акт не значи признавање на инкорпорацијата на балтичките држави. Во текот на периодот на советско владеење, западните земји постојано се потсетувале на непризнавањето на анексијата на Естонија и другите балтички држави. На 29 септември 1960 година, Парламентарното собрание на Советот на Европа ја усвоило резолуцијата 189 (1960) по повод 20-годишнината од „окупацијата и насилното вклучување во СССР на три европски држави - Естонија, Латвија и Литванија“. На 13 јануари 1983 година, Европскиот парламент усвоил резолуција за прашањето на балтичките држави, во која го осудува фактот на анексијата како неусогласен со меѓународното право и со обврските на СССР според билатералните договори со балтичките земји, нагласувајќи го меѓународното непризнавање на анексијата .

Враќање на независноста

уреди
 
Рели во Тарту на 24 февруари 1989 година

Во 1987 година започнало националното будење, предизвикано од реструктуирањето на советското општество, објавено од новиот лидер на СССР Михаил Горбачов. Протестите против системот станале отворени и чести. На 3 април 1987 година, плановите на владата да започне со ископ на рудник за фосфори во северна Естонија довеле до кампања на протести во медиумите и појава на зеленото движење [89][90]. Во 1987 година, била развиена програма за економски суверенитет, наречена Економски независна Естонија (естонски: Isemajandav Eesti, скратено како IME (ЧУДО)) [91].

Во 1988 година започнало силно политичко активирање на општеството. Во април, Естонскиот народен фронт, предводен од Едгар Сависар, бил создаден како ново општествено и политичко движење за поддршка на перестројката. На 10-14 јуни, на теренот на фестивалот на песната во Талин (Поле за пеење), за време на годишниот фестивал, десетици илјади луѓе пееја патриотски песни под сино-црно-бели знамиња. Се појавило порадикално националистичко движење за да се постигне независност. Еден од најголемите настани била кампањата Балтички Пат, на која присуствувале околу 2 милиони луѓе од Литванија, Латвија и Естонија. На 16 ноември 1988 година, Врховниот совет на Естонската ССР го прогласила суверенитетот на Естонија. Во исто време, политичките сили кои го претставуваат населението што зборува руски и имаат за цел да ја зачуваат Естонија во рамките на [92] станале поактивни.

Народниот фронт станал најголемата политичка сила во Естонија, откако победил на изборите за делегати на Конгресот на народните пратеници на СССР и на Врховниот совет на Естонската ССР во 1989-1990 година. Во тоа време, неговата програмска позиција била да постигне независност врз основа на прогласувањето на нова естонска држава (т.н. трета република). На 12 ноември 1989 година, Врховниот совет на Естонската ССР ја поништил својата декларација од 22 јули 1940 година за влезот на ЕССР во СССР. На 16 ноември, Врховниот совет на Естонската ССР усвоил декларација за суверенитет со мнозинство гласови [93]. На 25 март 1990 година, Комунистичката партија на Естонската ССР го објавила своето повлекување од КПСС. На 30 март била усвоена одлуката на Врховниот совет „За државниот статус на Естонија“, според која државната власт на СССР во Естонија била призната како незаконска од моментот на нејзиното формирање и почетокот на обновувањето на била прогласена Република Естонија. Најавен е преоден период до формирањето на уставните органи на државната власт на Република Естонија [94]. Во исто време, граѓаните на Република Естонија и нивните потомци го избрале Конгресот на Естонија, кој дејствувал како паралелен парламент [92][95].

На 3 април 1990 година, Врховниот совет на СССР усвоил резолуција за донесување на Законот на СССР „За постапката за решавање на прашањата поврзани со отцепување на република на Унијата од СССР[96], во факт што ги прогласува за правно ништовни и неважечки декларациите на Врховните совети на балтичките републики за поништување на влезот во СССР и како резултат на правните последици и одлуки. И покрај тоа, естонските власти го продолжиле својот курс кон постигнување независност.

На 8 мај 1990 година, Врховниот совет на Естонската ССР донел закон за враќање на валидноста на Уставот на независна Република Естонија од 1938 година [97].

 
Картичка за регистрација на естонско државјанство од 1989 година
 
Митинг на 15 мај 1990 година во Талин

На 12 јануари 1991 година, претседателот на Врховниот совет на РСФСР Борис Елцин го посетил Талин, при што со претседателот на Врховниот совет на Република Естонија Арнолд Рутел го потпишал Договорот за основите на меѓудржавните односи на РСФСР со Република Естонија, во која страните меѓусебно се признавале како независни држави [98].

На 3 март се одржал референдум за независност на Република Естонија, на кој учество зеле оние кои живееле во Естонија пред советската анексија и нивните потомци, како и лицата кои ги добиле таканаречените „зелени картони“ на Конгресот на Естонија.[99] 77,8% од оние кои гласале ја поддржале идејата за национална независност од СССР [100]. Естонија го бојкотирала референдумот на Сојузот за зачувување на СССР на 17 март, но во североисточните региони населени претежно со Руси, локалните власти организирале гласање [101].

На 20 август 1991 година, ден по обидот за државен удар во Москва, Врховниот совет на Естонија усвоил резолуција со која се потврдува независноста на републиката [102]. На 23 август, во Талин, статуата на Ленин била фрлена од пиедесталот, која стоела пред зградата на Централниот комитет на Комунистичката партија на Естонија [103]. На 6 септември, Државниот совет на СССР официјално ја признала независноста на Естонија [104]. Според официјалниот став на Естонија, на 20 август 1991 година била вратена независноста на Република Естонија, прогласена на 24 февруари 1918 година [105]. На 17 септември 1991 година, Естонија станала полноправна членка на ООН [55]. Државјанството и имотот во Република Естонија биле вратени врз основа на сукцесија.

Независна Естонија

уреди

На 28 јуни 1992 година, на референдум бил усвоен четвртиот Устав на Естонија [106], кој прогласил континуитет во однос на државата анектирана во 1940 година од Советскиот Сојуз и го потврдила обновувањето на Република Естонија преку реституција и враќање на државното уредување кое било на сила до 1940 година [107]. Последните единици на руската армија биле повлечени од земјата на 31 август 1994 година [108][109][110]. Во Естонија останалеоколу 10.000 поранешни советски офицери, пензионери и членови на нивните семејства. Значителен дел (повеќе од 400 илјади луѓе, главно етнички Руси) од поранешните советски граѓани кои се преселиле во Естонија по анексијата во 1940 година, останале без државјанство. Дискриминаторското законодавство за државјанството предизвикало критики на Естонија од страна на меѓународните организации и влошување на односите со Русија. И покрај значителното намалување на бројот на неграѓани (69 илјади до 2021 година [111]), овој проблем останува релевантен.

Распарчениот партиски систем, кој вклучувал голем број партии, бил извор на политичка нестабилност на крајот на векот. На изборите одржани во март 1999 година во парламентот влегле претставници на 7 партии. Во октомври 2001 година, парламентот на републиката го избрал поранешниот претседател на Президиумот на Врховниот совет на Естонската ССР, Арнолд Рутел, за претседател на земјата, во септември 2006 година тој бил заменет од Томас Хендрик Илвес.

Естонската влада се ориентирала кон Запад и настојувала да се интегрира во европските структури. На референдумот во 2003 година, граѓаните на Естонија го поддржале пристапувањето кон Европската унија, при што 67% од учесниците на референдумот гласале за него [112]. Во април 2004 година, Естонија станала членка на НАТО, а на 1 мај истата година, заедно со седум други држави од Средна и Источна Европа, Кипар и Малта, се приклучиле на Европската унија [11][107].

Во истиот период, западните земји ја потврдиле непроменливоста на нивната проценка за историските настани од 1940-1991 година. Во мај-јули 2005 година, Сенатот и Конгресот на САД усвоиле резолуции во кои бараат Русија да го признае фактот за окупација на балтичките земји [113][114][115]. На 22 јуни 2005 година, Парламентарното собрание на Советот на Европа усвоило резолуција за прашањето за исполнување на условите за членство во оваа организација од страна на Русија. Во ставот 14-IV од резолуцијата, ПССЕ побарал брза исплата на компензација на жртвите од окупацијата на балтичките држави [116][117].

Од своја страна, Русија изнела тврдења од Естонија во врска со дискриминацијата на неавтохтоното население, првенствено етничките Руси, како и обидите за ревидирање на резултатите од Втората светска војна. На 26 - 29 април 2007 година, во Талин и градовите на округот Ида-Виру се одржала масовна граѓанска непослушност, предизвикана од активностите на естонската влада да го пренесе споменикот Бронзен војник на воените гробишта. Немирите кои следеле во Талин биле придружени со погроми и грабежи [118][119].

 
Динамика на реалниот БДП во Естонија (2002-2012)

Естонската економија драматично се променила од 1991 до 2010 година: биле спроведени либерализација, стабилизација, приватизација, структурни и институционални реформи [120]. Од сите поранешни советски републики, Естонија во 2003 година станала првата што го вратила нивото на БДП во 1991 година. Во исто време, економските реформи спроведени во текот на периодот по стекнувањето на независноста имале социјални проблеми како нивна спротивна страна, создавајќи поголема диференцијација помеѓу политичката и економската елита и ранливите слоеви на населението, и покрај бројните позитивни резултати во социјална сфера: зголемување на платите, подобрување на состојбата на невработените, пензиски реформи [121]. Во 2008-2009 година, економијата на Естонија била значително погодена од глобалната криза, но веќе во 2010 година започнал нов економски раст [122]. Истата година, Естонија станала првата меѓу постсоветските земји што станала полноправна членка на ОЕЦД [123]. На 1 јануари 2011 година, Естонија ја напуштила националната валута и била првата од постсоветските држави што го прифатила еврото [124].

Во 2017 година, во Естонија била спроведена голема административно-територијална реформа: од 217 единици на локалната самоуправа, 79 останале во земјата. Владите на округот и, соодветно, позициите на старешините на округот биле укинати. Нивните должности се пренесуваат на државните институции и локалните самоуправи [125][126]. За време на пандемијата КОВИД-19, во Естонија била прогласена вонредна состојба од 12 март до 1 мај 2020 година [127].

Во 2021 година, Естонија станала единствената држава во Европа каде што на првите две позиции (претседател и премиер) стоеле истовремено жени [128]

Наводи

уреди
 1. Siim Veski and other (20102005). „Early Holocene coastal settlements and palaeoenvironment on the shore ofthe Baltic Sea at Parnu, southwestern Estonia“ (ен). Quaternary International. Архивирано од изворникот (PDF) на 2013-06-14. Посетено на 2013-09-29. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help); Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)CS1-одржување: непрепознаен јазик (link)
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Subrenat 2004.
 3. 3,00 3,01 3,02 3,03 3,04 3,05 3,06 3,07 3,08 3,09 3,10 3,11 3,12 3,13 3,14 3,15 3,16 Taagepera 1993.
 4. Background Notes, Estonia, September 1997 (англиски). 1997.
 5. Крийска А., Тваури А. (2010-03-15). „Каменный век“. // Эстоника. Архивирано од изворникот на 2013-06-14. Посетено на 2013-09-29. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 6. Bianca Mikovitš. Teadlaste töö tulemus Kaali kraatri vanuse määramisel ühtib vana regilauluga // Maaleht, 26.01.2016. Архивски примерок на Семрежниот архив (англиски)
 7. 7,00 7,01 7,02 7,03 7,04 7,05 7,06 7,07 7,08 7,09 СИЭ 1976.
 8. „Прибалтика до прихода немцев“. Архивирано од изворникот на 2018-06-09. Посетено на 2018-06-02. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 9. 9,0 9,1 9,2 9,3 9,4 Baltic states. Introduction. Early Middle Ages. The conquest of Estonia and LatviaЕнциклопедија Британика (англиски)
 10. Крийска А., Тваури А. (2010-03-15). „Железный век“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2013-06-15. Посетено на 2013-09-29. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 11. 11,0 11,1 11,2 11,3 11,4 11,5 11,6 11,7 „Даты эстонской истории“. Посольство Эстонии в Москве. Архивирано од изворникот на 2014-01-06. Посетено на 2013-09-27. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 12. 12,0 12,1 12,2 12,3 12,4 12,5 12,6 Miljan 2004.
 13. 13,0 13,1 Tuchtenhagen 2005.
 14. „Отношения с Древне-Русским государством“. Histrodamus. НКО Центр Живой Истории Эстонии. Архивирано од изворникот на 2013-10-14. Посетено на 2014-04-01. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 15. Кала Т. (2009-10-06). „Источники“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2013-06-14. Посетено на 2013-10-01. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 16. 16,0 16,1 16,2 Кала Т. (2009-10-06). „Завоевания и формирование нового административного деления“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2013-06-15. Посетено на 2013-10-01. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 17. 17,0 17,1 17,2 Estonia. German conquestЕнциклопедија Британика (англиски)
 18. Насонов 1950.
 19. Кала Т. (2009-10-08). „Старая Ливония в XV в. Аристократия, духовенство, крестьяне“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2013-06-14. Посетено на 2014-04-12. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 20. Названия Таллина
 21. Кала Т. (2009-10-08). „Развитие городов в XIV—XV вв. Церковная жизнь в городах“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2013-06-15. Посетено на 2014-04-12. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 22. „Реформация в Эстонии“. Histrodamus (руски). НКО Центр Живой Истории Эстонии. 2010. Архивирано од изворникот на 2015-05-26. Посетено на 2014-04-15. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 23. Кала Т. (2009-10-08). „Религиозная жизнь в конце Средневековья. Реформация“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2013-06-14. Посетено на 2014-04-13. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 24. 24,0 24,1 Кыйв Л. (2009-10-06). „Шведские, датские, русские и польские войны из-за Эстонии/“. // Эстоника. Архивирано од изворникот на 2013-06-14. Посетено на 2013-09-30. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 25. Кыйв Л. (2009-11-26). „Эстония, разделённая между Швецией, Польшей и Данией“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2013-06-14. Посетено на 2013-10-04. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 26. Кыйв Л. (2009-10-08). „Эстония в составе Шведского королевства. 1629 —1710 гг“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2013-06-14. Посетено на 2014-05-03. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 27. 27,0 27,1 Юрйо И. (2009-10-25). „Население: этнический и сословный состав“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2013-06-14. Посетено на 2013-09-30. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 28. 28,0 28,1 28,2 28,3 Baltic states. Russian hegemonyЕнциклопедија Британика (англиски)
 29. Юрйо И. (2009-10-25). „Остзейский особый порядок“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2015-02-22. Посетено на 2014-06-28. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 30. „Титульный лист первой библии на эстонском языке, вышедшей в 1739 г.“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2015-06-07. Посетено на 2014-04-20. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 31. Юрйо И. (2009-10-25). „Влияния пиетизма и братств“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2015-06-19. Посетено на 2014-06-28. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 32. Юрйо И. (2009-10-25). „Просвещение и просвещённый абсолютизм“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2015-02-22. Посетено на 2014-06-28. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 33. Предлошка:Нп5. „Eduard Ahrens (1803—1863)“ (естонски). EEVA. Посетено на 2021-12-19.[мртва врска]
 34. Юрйо И. (2009-10-25). „Движение за смену вероисповедания и завершающая аграрная реформа“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2013-06-14. Посетено на 2014-06-28. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 35. 35,0 35,1 Taylor 2010.
 36. 36,0 36,1 „Роль национальной интеллигенции в формировании этнического самосознания народов Прибалтики“ (руски). Российский этнографический музей. Архивирано од изворникот на 2015-02-12. Посетено на 2014-06-01. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 37. O'Connor 2010.
 38. 38,0 38,1 Карьяхярм Т. (2010-04-29). „Период русификации“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2013-06-14. Посетено на 2014-02-17. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 39. „Эстонская национальная дивизия в составе Российской армии“ (руски). Архивирано од изворникот на 2014-03-21. Посетено на 2014-04-02.
 40. Крёэнстрём М. (2009-10-08). „Эстонцы в царской армии“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2015-03-17. Посетено на 2014-05-18. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 41. Estonian national awakeningЕнциклопедија Британика (англиски)
 42. Карьяхярм Т. (2010-04-29). „Революция 1905 г. и возникновение политических партий“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2013-06-14. Посетено на 2014-02-17. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 43. Паюр А. (2009-11-07). „Губернский комиссар“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2015-06-07. Посетено на 2013-09-30. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 44. Паюр А. (2009-11-06). „Земский совет“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2015-06-07. Посетено на 2013-09-30. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 45. Крёэнстрём М. (2009-10-08). „Эстонские национальные воинские части в российской армии (1917 – 1918)“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2015-03-17. Посетено на 2013-09-30. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 46. Розенталь Р. (2009-10-26). „Первая мировая война“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2013-06-14. Посетено на 2013-09-30. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 47. „Манифест независимости“ (руски). Сайт Президента Эстонии. Архивирано од изворникот на 2014-02-01. Посетено на 2014-01-02. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 48. Kudas meil hertsogiriiki tehti // Päewaleht. Nr. 23. 12. nowembril 1918
 49. Паюр А. (2009-10-08). „Балтийское герцогство“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2014-04-07. Посетено на 2013-09-25. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 50. Розенталь Р. (2009-10-26). „Первая мировая война“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2013-06-14. Посетено на 2014-04-01. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 51. 51,0 51,1 51,2 51,3 Розенталь Р. (2009-10-26). „Эстонская Освободительная война“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2013-06-14. Посетено на 2014-03-18. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 52. Розенталь Р. (2009-10-08). „Северо-Западная армия“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2015-06-07. Посетено на 2014-03-15. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 53. Нутт М. (2010-10-06). „Первая конституция Эстонской Республики (1920—1933)“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2015-04-06. Посетено на 2014-03-15. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 54. Rauch G. Die Geschichte der baltischen Staaten (München: Deutsche Taschenbuch Verlag, 1990, s. 82
 55. 55,0 55,1 „Estonia's history“ (англиски). Estonia.eu. Архивирано од изворникот на 2013-09-01. Посетено на 2013-09-27. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 56. Хийо Т. (2009-10-08). „Попытка коммунистического переворота 1 декабря 1924 года“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2014-09-11. Посетено на 2014-01-03. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 57. Baltic states. Independent statehood. EconomyЕнциклопедија Британика (англиски)
 58. Леймус И. (2009-11-13). „Деньги в Эстонии в XX веке“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2013-06-14. Посетено на 2014-03-15. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 59. Паюр А. (2009-11-26). „Годы Великого Кризиса“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2013-06-14. Посетено на 2014-03-18. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 60. 60,0 60,1 Паюр А. (2009-11-26). „Годы авторитарного режима“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2013-06-14. Посетено на 2014-03-23. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 61. „Республика Эстония“ (руски). runivers.ru. Архивирано од изворникот на 2015-06-10. Посетено на 2013-10-14. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 62. 62,0 62,1 Tauber 2012.
 63. 63,0 63,1 63,2 63,3 63,4 63,5 Hiden and Salmon 1994.
 64. Пакт о взаимопомощи между СССР и Эстонской Республикой // Полпреды сообщают… — М.: Международные отношения, 1990. — С. 62—64
 65. 65,0 65,1 65,2 65,3 65,4 65,5 65,6 Зубкова 2008.
 66. Baltic states. Soviet occupation)Енциклопедија Британика (англиски)
 67. Мягков М. Ю. В поисках будущего: американская оценка участия СССР в послевоенном устройстве Европы 1941—1945 гг. // Вестник МГИМО (У) МИД РФ. — 2008. — № 3.
 68. „Комментарий Департамента информации и печати МИД России в отношении «непризнания» вступления прибалтийских республик в состав СССР“ (руски). Посольство Российской Федерации в Латвийской республике. 2005-05-07. Архивирано од изворникот на 2006-05-09. Посетено на 2014-06-06. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 69. Гурьянов А.Э. „Масштабы депортации населения в глубь СССР в мае-июне 1941 г.“ (руски). НИПЦ «Мемориал». Архивирано од изворникот на 2014-07-14. Посетено на 2014-06-08. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 70. Государственная канцелярия (2014-01-02). „Государственные праздники и знаменательные даты“ (руски). Департамент государственной инфосистемы. Архивирано од изворникот на 2014-07-06. Посетено на 2014-06-28. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 71. Кузнецов С., Курилов И., Нетребский Б. Вооружённое националистическое подполье в Эстонии в 40-50-х годах // Известия ЦК КПСС. 1990. № 8, с. 171
 72. Марипуу М. (2009-12-02). „Немецкая оккупационная власть в Эстонии“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2014-07-29. Посетено на 2014-04-21. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 73. „Об участии эстонского легиона СС в военных преступлениях в 1941—1945 гг. и попытках пересмотра в Эстонии приговора Нюрнбергского трибунала“ (руски). Министерство иностранных дел Российской Федерации. 2004-02-13. Архивирано од изворникот на 2012-01-21. Посетено на 2014-06-28. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 74. 74,0 74,1 74,2 74,3 74,4 74,5 Estonian International Commission for Investigation of Crimes Against Humanity. „Этап III — Оккупация Эстонии Советским Союзом с 1944 года“ (PDF) (руски). The Estonian Institute of Historical Memory. Архивирано од изворникот (PDF) на 2013-04-12. Посетено на 2014-04-08. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 75. Таннберг Т. (2009-12-04). „Территория и административное деление ЭССР“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2014-09-12. Посетено на 2013-11-04. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 76. Misiunas and Taagepera 1993.
 77. Депортации из Эстонии в 1941 г. и 1949 г. Архивирано на 7 декември 2022 г. Посольство Эстонии в Москве
 78. Deporteerimised Eestis. Kuidas see toimus tegelikult. Aleksandr Djukov, Tallinn, Tarbeinfo OÜ, 2009—208 lk.
 79. „Президент Эстонии Арнольд Рюйтель. Разве мы восхваляем нацизм?“ (руски). Аргументы и факты № 12 (1273) от 23.03.2005. Архивирано од изворникот на 2013-10-14. Посетено на 2014-06-28. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 80. Хийо Т. (2009-12-02). „Завоевание Эстонии Красной армией в 1944 г.“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2015-02-22. Посетено на 2014-05-14. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 81. „23 августа 1939 года: общеевропейский день памяти жертв всех тоталитарных и авторитарных режимов“ (руски). Посольство Эстонии в Москве. Архивирано од изворникот на 2014-05-17. Посетено на 2014-07-01. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 82. Репатриировались в 1940-м
 83. Эмигрировали в 1943-1944-м
 84. Эвакуировались или погибли в ходе Холокоста
 85. Леймус И. (2009-11-13). „Эстонская ССР как советская союзная республика“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2013-06-14. Посетено на 2014-02-16. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 86. Таннберг Т. (2010-02-19). „Командная экономика и её последствия“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2013-06-14. Посетено на 2014-05-21. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 87. „«Письмо сорока»“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2015-06-07. Посетено на 2014-02-16. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 88. „Комментарий Департамента информации и печати МИД России в отношении «непризнания» вступления прибалтийских республик в состав СССР“ (руски). Посольство России в Латвии. Архивирано од изворникот на 2006-05-09. Посетено на 2014-07-01. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 89. „Министерство окружающей среды Эстонии: Ископаемые“ (руски). Архивирано од изворникот на 2014-02-21. Посетено на 2010-11-02. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 90. Лийвик О. (2009-11-07). „Фосфоритная война“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2015-03-13. Посетено на 2014-04-05. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 91. Хийо Т. (2009-10-08). „Хозрасчетная Эстония“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2015-04-15. Посетено на 2014-04-05. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 92. 92,0 92,1 Вярэ Э. (2010-02-11). „Переломные годы“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2014-02-25. Посетено на 2014-04-06. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 93. „Декларация Верховного Совета Эстонской ССР о суверенитете Эстонской ССР“ (руски). Архивирано од изворникот на 2020-07-07. Посетено на 2020-07-16. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 94. Постановление Верховного Совета Эстонской ССР от 30 марта 1990 года «О государственном статусе Эстонии»
 95. „1990 год. Хроника событий“ (руски). Стратегия. Архивирано од изворникот на 2016-01-30. Посетено на 2015-08-17. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 96. „Постановление Верховного Совета СССР от 3 апреля 1990 года № 1410-1 «О введении в действие Закона СССР „О порядке решения вопросов, связанных с выходом союзной республики из СССР"»“ (руски). Архивирано од изворникот на 2020-09-21. Посетено на 2020-07-16. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 97. „Закон ЭССР от 08.05.1990 «О СИМВОЛИКЕ ЭСТОНИИ»“ (руски). Архивирано од изворникот на 2019-09-06. Посетено на 2016-01-23. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 98. „Договоры об основах межгосударственных отношений РСФСР-Эстония-Латвия“ (руски). РИА Новости. 2011-01-13. Архивирано од изворникот на 2014-01-08. Посетено на 2014-07-01. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 99. условием получения карточки было устное заявление о поддержке независимости Эстонской Республики День восстановления независимости Эстонии
 100. Вярэ Э. (2010-02-11). „Путь к независимости“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2014-02-25. Посетено на 2014-01-03. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 101. Маркедонов С. М. (2011-04-01). „Референдум распада“ (руски). Полит.ру. Архивирано од изворникот на 2021-08-14. Посетено на 2014-03-15. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 102. „Постановление Верховного Совета Эстонской Республики от 20 августа 1991 г. «О государственной независимости Эстонии»“ (PDF) (руски). Архивирано од изворникот (PDF) на 2016-01-31. Посетено на 2016-01-23. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 103. „По Ленинским местам: смотрите, где в Эстонии ещё остались памятники вождю мирового пролетариата“ (руски). Postimees.ru. 2013-04-23. Архивирано од изворникот на 2014-02-22. Посетено на 2014-07-01. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 104. „Постановление Государственного Совета СССР от 6 сентября 1991 № 3-ГС «О признании независимости Эстонской Республики»“ (руски). Архивирано од изворникот на 2020-07-14. Посетено на 2020-07-14. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 105. „Президент Республики 22-я годовщина восстановления независимости Эстонской Республики 20 августа 2013 г., розарий в Кадриорге“ (руски). Сайт президента Эстонии. Архивирано од изворникот на 2014-01-02. Посетено на 2014-01-02. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 106. 1-я — 1920, 2-я — 1934, 3-я — 1938 — без учёта советских
 107. 107,0 107,1 Нутт М. (2010-10-06). „Восстановление независимости и четвёртая конституция (1992-…)“ (руски). Эстоника. Архивирано од изворникот на 2015-04-06. Посетено на 2014-01-03. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 108. „В Эстонии хотят отмечать день окончания оккупации 31 августа“ (руски). Postimees. 2012-08-31. Архивирано од изворникот на 2014-01-03. Посетено на 2014-01-03. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 109. „31 августа всем надо праздновать День свободной Эстонии - эстонский министр сказал“ (руски). Портал русской общины Эстонии. 2013-08-31. Архивирано од изворникот на 2014-01-03. Посетено на 2014-01-03. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 110. „Эстония намерена отмечать 31 августа день окончания российской оккупации“ (руски). Росбалт.ру. 2012-09-01. Архивирано од изворникот на 2014-01-03. Посетено на 2014-01-03. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 111. „Eesti rände ja varjupaigapoliitika 2020“ (PDF) (естонски). Euroopa rändevõrgustiku (EMN) Eesti. Архивирано од изворникот (PDF) на 2021-09-30. Посетено на 2021-12-19. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 112. „Varasemad valimised“ (естонски). Vabariigi Valimiskomisjon. Архивирано од изворникот на 2022-11-04. Посетено на 2022-11-4. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help); Проверете ги датумските вредности во: |accessdate= (help)
 113. „Сенат США принял резолюцию с требованием к России признать и принести извинения за «незаконную оккупацию и аннексию» Латвии, Литвы и Эстонии“ (руски). E-xecutive. 2005-05-20. Архивирано од изворникот на 2014-02-22. Посетено на 2014-02-09. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 114. „Сенат США принял резолюцию с требованием к России извиниться за оккупацию и аннексию стран Балтии“ (руски). newsru.com. 2005-05-20. Архивирано од изворникот на 2014-02-22. Посетено на 2014-02-09. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 115. „Конгресс США потребовал от России признать "незаконную оккупацию и аннексию" СССР стран Балтии“ (руски). newsru.com. 2005-07-22. Архивирано од изворникот на 2014-02-22. Посетено на 2014-02-09. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 116. Черкасов А. (2005-06-27). „Документы, принятые на сессии ПАСЕ 22 июня 2005 года“ (руски). Ежедневный Журнал. Архивирано од изворникот на 2013-12-17. Посетено на 2013-12-18. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 117. „22 июня 2005 года в Страсбурге на сессии ПАСЕ рассматривался вопрос о соблюдении России обязательств, принятых на себя при вхождении в Совет Европы“ (руски). Мемориал. Архивирано од изворникот на 2016-03-04. Посетено на 2013-12-18. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 118. „В Эстонии прокурор отказался от обвинения защитника Бронзового солдата в организации беспорядков“ (руски). NEWSru.com. 2009-01-09. Архивирано од изворникот на 2014-04-15. Посетено на 2014-05-12. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 119. „На Военном кладбище в Таллине осквернили Бронзового солдата“ (руски). Известия. 2012. Архивирано од изворникот на 2014-04-15. Посетено на 2014-06-08. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 120. Islam, Shafiqul, Conclusion: Problems of Planning a Market Economy, New York: Council on Foreign Relations Press, 1993, с.183-184
 121. Эстония Архивирано на 14 јули 2014 г. в энциклопедии «Larousse»
 122. „ВВП вырос в прошлом году на 3,1%“ (руски). Postimees. 2011-03-11. Архивирано од изворникот на 2016-03-15. Посетено на 2014-05-22. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 123. „С сегодняшнего дня Эстония — полноправный член ОЭСР“ (руски). Министерство иностранных дел Эстонии. 2010-12-09. Архивирано од изворникот на 2014-04-20. Посетено на 2014-05-21. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 124. „Эстония перешла на евро“ (руски). Голос Америки. 2011-01-01. Архивирано од изворникот на 2021-12-19. Посетено на 2021-12-19. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 125. Сидоренко С. (2017-11-24). „Опыт админреформы для Украины: как уволить две трети мэров, не разрушив государство“ (руски). НикВести. Архивирано од изворникот на 2018-01-16. Посетено на 2018-01-16. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 126. „Maavalitsuste ülesanded antakse riigiasutustele ja omavalitsustele lõplikult üle“. Rahandusministeerium (естонски). 22.12.2017. Архивирано од изворникот на 2021-11-19. Посетено на 2021-11-19. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help); Проверете ги датумските вредности во: |date= (help)
 127. „Эстония объявила чрезвычайное положение из-за коронавируса“ (руски). Lenta.ru. 2020-03-13. Архивирано од изворникот на 2020-03-13. Посетено на 2023-01-03. Занемарен непознатиот параметар |dead-url= (help)
 128. Бесчастный В. (2021-12-28). „Политические итоги 2021 года: скандалов меньше, недоверия больше“ (руски). Delfi. Посетено на 2023-02-18.

Литература

уреди
 • Subrenat Jean-Jacques. Estonia: identity and independence. — Amsterdam: Rodopi, 2004. — 320 p. — ISBN 978-90-420-0890-8.
 • А. Мяэсалу, Т. Лукас, М. Лаур, Т. Таннберг. История Эстонии. Ч.1. Таллинн, Авита, 1997
 • Советская историческая энциклопедия / гл. ред. Е. М. Жуков. — М.: «Советская энциклопедия», 1976. — Т. 16. — С. 604—633. — 1002 с. — 56 000 экз.
 • Зубкова Е. Ю. Прибалтика и Кремль. 1940-1953. — М.: Российская политическая энциклопедия, 2008. — 351 с. — (История сталинизма). — 2000 экз. — ISBN 978-5-8243-0909-6.
 • Новгородская первая летопись старшего и младшего изводов // Полное собрание русских летописей / Подготовка А. Н. Насонова. — М.-Л.: Издательство АН СССР, 1950. — Т. 3. — 612 с.
 • Neil Taylor. Estonia. — Bradt Travel Guides, 2010. — 296 с. — ISBN 978-1-84162-320-7.
 • Toivo Miljan. Historical Dictionary of Estonia. — Scarecrow Press, 2004. — 624 p. — ISBN 978-0-8108-6571-6.
 • O'Connor K. The History of the Baltic States. — Greenwood Publishing Group, 2010. — 220 p. — ISBN 978-0-313-32355-3.
 • Rein Taagepera. Estonia: Return to Independence. — Boulder, CO: Westview Press, 1993. — 288 p. — (Post-Soviet Republics Series). — ISBN 978-0-8133-1703-8.
 • Romuald J. Misiunas, Rein Taagepera. The Baltic States, Years of Dependence, 1940-1990. — University of California Press, 1993. — 400 p. — ISBN 978-0-520-08227-4.
 • John Hiden, Patrick Salmon. The Baltic Nations and Europe: Estonia, Latvia and Lithuania in the Twentieth Century. — London: Routledge, 1994. — 240 p. — ISBN 978-0-582-25650-7.
 • Tuchtenhagen R. Geschichte der baltischen Länder. — München: C.H. Beck, 2005. — 127 S. — (Beck Reihe). — ISBN 978-3-406-50855-4.
 • doi:10.1007.2F978-3-531-19556-8_2
  Овој навод ќе се дополни автоматски во текот на следните неколку минути. Можете да го прескокнете редот или да го проширите рачно

Филмографија

уреди
Уметнички филмови
Документарни филмови

Надворешни врски

уреди