Библиотека или книжница — збирка на книги и место каде што се чуваат. Таа може да биде јавна, на институција или приватна. Зборот „библиотека“ се користи и за означување на електронски збир од корисни податоци, а издавачките куќи го користат овој збор за да означат серија од книги со иста или слична тема.

Градската библиотека Браќа Миладиновци - Скопје

Библиотеката како тема во уметноста и во популарната култура уреди

 
Градската библиотека во Вецлар, Германија

Именик на библиотеки уреди

Други извори уреди

Наводи уреди

  1. Драган Георгиевски, Метаморфузија, Темплум, Скопје, 2013.
  2. Italo Kalvino, Pre nego što kažeš „halo“. Beograd: Rad, 2001, стр. 41-46.