Руска Советска Федеративна Социјалистичка Република

(Пренасочено од РСФСР)
Российская Социалистическая Федеративная Советская Республика
Знаме на Руска СФСР
Грб на Руска СФСР
Soviet Union - Russian SFSR.svg
Девиза: Пролетарии всех стран, соединяйтесь!
Главен град Москва
Образувана 7 ноември 1917
Во составот на СССР од 1922
до 12 декември 1991
Површина
17 075 000 км2
1-ва во СССР
Население
147 386 000 луѓе (1989)
1-ва во СССР
Густина
8,6/км2
13-та во СССР

Руската Советска Федеративна Социјалистичка Република (скратено Руска СФСР или РСФСР) била една од Советските републики. Образувана e на 25 октомври (7 ноември нов стил) 1917 г.

ПоврзаноУреди

ВрскиУреди