Моравска црква

Моравската црква e евангелистичко протестантска црква, основана околу XVIII век.

Моравското јагне и амблемот на знамето

ИсторијаУреди

Потекнува од Заедницата на братството (Unity of Brethren), хуситското движење од 15 век во Бохемија и во Моравија. Оригиналното Братско движење било поткопано од прогонувањата, но било обновено во 1722 година во Хернхут, теократска заедница основана во Саксонија. Во Америка, Моравците го основале градот Бетлеем во Пенсилванија (1740) како и неколку други населби и го шират мисионерството меѓу Индијанците. Моравците ракоположуваат бискупи, но се раководени од синоди од избрани претставници; тие ја проучуваат Библијата како единствено правило на верата и богопочитувањето.[1]


НаводиУреди

  1. Британика Енциклопедиски Речник. Топер, МПМ, 2005, Книга 6, стр. 161