Де факто[1] (на латински de facto) — во толковниот македонски јазик се дефинира со зборовите: всушност, во реалност. Правната терминологија го користи за да ја објасни состојбата помеѓу она што е дефинирано во правниот кодекс (де јуре на латински de iure), и состојбата која е реално отсликана во социополитичкиот живот.

Де факто мапа на контрола на светот, мај 2019 година.

Наводи уреди